Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Uutiskirje 2/2016

ILMOITUSASIAT

Syysväentapaaminen ja vuosikokous Porissa 18.-20.11.2016

Maan ystävien juhlavuosi huipentuu syysväentapaamiseen Porin idyllisessä Reposaaressa! Perjantaina on ohjelmassa hallituksen kokous sekä vaihtoehtoista yhdessäoloa. Lauantai on varattu ajankohtaisille ja innostaville työpajoille. Sunnuntaina klo 10:00-15:30 pidetään puolestaan Maan ystävien sääntömääräinen syyskokous. Kokouksen asialista:

1§ KOKOUKSEN AVAUS
2§ KOKOUKSEN JÄRJESTÄYTYMINEN
3§ LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN
4§ ESITYSLISTAN HYVÄKSYMINEN
5§ PÄÄTÖSASIAT
5.1 Hyväksytään yhdistyksen sääntömuutokset
5.2 Hyväksytään toimintasuunnitelma vuodelle 2017
5.3 Hyväksytään talousarvio vuodelle 2017
5.4 Päätetään vuoden 2017 jäsenmaksujen perusteista ja jäsenmaksuista
5.5 Päätetään perusyhdistyksille palautettavan jäsenmaksuosuuden suuruudesta ja maksuajankohdasta
5.6 Valitaan liiton hallitukselle puheenjohtaja, jota kutsutaan myös liiton puheenjohtajaksi
5.7 Valitaan hallitukselle yksi tai kaksi varapuheenjohtajaa
5.8 Päätetään hallituksen muiden jäsenten määrä (5-12)
5.9 Valitaan hallituksen muut jäsenet
5.10 Valitaan tilintarkastaja ja hänelle henkilökohtainen varatilintarkastaja
6§ MUUT ESILLE TULEVAT ASIAT
7§ KOKOUKSEN PÄÄTTÄMINEN

Väentapaaminen on avoin kaikille Maan ystävien jäsenille sekä toiminnassa mukana oleville ja siitä kiinnostuneille. Yhdistyksen jäsenille tapahtuma on ilmainen ja myös matkat korvataan. Ruoat sekä yhteismajoitus tarjotaan kaikille osallistujille. Lisätietoja ja ilmoittautumislomakkeen sekä väentapaamiseen että vuosikokoukseen löydät nettisivuiltamme. Vuosikokousmateriaaleihin taas pääset tutustumaan tästä. Väentapaamisen ohjelmaa ja vuosikokouksen materiaaleja täydennetään marraskuun alkupuolella. Ilmoittautumisen deadline on 11.11.

Väentapaaminen vietettiin Porissa myös 2015.
Väentapaaminen vietettiin Porissa myös 2015.

Hae Maan ystävät ry:n hallitukseen 13.11.2016 mennessä!

Onko sinulla kokemusta ja näkemystä parhaista järjestötoiminnan käytännöistä? Tai haluatko oppia siitä, minkälaista on hallinnollinen työ valtakunnallisessa ympäristöjärjestössä? Olitpa sitten kokenut konkari tai yhdistystoiminnan innokas untuvikko, sinua kaivataan Maan ystävien hallituksessa!

Toivomme eritaustaisia hakijoita ympäri Suomen. Tehtävään perehdytetään, eikä kokemusta Maan ystävistä tai muuta järjestökokemusta välttämättä tarvita. Innostus toimia paremman maailman eteen ja kiinnostus toimia järjestön parhaaksi riittää. Hallituspesti on voimassa vuoden 2017 alusta vuoden loppuun asti, jonka jälkeen voi halutessaan asettua ehdolle seuraavan vuoden hallitukseen. Lue lisää ja tsekkaa hakuohjeet nettisivuiltamme.

 

MENNEET TAPAHTUMAT JA TEMPAUKSET

Maan ystävät täytti 20 vuotta!

Maan ystävien 20-vuotisjuhlia juhlittiin 7.10. Pauligin huvilalla Helsingissä. Päivän virallisemmassa osiossa muisteltiin menneitä Oras Tynkkysen, Elina Mikolan, Leo Straniuksen ja muiden vanhojen aktiivien johdolla, kun taas illan rennommissa iltabileissä nautittiin hyvästä ruoasta ja seurasta tunnelmallisessa ilmapiirissä. Musiikista vastasivat Hildia, Ihmineläin ja Pegasos. Tsekkaa Katariina Jumppasen ottamat kuvat juhlista Maan ystävien Facebookista.

Juhlapäivänä auringonsäteetkin ilostuttivat Pauligin huvilalla!
Juhlapäivänä auringonsäteetkin ilostuttivat Pauligin huvilalla!

Pyöräillen ympäri Suomen

Maan ystävien paikallisryhmät saivat kesällä vieraan pääkaupunkiseudulta, kun Helsingin toimistolla harjoittelussa ollut Janne Ponnikas vieraili pyöräillen seitsemässä paikallisryhmässä aina Helsingistä Rovaniemelle saakka. Hyvää palautetta saaneen tempauksen tarkoituksena oli tukea ryhmien toimintaa, kerätä niiden kuulumisia ja toimittaa aktiiveille uudistettu paikallistoimijaopas. Reissun kesäisiin tunnelmiin pääsee palaamaan lukemalla Jannen matkallaan pitämää blogia.

Nuorisohanke MOTNYT päättyi

Vuoden vaihteessa alkanut nuorisohanke Muutos on tehtävä: Nuoret yhteiskunnallisina toimijoina päättyi kesällä. Hankkeen aikana järjestettiin ydinvoiman vastaista-, ruoka- ja ilmastotoimintaa yhteensä 11 paikkakunnalla Helsingistä Rovaniemelle. Hanke innosti 16-29 -vuotiaita nuoria aktiiviseen kansalaisuuteen mm. elokuvanäytösten, mielenilmausten ja esitteiden teon keinoin. Kiitos kaikille toimintaan ja tapahtumiin osallistuneille!

 

TULE MUKAAN TOIMINTAAN

Maan ystävillä on paikallisryhmiä eri kaupungeissa, toimintaryhmiä sekä viestinnän, varainhankinnan ja jäsenhankinnan kaltaisia tehtäviä toteuttavia jaostoja, joiden kautta pääset helposti mukaan toimintaan. Voit joko laittaa viestiä sinua kiinnostavan ryhmän yhteyshenkilöille tai ottaa yhteyttä toimistoon. Toimiston kautta pääset myös liittymään eri sähköpostilistoille! Ajankohtaisista tapahtumista pysyt ajan tasalla seuraamalla nettisivujamme ja Facebookia.

Kaadetaan Suomen hiilivoimalat yhdessä!

Ilmastokampanjan Hiilivapaa Suomi -kampanja on saanut vauhdikkaan alun eri kaupungeissa: Vantaalla kampanja on viestinyt energia- ja ilmastoasioista puoluetoimijoille ja tehnyt vaikuttamistyötä kuntavaaleja ajatellen. Espoossa kampanja vakuutti kaupunginvaltuuston vaatimaan Fortumilta toimia kivihiilestä luopumiseksi sekä järjesti keskustelutilaisuuden aiheesta. Tampereella toimijat ovat osallistuneet kaupungin ilmastotiekartan valmisteluun. Kampanjan laajentuminen Helsinkiin ja Turkuun on suunnitteilla.

Kampanjan varainhankinnan syksyn suuri ponnistus oli Mesenaatti-keräys, jolla kerättiin varoja vuoden 2017 kuntavaalivaikuttamiseen. Viestintäryhmässä on tuotettu aihetta koskevia mielipidekirjoituksia, kuvia ja sosiaalisen median sisältöjä. Yleisellä tasolla kampanjan tavoitteeksi on asetettu kivihiilen ja turpeen polttamisen loppuminen Suomessa vuoteen 2020 mennessä, jos ilmastonmuutos halutaan pysäyttää ja Pariisin ilmastosopimuksessa pysyä.

Hiilivapaa Suomi -kampanjaan kaivataan aina lisää vapaaehtoisia. Mukaan voi tulla koska vain! Katso tiedot tulevista tapahtumista nettisivuiltamme ja ilmoittaudu mukaan! Lisätietoa: hanna.hakko(at)maanystavat.fi

Hiilivapaa Suomi -kampanjan uusien ilta syyskuussa 2016
Hiilivapaa Suomi -kampanjan uusien ilta syyskuussa 2016

Hajautettua, uusiutuvaa energiaa kaikille!

Hiilivapaa Suomen lisäksi ilmastotoiminnassa on keskitytty Yhteisöenergia-kampanjaan, joka on osa Euroopan Maan ystävien Community Power -kampanjaa. Tavoitteena on siirtyä keskitetystä fossiili- ja ydinenergiantuotannosta kohti hajautuvaa uusiutuvaa energiaa sekä ihmisten ja yhteisöjen aktivoituminen kuluttajasta toimijaksi ja tuottajaksi.

Kuluneen puolen vuoden aikana kampanja on tehnyt tutkimusyhteistyötä Jyväskylän yliopiston kanssa ja yrittänyt selvittää mahdollisuuksia yhteisöenergialle Suomessa. Toukokuussa kampanja järjesti myös Maailma kylässä -festivaaleilla keskustelutilaisuuden yhteisöenergian mahdollisuuksista Suomessa. Jatkossa kampanjassa on tarkoituksena järjestää vaikutuskoulutusta aktiiveille sekä säännöllisiä tapaamisia, joihin voidaan kutsua puhujavieraita.

Oiva tilaisuus lähteä mukaan Yhteisöenergia-kampanjaan on Maan ystävien toimistolla la 26.11. klo 11 järjestettävä aihepiiriä koskeva koulutus ja kampanjan ideointitapahtuma. Ohjelmassa on mm. Janne Käpylehdon esittely aurinkosähkön mahdollisuuksista erityisesti kerrostalojen energiaratkaisuna. Seuraa tiedotusta ja ilmoittaudu mukaan! Lisätietoa: leena.kontinen(at)maanystavat.fi

Toimi paikallisesti!

Maan ystävien paikallisryhmien toiminta on jatkunut vuoden aikana aktiivisesti: Porissa on kokoonnuttu syksyn mittaan keskustelemaan ajankohtaisista aiheista, Tampereella tavattu lukupiirin ja erilaisten keskustelutilaisuuksien parissa ja Jyväskylässä koordinoitu Mahdollisuuksien toria. Turussa toiminta on keskittynyt kaupunkiviljelyn ja ruokatoiminnan ympärille ja Helsingissä taas on jatkettu Kriittisten pyöräretkien ja kansankeittiöiden parissa. Vuodenvaihteen myötä uudet tuulet puhaltavat myös moneen paikallisryhmään. Lisätietoa ryhmistämme ja niiden ajankohtaisista tapahtumista löydät nettisivuiltamme.

Lähde mukaan temaattiseen toimintaan!

Maan ystävien alaisuudessa toimii useita kaikille avoimia toimintaryhmiä, joilla on myös takanaan vilkas puolivuotinen:

Alkuperäiskansat ja yhteys maahan -toimintaryhmä sai keväällä vieraakseen lenca-alkuperäiskansan edustajia Hondurasista liittyen Finnfundin rahoittamaan patohankkeeseen alkuperäiskansojen asuttamalla alueella. Ryhmä myös järjesti perinneparannusaiheisia tapahtumia eri paikkakunnilla sekä Kasvukauden pyhitys -tapahtuman Katajamäen ekoyhteisössä. Taloudellisen oikeudenmukaisuuden ryhmä taas on jatkanut vapaakauppasopimusten kritisointia ja pitänyt Suomiareenan yhteydessä järjestetyssä Satakunnan vasemmistonuorten tilaisuudessa esityksen nykyisistä sopimusneuvotteluista.

Ydinvoimatoimintaryhmä on jatkanut kamppailua Fennovoiman ydinvoimalahanketta vastaan osallistumalla rauhanomaisesti erilaisiin tempauksiin ja mielenosoituksiin. Kaivosryhmä taas kierrättää edelleen Talvivaaran vesiongelmat -kaivosnäyttelyä eri puolilla Suomea. Ruokaryhmä osallistui kesän alussa talkoisiin ruokaosuuskunta Oma Maan tuottajatilalla, ja elokuussa ryhmä piti suosittua huvilakahvilaa Pauligin huvilalla ravintolapäivänä. Porin väentapaamisessa suunnitellaan ryhmien tulevaa toimintaa. Nyt on siis hyvä hetki liittyä joukkoon! Lisätietoa ryhmistämme ja niiden toiminnasta löydät nettisivuiltamme.

 

TUE TOIMINTAA

Liity jäseneksi

Liittymällä Maan ystävien jäseneksi tuet työtä ekologisesti kestävämmän, oikeudenmukaisemman ja demokraattisemman maailman puolesta. Maan ystävien jäsenmaksu on 30€/(10€) vuosi. Halutessasi voit maksaa jäsenmaksua 50€ tai 100€. Liity jäseneksi nettisivuillamme!