Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Maan ystävien uutiskirje 3/2019

 

(Vuosien 2018 ja 2019 uutiskirjeet on toimittanut Olli-Pekka Haavisto.)

1. Kuulumiset kesäväentapaamisesta Vartiosaaressa 27.-30.06.2019

2. Uusi "vanha" järjestösihteeri

3. Syysvuosikokous su 10.11.2019

4. Toiminta- ja paikallisryhmiltä sekä kampanjoilta vuoden 2020 toimintasuunnitelmat

5. Asetu ehdolle MY:n vuoden 2020 hallitukseen!

6. Kutsu: syysväentapaaminen pe-su 8.-10.11.2019

7. Maan ystävien nimen oikeinkirjoitus

8. Maan ystävissä tapahtuu

- Uutta verkostotoimintaa: Auta pelastamaan Amazonin sademetsät

- Ilmastokampanja

- MY-paidat

- Metsäkriisiesite

- Vesikriisiesite

- Yleisesite

- Olkiluoto-3:n rakennustyömaan myöhästymisen 10-vuotisynttärit

- Kaapelinkulman kulta -näyttely

9. Uutisia MY:n verkostoista

- European Environmental Paper Network, EEPN

- Finnwatch

- Ilmasto.org -verkkosivusto

- Into Kustannus Oy

- Siemenpuu-säätiö

- Stadin aikapankki

- Suomen OneWorld-portaaliyhdistys eli maailma.net

- Vaihda virtaa

- Voima

10. MY:n tukemaa syksyn 2019 joukkotoimintaa

11. Friends of the Earth International

12. Friends of the Earth Europe

13. Young Friends of the Earth Europe etsii koordinaattoria

14. Muuta: BIOS-tutkimusryhmän artikkeli Alue ja Ympäristö -lehdessä

____
 

1. Kuulumiset kesäväentapaamisesta Vartiosaaressa 27.-30.06.2019

Väentapaaminen Vartiosaaressa Helsingin kaupungin Akavan Lomatuki ry:n tiloissa toteutui valmistelujen hankaluuksista ja henkilöresurssipulasta huolimatta hämmästyttävän hyvin. Erityinen kiitos kohdistuu etukäteisvalmistelijoiden lisäksi työpajojen vetäjille ja muille pitkäaikaisille MY:n aktiiveille, joilla on aiempaakin kokemusta väentapaamisten järjestelyistä.

Toisaalta, ottaen huomioon väentapaamisen alkuperäisen tarkoituksen jäsenten kohtaamisena ja tulevan toiminnan suunnitteluna onnistuneisuus ei ehkä sittenkään ollut niin yllättävää.

Tapaamisessa oli kuusi työpajaa: Helsingin yliopiston ja seudun Maan ystävien avoin reflektointi, ilmastokampanjan tulevan toiminnan suunnittelu Hiilivapaa Suomi -hankkeen päättymisen jälkeen, englanninkielinen Argumentation cultivation -työpaja, ruokatoiminta, kaivostoiminta ja MY:n verkostoituminen erilaisten vapaamuotoisen suoran toiminnan liikkeiden kanssa.

Kaikissa näissä alkava syksyn toiminta on osoittanut, että väentapaamisen työpajat ovat olleet toimivia ja toimintaa tukevia - mikä niiden tarkoitus olikin.

Lopetuspiirin ja saadun verkkopalautteen mukaan, josta yhteenveto on ollut hallituksen nähtävillä, vapaan ajan ja työpajojen kestot olivat keskenään paremmassa suhteessa kuin aikaisemmin pitkiin aikoihin, ja yleinen ilmapiiri oli vallan mainio koko väentapaamisen ajan.

Ja kokkia kehuttiin maasta taivaaseen - ansiosta - ja toivottiin, että hänet saataisiin myöhemminkin MY:n tilaisuuksiin kokkaamaan.

Uusi MY-aktiivi Taru Saari kirjoitti kolumnin kokemuksistaan, joka julkaistaan tässä alla.

Maan ystävien kesäväentapaaminen Helsingin Vartiosaaressa 27.6.-30.6.2019 tarkoitti minulle tutustumista uuteen järjestöön. Olen nimittäin vasta tämän kevään aikana ollut mukana Helsingin yliopiston ja seudun Maan ystävien toiminnassa. Tätä ennen olen tuntenut maan ystäviä lukupiirissä, jota Helsingin paikallisryhmä on järjestänyt yhteistyössä HY:n Attacin kanssa.

Minulle oli erittäin miellyttävä yllätys se, kuinka yhteisöllisiä tapahtumassa oltiin. Toisiin tutustuminen tuntui vaivattomalta, ja ihmisten vaikuttivat löytävän toisensa helposti. Loistava vegaaniruoka sai myös ihmiset hyvälle tuulelle. Perjantaina järjestin vegaanisen jälkiruoan valmistamisen työpajan, joka tuntui luontevalta, koska olen ollut keväällä ruokatoiminnassa mukana. Tämän jälkeen kuulin Elokapina-liikkeestä. Oli hienoa saada tiivistetty esitys aiheesta, josta olen kyllä kuullut mutta jonka perusteisiin en ollut päässyt perehtymään syvällisemmin.

Perjantaina olin mukana intensiivisessä työskentelyssä, kun Hiilivapaa Suomi -kampanja järjesti työpajan, jossa suunniteltiin tulevaa. Työskentelyssä sai haastaa omia aivoja ajattelemaan, mutta samalla oli hienoa oppia muilta jo pidempään mukana olleilta. Illalla osallistuin vielä oman paikallisryhmäni Argumentation cultivation -tapaamiseen. Tämä liittyi kevään aikana kokoontuneeseen keskusteluryhmään, jossa opetellaan perustelemaan mielipiteitä ryhmässä niin, että muut ryhmän jäsenet voivat esittää vasta-argumentteja.

Lauantaina en ehtinyt osallistumaan viralliseen ohjelmaan, kun olin poissa saaresta päiväajan ja palasin vasta illalla. Sain kuitenkin nauttia loppuajan luonnosta, saunomisesta ja hyvästä seurasta. Näin pääsin jälleen saarimoodiin ja sain vilpittömästi sanoen paljon intoa Maan ystävissä toimimiseen.

Uudelle jäsenelle Maan ystävistä tuli kuva helposti lähestyttävästä järjestöstä, jossa eri toimijat ovat lähellä toisiaan.

2. Uusi "vanha" järjestösihteeri

Edellisen pitkäaikaisen työntekijän lähdettyä uusiin tuuliin, hallitus avasi järjestösihteerin haun, jonka määräaika päättyi 25.5.2019. Hakemuksia saapui määräaikaan mennessä 23 kpl.

Valituksi tehtävään tuli LuK Anders Backström. Päätöksen vahvisti MY:n hallitus kokouksessaan 16.06.2019.

Andersin työsuhde väliaikaisena työntekijänä päättyi elokuun lopussa ja työsuhde toistaiseksi voimassa olevalla työsopimuksella alkoi syyskuun alussa.

Ratkaisussa rekrytointitiimi painotti kokemusta ja näkemystä ympäristöjärjestöissä ja/tai -liikeissä, jäsenrekisteriosaamista  ja talousseurantatuntemusta, viestintäkokemusta sekä sitoutuneisuutta laaja-alaisesti järjestötoimintaan. Myös aineiston ja haastattelun perusteella esiinnoussut tietämys maailman tilasta huomioitiin. Hakijoiden erilaisista vahvuuksista johtuen valinta vaati rekrytointitiimiltä erityistä tarkuutta. Päätös valinnasta ja varasijoista saatiin siten yksimieliseksi.

Valintamenettelyssä, kuten oli ilmoitettu, hakemukset ensin anonymisoitiin, niin ettei henkilöä voinut tunnistaa. Rekrytointitiimin jäsenet ehdottivat 4–6 haastateltavaa, joista tiimi keskustelemalla valitsi haastatteluun viisi hakijaa. Haastateltavat arvioitiin monivaiheisessa prosessissa, ja vasta tämän jälkeen tehtiin vertailevat kokonaisarviot hakijoista.

Koska monella hakijalla oli monenlaisia Maan ystävien toimintaan soveltuvia kokemuksia ja kiinnostuksen kohteita, rekrytointitiimi ja hallitus toivoo ettei yhteys jää tähän, vaan MY:n toiminta vetää puoleensa tämän työpaikkahaun jälkeenkin.

3. Syysvuosikokous su 10.11.2019

Maan ystävät ry:n sääntömääräinen syysvuosikokous pidetään syysväentapaamisen yhteydessä sunnuntaina, marraskuun 10. päivä 2019 itäisessä Helsingissä (ent. Sipoo), H:gin kaupuingin Östersundomin leirikeskuksessa.

Ilmoittautumiset vuosikokoukseen samaan osoitteeseen kuin väentapaamisen ilmoittautumiset (ks. kohta 6 tässä uutiskirjeessä). Ilmoittautumisohjeet näet täältä.

Syysvuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

- hyväksytään toimintasuunnitelma seuraavaksi vuodeksi ja erityisesti kevätkaudeksi
- päätetään jäsenten jäsenmaksuista (Syyskokous vahvistaa jäsenmaksujen suuruuden erikseen kullekin jäsenryhmälle kalenterivuodeksi kerrallaan. Perusyhdistyksillä ei ole jäsenmaksua.)
- päätetään perusyhdistyksille jäsenmaksukertymästä palautettavan osan suuruudesta ja maksuajankohdasta
- hyväksytään talousarvio seuraavaksi toimintavuodeksi
- valitaan liiton hallitukselle puheenjohtaja, jota kutsutaan myös liiton puheenjohtajaksi
- valitaan hallitukselle yksi tai kaksi varapuheenjohtajaa
- päätetään hallituksen muitten jäsenten määrä (5-12)
- valitaan hallituksen muut jäsenet
- valitaan yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja hänelle/heille henkilökohtaiset varatarkastajat

Jos sinulla on jotain, mitä haluaisit vuosikokouksen asialistalle, laita ehdotuksesi hallituksen sähköpostilistalle kolme viikkoa ennen vuosikokousta, jotta hallitus ehtii liittää asian vuosikokouksen asialistalle, joka on lähetettävä kaksi viikkoa ennen kokousta. Osoite hallitus(at)maanystavat.fi

4. Toiminta- ja paikallisryhmiltä sekä kampanjoilta vuoden 2020 toimintasuunnitelmat

Syysvuosikokouksessa vahvistetaan toimintasuunnitelma vuodelle 2020. Tätä varten kaikilta meneillään olevilta ja aloitettavilta toimintaryhmiltä, kampanjoilta sekä paikallisryhmiltä tarvitaan oman ryhmänsä/kampanjansa toimintasuunnitelma mielellään budjettiehdotuksineen. Voit tutustua kuluvan vuoden toimintasuunnitelmaan Maan ystävien kotisivuilla.

Jos sinulla on kysyttävää toimintasuunnitelman laatimisen tai toiminnan aloittamisen suhteen, ota yhteyttä ryhmat(at)maanystavat.fi.

Toimintasuunnitelmien tulee olla kolme viikkoa ennen vuosikokousta lähetettynä osoitteeseen ryhmat(at)maanystavat.fi.

5. Asetu ehdolle MY:n vuoden 2020 hallitukseen!

Tarvitsemme kaikkien apua toimivan, näkemyksellisen ja sitoutuneen hallituksen muodostamisessa. Erityisesti puheenjohtajistoon kaivataan myös Maan ystävät hyvin tunteva ihminen tai ihmisiä.

Pohdi siis, olisiko sinusta Maan ystävien hallitukseen ensi vuodeksi! Tai ehkä tiedät jonkun muun maan ystävän tai MY-henkisen ihmisen, jonka voisit kannustaa hallitukseen.

Nykyinen hallitus on puhunut paljon jatkuvuuden turvaamisesta, ja onkin sitoutunut siihen, että siirtymästä tulee mahdollisimman kevyt ja oppimme ja kokemuksemme siirtyvät eteenpäin uudelle hallitukselle.

Lue lisää kotisivuilta ja jaa eteenpäin sopiviksi katsomillesi ihmisille.

6. Kutsu: syysväentapaaminen pe-su 8.-10.11.2019

Väentapaaminen on avoin kaikille Maan ystävien toiminnassa mukana oleville sekä siitä kiinnostuneille. Jäsenille tapahtuma on maksuton, muilta perimme 15 euron osallistumismaksun. Jäsenille korvaamme tarvittaessa julkisilla kulkuvälineillä syntyneet matkakulut. Jäsenyydet tarkistetaan ilmoittautumisen yhteydessä.

Tapahtumassa tarjotaan lounaat ja päivälliset sekä aamu-, ilta- ja välipalat. Kaikki ruoka on vegaanista. Majoittuminen tapahtuu sisätiloissa.

Kolmipäiväisen väentapaamisen aloittaa perjantaina vuoden toiseksi viimeinen hallituksen kokous, jonka kanssa samanaikaisesti kuullaan kokemuksia syyskuun suoran toiminnan Folk mot Fossilgas -aktiosta Göteborgista. Tähän liittyen kuullaan myös Elokapinan aktiivien esitys ’Kansalaistottelemattomuus ympäristökriisin aikakaudella’.

Hallituksen kokous on avoin kiinnostuneille jäsenille.

Lauantai tulee painottumaan tulevan toiminnan yhteiseen suunnitteluun ja ideointiin. Myös uusi kampanja, Auta pelastamaan Amazonin sademetsä, esittää lyhyen tietoiskun kampanjan sisällöstä ja tavoitteista, joita seuraa kampanjan koordinoinnin työpaja.

Lauantaina voidaan jäsenistön etukäteistoiveiden mukaisesti keskustella järjestökentän toimintaedellytysten muutoksesta sekä siitä, millaista toiminnan pitäisi vuonna 2020 olla. Kesän väentapaamisessa eri paikallis- ja toimintaryhmät kertoivat toiminnastaan ja tulevaa toimintaa pohdittiin yhdessä. Aiheina olivat tuolloin muun muassa Hiilivapaa Suomi-kampanjan tulevaisuus ja kaivostoiminta serkä kotimaiset ja kansainväliset suoran toiminnan aktiot elo-, syys- ja lokakuussa 2019. Kaikki työpajat edistivät monipuolisesti toimintaa syksyn 2019 alkaessa.

Sunnuntaina pidetään MY:n syysvuosikokous.

Katso tarkentuva ohjelma ja ilmoittautumisohjeet MY:n kotisivuilta.

Tervetuloa mukaan, vaikka kaverin kanssa!

7. Maan ystävien nimen oikeinkirjoitus

Kun Maan ystävät ry perustettiin vuonna 1996, sovittiin järjestön nimen oikeinkirjoituksesta Kotuksen eli Kotimaisten kielten keskuksen kanssa, jonka nimi oli tuolloin Kielikeskus. Valitettavasti nykyään MY:n nimi kirjoitetaan yleisesti miten sattuu. Tässä siis ohjeet:

 • Yhdistyksen nimi kirjoitetaan ’Maan’ isolla alkukirjaimella ’ystävät’ pienellä alkukirjaimella eli Maan ystävät ry.

 • Koska yhdistys on yksi ainoa, sen yhteydessä predikaattiverbi on yksikön kolmannessa persoonassa: Maan ystävät tukee liikettä X. Maan ystävät hyväksyy jäsenekseen NN:n. Maan ystävät on rekisteröity yhdistys. Maan ystävät kuuluu Friendes of the Earth International -verkostoon.

 • Yhdistyksen nimen lyhenne kirjoitetaan MY eli molemmat kirjaimet isolla.

 • Milloin viitataan Maan ystävät ry:n henkilöjäseneen, molemmat sanat kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella, maan ystävä. Tällöin subjekti–predikaatti -suhteessa verbi taipuu normaalin taivutussäänön mukaisesti: Yksi maan ystävä osallistui asiantuntijana paneeliin. Kun Maan ystävät ry:n puheenjohtaja sai kutsun presidentinlinnan itsenäisyyspäiväjuhliin, tämä maan ystävä otti kutsun vastaan. Kaikkien pitäisi tietää, että maan ystävät vastustavat kaikenlaista syrjintää.

8. Maan ystävissä tapahtuu

Uutta verkostotoimintaa: Auta pelastamaan Amazonin sademetsät

Amazonin sademetsä on maailman tärkeimpiä hiilinieluja sekä erittäin monimuotoisen eliölajiston ja alkuperäiskansojen koti. Tällä hetkellä Amazonin sademetsää tuhotaan ennennäkemätöntä tahtia Brasilian presidentin Jair Bolsonaron ja maassa toimivien yritysten ahneuden ja piittaamattomuuden takia.

Vuoden 2019 alussa aloittanut Brasilian presidentti Jair Bolsonaro on kovaa vauhtia heikentänyt maan ympäristölainsäädäntöä sekä olemassa olevien lakien toimeenpanoa ja luvannut yrityksille entistä enemmän sademetsää hakattavaksi raaka-aineiden tuotantoon. Tämän tuloksena ihmisten aiheuttama sademetsäkato Brasiliassa on jo kiihtynyt huomattavasti verrattuna edeltäviin vuosiin.

Ilmaston ja ympäristön ohella myös ihmisoikeudet ovat tällä hetkellä vakavasti uhattuna Brasiliassa Bolsonaron takia.

Lue lisää ongelmasta, sen syistä ja vaikuttamiskeinoista EU:n kansalaisena

Äkkiseltään tilanne voi tuntua toivottomalta tavalliselle suomalaiselle. Älä kuitenkaan vaivu apatiaan, sillä voit vaikuttaa asiaan monin eri tavoin ja pyytää muitakin mukaan.

Pienistä puroista kasvaa suuri virta, niin myös maailman suurin joki Amazon!

Löydä oma tapasi auttaa, allekirjoita vetoomus päättäjille, lahjoita sademetsän suojelutuötä tekeville tahoille tai levitä sanaa kampanjasta:

www.pelastetaansademetsat.org

Tule mukaan toimintaan!

Come and join in the action!

www.savetherainforests.eu

Ilmastokampanja

Ilmastokampanjassa tapahtuu koko ajan paljon, joten on parasta seurata kampanjan omaa tiedotusta MY:n kotisivuilta, sen omalta kampanjasivulta, MY:n kotisivun uutisista tai suoraan kampanjakoordinaattoreilta. Katso: http://maanystavat.fi/kampanjat tai https://hiilivapaasuomi.fi/

Maan ystävät ry:n Hiilivapaa Suomi -kampanja allekirjoitti useiden eurooppalaisten järjestöjen, 23.9.2019 päivätyn kirjeen EU:n energia-asioista vastaaville ministereille. Kirjeen voit lukea MY:n kotisivujen uutisista.

EU:n energiaministereille osoitetussa kirjeessä kehotetaan EU:ia ja sen jäsenmaita vetäytymään energiaperuskirjasta, koska järjestöt eivät pidä EU:n suunnitelmia energiaperuskirjan investointisuojan uudistamisesta realistisina. Sopimuksen muuttaminen vaatisi kaikkien 54 sopimusosapuolen yksimielisen tuen, mitä ei tällä hetkellä ole näköpiirissä.

Hollanti pyrkii täyttämään Pariisin ilmastosopimuksen mukaiset päästövähennysvelvoitteensa uuden lain avulla, joka kieltäisi hiilenpolten maan kaikissa voimaloissa vuoden 2030 alkuun mennessä. Koska laki johtaisi Uniperin uudehkon hiilivoimalan ennenaikaiseen sulkemiseen, Uniper uhkaa turvautua energiaperuskirjan investointisuojaan, ellei Hollanti luovu uudesta lakiesityksestä tai suostu sopimaan riittävistä korvauksista.

MY-paidat

MY:n paidat ovat olleet käytännössä jo pitkään loppu, vain hajakokoja on ollut jäljellä. Toukokuussa saatiin uusi satsi.

Kaikki paidat ovat unisex-mallisia, eli suhteellisen isoja. Paitoja löytyy seuraavia kokoja: S, M, L ja XL. Paidat ovat mustia.

Paitojen hinta on Maan ystävät ry:n jäsenille 18 € ja muille 22 €.

Voit tilata paitoja tällä lomakkeella. Paidat voi noutaa MY:n toimistosta Helsingistä (Hämeentie 48, sisäpihalla) tai tilata postitoimituksella. Postikulut yhdelle paidalle on 3,20 € ja useammalle paidalle 5,90 €. Paidat viedään postiin kun maksu näkyy tilillä. Yhden paidan lähetykset lähetetään kirjeinä (ei-seurattava) ja useamman paidan lähetykset postipaketteina (seurattava).

Käyttämättömiä paitoja voi vaihtaa ja palauttaa, mutta MY ei maksa tästä syntyviä postikuluja.

Lisätietoja saat toimistolta: toimisto(at)maanystavat.fi, 045 886 3958.

Metsäkriisiesite

Maaoikeus- ja metsätoiminnan työryhmä yhdessä Tampereen MYTTYn aktiivien, hallituksen jäsenen ja Oulun Maahisen aktiivien kanssa sai valmiiksi Metsäkriisiesitteen toukokuun lopussa sopivasti ennen Maailma kylässä -festivaalia.

Esitettä jaettiin aktiivisesti sähköisessä muodossa sosiaalisessa mediassa, ja se on saanut huomattavaa myönteistä palautetta.

Pääset lukemaan esitteen tästä.

Esitettä painettiin 500 kpl:tta, ja sitä saa tilaisuuksissa jaettavaksi MY:n toimistolta, kun ottaa järjestösihteeriin yhteyttä: toimisto (at) maanystavat.fi tai puh/Telegram/Whatsapp: 045 886 3958. Järjestösihteerin tavoittaa puhelimitse varmimmin arkisin klo 12-17.

Vesikriisiesite

Vesitoimintaryhmä yhdessä MYTTYn kanssa sai valmiiksi Vesikriisiesitteen syyskuun alussa. Sekin on saanut sosiaalisessa mediassa ja tapahtumissa jaon johdosta myönteistä palautetta, jopa niin että se pyydettiin laittamaan mappa.fi-palveluun. Se on Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry:n ylläpitämä “Ulkona oppimisen, ympäristökasvatuksen ja kestävän elämäntavan materiaalipankki”, jota hyödyntävät 1. ja 2. asteen oppilaitokset.

Pääset lukemaan esitteen tästä.

Myös Vesikriisiesitettä painettiin 500 kpl, ja myös sitä saa tapahtumissa jaettavaksi MY:n toimistolta.

Yleisesite

Myös yleisesitteet olivat aivan loppumassa. Ne olivat myös sekä kuvien että päivittämisen kannalta päivitettävä. Myös yleisesitettä saa toimistolta tilaisuuksissa ja tapahtumissa jaettavaksi.

Olkiluoto-3:n rakennustyömaan myöhästymisen 10-vuotisynttärit

Porin Maan ystävät kävivät tervehdyskäynnillä 15.08.19 Olkiluodon ydinvoimalan Vierailukeskuksessa täytekakun kera juhlistamassa Olkiluo-3:n reaktorin valmistumisen kymmenettä vuotta. Asiaankuuluvasti juhlijoilla oli synttärihatut ja puheita pidettiin.

Juhlapuheessa todettiin muun muassa, että ”maailmalla ydinvoimalan keskimääräinen rakentamisaikataulu on 14,5 vuotta. Jos kuvitellaan, että yht’äkkiä löytyisi resursseja rakentaa tältä päivämäärältä vaikkapa tuhat uutta ydinvoimalaa, maapallon hiilibudjetti olisi ylittynyt niiden tullessa käyttöön puolitoistakertaisesti. Valmistumisen jälkeen täytyy vielä kiriä takaisin voimalan rakennusaikaiset hiilipäästöt. ” ”Ydinvoima itsessään ei ole päästötöntä. Uuden ydinvoimalan lasketaan tuottavan 78-178g hiilidioksidia kilowattitunnilta. Mitä köyhempiä uraanimalmioita joudutaan ottamaan käyttöön, sen suuremmiksi päästöt kasvavat.”

Lisäksi todettiin, että ”toinen Suomen ydinvoimaprojekteista on Pyhäjoen Hanhikivelle suunniteltu Rosatomin vetämä hanke. Yli kymmenen vuoden jälkeen ei laitostoimittaja ole onnistunut laatimaan edes hyväksyttäviä suunnitelmia kyseisestä voimalasta. ”

Juhlasta voit katsoa videon YouTubesta.

Kaapelinkulman kulta -näyttely

Maan ystävien kaivosryhmä ja Pelastetaan Kaapelinkulma -liike toteuttivat valokuvanäyttelyn KAAPELINKULMAN KULTA Tampereen kaupungin Kultturitalo Lasikussa, sen Aulagalleriassa 3.9.-14.9.2019. Näyttelyn saamisessa Laikkuun auttoi MY:n perusyhdistys Tampereen Maan ystävät MYTTY.

Valokuvanäyttely kertoo Valkeakoskelle vuonna 2019 avatusta kultakaivoksesta ja kaivosyhtiön jättämästä jäljestä luontoon. Kuvataiteilija Noora Ojalan valokuvat johdattavat pohtimaan kaivostoiminnan vaikutuksia ympäristölle ja sitä missä asemassa luonto on kaivosyhtiölle. Kuvakertomus herättää ajatuksia siitä, miten tarpeellista kullankaivuu on ja miten kaivannaisteollisuus muuttaa paikallisten asukkaiden elinympäristöä.

Näyttelyn kuvatekstit ovat olemassa suomeksi ja englanniksi.

Kaapelinkulman kulta -näyttelyn valokuvat ovat MY:n aktiivilta Noora Ojalalta.

Jos joku muu paikallisryhmä tai yksittäinen jäsen haluaa näyttelyn esimerkiksi oman alueensa kirjastoon, kannattaa ottaa yhteyttä kaivosryhmään: kaivokset (at) maanystavat.fi

9. Uutisia MY:n verkostoista

European Environmental Paper Network, EEPN

Koska MY on julkaissut hiljattain Metsäkriisiesitteensä ja on perustettu uusi verkosto Amazonasin sademetsien suojelemiseksi, on hyvä palauttaa mieleen lisää metsäasioita.

EEP julkaisi 1.3.2019 raportin ”The Paper and Packaging Boom: A Growing Wave Of Pulp Production Threatens The World’s Forests And Climate” maailman paperi- ja pakkausbuumista, joka koettelee maailman kaikkien metsien kestävyyttä – sen lisäksi, että plantaasit polkevat paikallisyhteisöjen oikeuksia ja toimentuloa.

Raportin voit lukea täällä.

Finnwatch

Finnwatch paljasti huhtikuussa surkeat työolot luksusbrändi Balmuirin alihankkijan toiminnassa Intiassa. Nyt Balmuir kertoo lopettaneensa ostot nahkaisia sisustustuotteita valmistavalta H.S. Exportsilta. Päätöksen taustalla on H.S. Exportsin haluttomuus sitoutua korjaaviin toimenpiteisiin.

 

Lue 20.9.2019 päivätystä uutisesta lisää tästä.

Ilmasto.org -verkkosivusto

Ilmasto.org -verkkosivun taustajärjestöinä vuoteen 2016 asti olivat Maan ystävät, Dodo, Luonto-Liitto, TEP –Tekniikka elämää palvelemaan, WWF Suomi, Natur och Miljö, Suomen luonnonsuojeluliitto, Changemaker – Kirkon Ulkomaanavun nuorisoverkosto sekä Greenpeace Finland. Nykyisin sivustoa ylläpitää vapaaehtoisten puuharyhmä.

Ilmasto.orgin nettisivujen ja Facebook-sivujen nykyiset kirjoitukset eivät välttämättä edusta Maan ystävät ry:n kantoja.

Into Kustannus Oy

MY kuuluu Inton perustajaomistajiin pienellä osakemäärällä.

Lajissaan ensimmäinen, lapsille suunnattu Laura Ertimon ja Mari Ahokoivun kirjattama tietokirja ”Ihme ilmat! – Miksi ilmasto muuttuu” ilmastonmuutoksesta on ilmestynyt.

Myös Taru Anttosen ja Milla Karppisen toimittama ”Sankaritarinoita (kaikille) – Kertomuksia uskomattomista suomalaisista Rudolf Koivusta Saara Aaltoon” on kelpo luettavaa ja asenteita murtavaa luettavaa aikuisillekin. 

Kepa eli Fingo

Kaksi kehiotysyhteistyöalan kattojärjestöä, Kepa ja Kehys, yhdistyivät viime vuonna Fingoksi, jonka jäseneksi MY siirtyi.

Fingon sivuilla on Teppo Eskelisen mielenkiintoinen 16.9.2019 julkaistu blogikirjoitus ”Rahoituksen vaihtoehdot tuovat intressiryhmät esiin”. Köyhissä valtioissa on intressiryhmiä ja ideologisia erimielisyyksiä aivan kuten rikkaammissakin, muistuttaa kirjoittaja.

Siemenpuu-säätiö

Amazonian keräilijäväestön liitto vetoaa avun saamiseksi
(Tiedote, 27.8.2019, päivitetty 25.9.2019)

Siemenpuu-säätiön brasilialainen kumppanijärjestö Kansallinen keräilijäväestön liitto CNS (Conselho Nacional das Populações Extrativistas) pyytää apua Amazonian pelastamiseksi viime viikonloppuna julkaistulla videovetoomuksella (huom. englanniksi tekstitetty video julkaistiin myöhemmin).  Vetoomuksen mukaan on tärkeää, että maailman valtioiden johtajat tulevat Amazonian ja sen suojelun takaavien paikallisyhteisöjen tueksi.

CNS:n puheenjohtaja Joaquim Belo sanoo, että tulipalojen myötä Amazon on kokemassa historiansa pahinta katastrofia. Tämä koko ihmiskuntaa koskeva rikos on seurausta erittäin vastuuttoman Brasilian hallituksen toimista, joka kumartaa suuren pääoman edessä eikä osaa hakea tasapainoa taloudellisen kehityksen ja kestävyyden välillä. Hallitus on repinyt auki erityisesti sosiaaliset ja ympäristölliset ohjelmat, kuten metsäkadon vähentämiseen pyrkivät toimet, ja avannut siten oven metsärikoksille.

CNS on järjestänyt viime aikoina Siemenpuun tuella keskustelutilaisuuksia Amazonian metsien ja keräilijäväestön tilanteesta eri puolella jokilaaksoa. Siemenpuun tukemassa hankkeessa pyritään kouluttamaan 30 nuorta keräilijäjohtajaa, vahvistamaan metsien suojelua 1 000 000 hehtaarilla ja saamaan 1 200 000 hehtaaria uusia keräilysuojelualueita. Lue CSN:n hankkeen lyhyt kuvaus täältä.

Joaquim Belo vieraili Suomessa toukokuussa 2019. Lue Amazonian keräilijäväestön elämästä ja tulevaisuudennäkymistä Siemenpuun blogista. Joaquim Beloa haastateltiin myös Kansan uutisten ja maailma.netin artikkeleihin.

Useat Lännen median lehdet julkaisivat CNS:n työstä kertovan artikkelin "Vuosien työ tulessa Amazonilla" syyskuun alussa. Myös kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo julkaisi analyysiartikkelin Amazonian metsäpaloista.

Siemenpuun facebook-keräys Amazonian keräilijäyhteisöjen tukemiseksi jatkui syyskuun loppuun. Voit lahjoittaa CNS:n työhön myös tekemällä tilisiirron Siemenpuulle.

Lue lisää Siemenpuun rahoituskokonaisuudesta Metsä- ja rannikkoekosysteemien suojelu ja kestävä käyttö.

Stadin aikapankki

Stadin aikapankki viettää 10-vuotisjuhlaansa launataina 26.10.2019 alkaen klo 15:00 Oma maa -osuuskunnan tiloissa Helsingin Kalliossa osoitteessa Kaarlenkatu 15.

Ohjelmassa on ainakin kymmenvuotiskatsaus ja keskustelu tutkijoiden kanssa, jotka ovat tavalla tai toisella yhteydessä Stadin aikapankkiin. Ja koska ollaan Oman maan tiloissa, eiköhän jotain sopivaa purtavaakin ole tarjolla.

Stadin aikapankin aktiivit toivottavat kiinnostuneet tervetulleeksi ja liittymäänkin aikapankkiin. Tutustu Stadin aikapankkiin sen verkkosivuilla.

Suomen OneWorld-portaaliyhdistys eli maailma.net

Nuoriso aktivoituu Nepalissa – Oppilaskunta-aktiivit puhdistavat vettä, murtavat kuukautistabuja ja fanittavat Greta Thunbergia (26.9.2019)

Oppilaskunnat ratkovat Nepalissa muun muassa kouluympäristön viihtyvyyteen liittyviä ongelmia. (Kuva: Pamela Arslan / Taksvärkki)

Nepalin hierarkkisessa kulttuurissa lasten ja nuorten ääni ei usein pääse kuuluviin. Paikallisen ECCA-järjestön tukemat oppilaskunta-aktiivit ovat kuitenkin viime vuosina onnistuneet esimerkiksi vähentämään tyttöjen koulupoissaoloja. Avaintekijä on se, että nuoret saavat toimia itse, sanoo Suomessa vieraillut hankekoordinaattori Ashmita Rai.

Lue koko uutinen tästä.

Vaihda virtaa

Vaihda virtaa -kampanjaa tekevät vapaaehtoiset ihmiset, jotka ovat kiinnostuneet vihreästä sähköstä, muusta uusiutuvasta energiasta ja energiatehokkuudesta. Vaihda virtaa -kampanjan puuharyhmään kuuluu ihmisiä sekä ympäristöjärjestöistä että järjestöjen ulkopuolelta. Uudet kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan!

Vaihda virtaa -kampanja pyrkii edistämään uusiutuvista energialähteistä tuotetun vihreän sähkön käyttöä. Kampanja pitää yllä vaihdavirtaa.net -nettisivuja, joilla on tarjolla tietoa vihreästä sähköstä ja eri yhtiöiden vihreän sähkön hinnoista sekä uutisia uusiutuvasta energiasta. Sivuilta voi myös tilata sopimuslomakkeen oman sähkösopimuksen vaihtamiseksi ja haastaa kaverinkin mukaan ilmastonmuutoksen torjuntatalkoisiin.

Voima

Voima julkaisi verkkoartikkelin perjantaina 27.9.2019 kokoontuneesta ilmastolakosta: Nuoriso jatkaa ilmastolakkoaan. Katso kuvia Eduskuntatalolta! Nuorten mielestä aikuisten toimet ovat riittämättömiä. Kuva on Voiman artikkelista.

Myös Maan ystävät oli mukana ilmastolakkotapahtumassa.

10. MY:n tukemaa syksyn 2019 joukkotoimintaa

Maan ystävät ja useat sen perusyhdistykset ovat viime vuosina eri tavoin tukeneet erilaisia vapaamuotoisia liikkeitä kuten Pelastetaan Kaapelinkulma -liikettä, Ende Gelände -liikettä, Perjantait Gretan kanssa -liikettä ja Extinction Rebellion eli Elokapina liikettä (XR).

Kuluneelle syksylle oli tulossa useita kansainvälisiä väkivallattoman suoran toiminnan tapahtumia niin Suomessa, kansainvälisesti kuin koko maailmassa. Johdonmukaista siis oli, että myös valtakunnallinen Maan ystävät tukee tällaista liikemuotoista toimintaa eikä vain järjestön perusyhdistykset tai toimintaryhmät.

Maan ystävät ry:n hallitus päätti elokuun kokouksessaan tukea ainakin seuraavia massa-aktioita.

 • XR FLOOD THE STREETS 24.8.19 MALMÖ. Lisätietoja tapahtuman Facebook-eventistä.

 • FOLK MOT FOSSILGAS 6.-8.9.19 GÖTEBORG. Lisätietoja tapahtuman verkkosivulta.
  Lisätietoja yhteismatkasta Suomesta DA mobilisation team -verkoston Facebook-sivulta.

 • XR HÄTÄHUUTOVIIKKO 20.-27.9.19 HELSINKI. Suomen XR:n eli Elokapinan tapahtumista lisätietoa tästä.

 • EARTH STRIKE 27.9.19 KOKO MAAILMA. Lisätietoa tapahtuman verkkosivuilta ja Suomen osalta tästä. Suomen osoitteesta löydät myös ammattiliitoille suunnatun kirjepohjan otsikolla ”Haluan liittoni osallistuvan Earth Strike -yleislakkoon 27.9.19”.

 • XR REBEL WITHOUT BORDERS 7.-13.10.19 BERLIINI. Lisätietoa verkkosivulta ja Facebook-eventistä.

Maan ystävät suositteli jokaiselle jäsenelleen ottamaan yhteyttä ammattiliittoonsa, jotta tämä osallistuisi vaatimaan hallituksilta ja yrityksiltä ilmastotekoja maailmanlaajuisen yleislakon avulla 27. syyskuuta 2019. Ilmastolakkopäivässä näkyivät ennen kaikkea koululaiset, opettajat, ympäristöjärjestöt ja muut mielenosoittajat.

11. Friends of the Earth International

People Power toiminnassa: Palestiinan naisten johtama energiamuutos. (26.8.2019)

Palestiinassa monet ihmiset elävät äärimmäisessä energianiukkuudessa. Johtuen Israelin 1967 alkaneesta miehityksestä, heillä ei ole itsemääräämisoikeutta omaan energiaturvaansa. Myrkyllisten jätteiden dumppaamisen, vesilähteiden pakko-ottojen ja luonnosuojelun valepukuun naamioidun palestiinalaisten maiden tuhoamisen lisäksi Israelin energiakontrolli on ympäristöepäoikeudenmukaisuuden keskeinen vauhdittaja eli arabiaksi ”nakba”.

Lue koko uutinen (englanniksi) tästä.

Lue myös Friends of the Earth Internationalin 16-sivuinen raportti havainnoistaan Länsirannalla ”Environmental Nakba Environmental injustice and violations of the Israeli occupation of Palestine”. 

12. Friends of the Earth Europe

Kuuntele tästä Friends of the Europen podcast: ”Episode #23 - A magical village powered by citizens: Bosnia-Herzegovina's pioneering crowdfunder”.

13. Young Friends of the Earth Europe etsii koordinaattoria

Nuoret Euroopan Maan ystävät hakee koordinaattoria. Hakuaika päättyy 29.10.2019.

Katso lisää täältä: https://www.foeeurope.org/yfoee

14. Muuta: BIOS-tutkimusryhmän artikkeli Alue ja Ympäristö -lehdessä

Alue ja Ympäristö on yksi tärkeimmistä suomalaisen alue- ja ympäristötutkimuksen foorumeista. Lehdessä julkaistaan korkeatasoisia referee artikkeleita yhteiskunta- ja kulttuuriteoreettisen tutkimuksen sekä yhteiskuntatieteellisen ympäristötutkimuksen aloilta. Lehti ilmestyy kahdesti vuodessa.

BIOS-tutkimusryhmän FT dosentti Tere Vaden, FT Ville Lähde, KuM tohtorikandidaatti Antti Majava, VTT Tero Toivanen, FT dosentti Jussi T. Eronen ja KTT Paavo Järvensivu julkaisivat A&Y:n numerossa 1/2019 artikkelin ”Onnistunut irtikytkentä Suomessa?”. Artikkelin abstraktissa kirjoittajat toteavat:

”Ympäristövaikutusten irtikytkentää talouden koosta ja kasvusta on esitetty ratkaisuksi ekologisen kestämättömyyden ongelmaan. Irtikytkentä on myös “vihreän kasvun” ja kiertotalouden välttämätön taustaoletus. Kun arvioidaan, minkä kokoinen tehtävä onnistunut irtikytkentä Suomessa olisi ja miten nopeasti se pitäisi toteuttaa, huomataan sen olevan mahdotonta. Löytämämme empiiriset havainnot eivät osoita vaadittavan nopeaa ja syvää irtikytkentää. Tämän vuoksi irtikytkentä ei ole hyvä käsite ohjaamaan yhteiskunnallista päätöksentekoa, vaan tarvittavan muutoksen luonnetta on parempi kuvata käsittein, jotka eivät sitoudu irtikytkennän oletuksiin talouskasvusta.”

Lue koko Koneen Säätiön ja Suomen Akatemian alaisuudessa toimiva Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman tutkimuksen artikkeli tästä: https://aluejaymparisto.journal.fi/article/view/76338 Sivulla klikkaa pdf-ikonia suunnilleen sivun keskellä.