Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Uutiskirje 1/2020

 

Hyvä maan ystävä,

vuosi 2020 on ollut monella tavalla poikkeuksellinen. Koronakriisi on mullistanut arkemme ja sen mukana myös järjestöjen toimintaa. Siirsimme keväällä kokoukset etäkokouksiksi ja jouduimme perumaan suurimman osan kevään ja kesän tapahtumista. Nyt syksyllä tilanne on hieman rauhallisempi ja voimme järjestää joitakin tapahtumia kuten esimerkiksi mielenosoituksia lähitapahtumina, mutta kokoukset ja erilaiset muut tapaamiset pidetään edelleen pääosin etätapaamisina. Syysväentapaamisen osalta emme ole vielä päättäneet järjestämmekö sen lähitapahtumana vai kokonaan verkossa. Seuraamme pandemiatilannetta sekä viranomaisten ohjeistuksia ja suosituksia ja muutamme toiminnan muotoja tarvittaessa.

Vaikka korona on vienyt suurimman osan median huomiosta tänä vuonna, eivät ilmastokriisi, biodiversiteettikriisi tai sosiaaliset ongelmat ole kadonneet minnekään. Koronakriisin takia tehdyt erittäin laajat yhteiskuntien sulkemiset eivät vähentäneet hiilidioksidipäästöjä kuin marginaalisesti ja päästöt tulevat todennäköisesti kasvamaan entistä nopeammin kun pandemia on ohi. Pandemia on aiheuttanut laajoja sosiaalisia ongelmia globaalilla tasolla ja sillä tulee todennäköisesti olemaan haitallisia vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin vielä vuosien ajan. Nyt on siksi entistä tärkeämpää muuttaa yhteiskuntia ja talousjärjestelmiä vähemmän päästöjä aiheuttaviksi, vähemmän luonnonvaroja käyttäviksi ja kaikille ihmisille oikeudenmukaisemmiksi. Maan ystävät jatkaa aktiivista toimintaa ekologisen kestävyyden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta!

 

Tästä uutiskirjeestä voit lukea Maan ystävien ajankohtaisista asioista:

 

1. Irti turpeesta -kansalaisaloite vaatii turpeen polton lopettamista

2. Maan ystävien syysväentapaaminen

3. Hae mukaan Maan ystävien vuoden 2021 hallitukseen

4. Ilmastokampanjan syksyn toiminta

5. Paikallisryhmien kuulumiset

6. Ajankohtaista Maan ystävien blogissa

 

---

1. Irti turpeesta -kansalaisaloite vaatii turpeen polton lopettamista


Maan ystävät tukee Suomen luonnonsuojeluliiton koordinoimaa Irti turpeesta -kampanjaa, jossa kerätään allekirjoituksia turpeen energiakäytön lopettamista vaativaan kansalaisaloitteeseen.

Turpeen poltto on saastuttavampaa kuin kivihiilen poltto. Lisäksi turpeen energiakäyttö tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin henkilöautoliikenne, vaikka turpeella tuotetaan vain pieni osa Suomen sähköstä ja lämmöstä.

Turpeen kaivaminen tuhoaa alueen suoluonnon täysin. Tämän takia suoluonto ja soiden lajit uhanalaistuvat. Lisäksi turpeen kaivaminen kuormittaa vesistöjä. Se tekee mökkirannoista liejuisia ja tukkii kalojen kiduksia.

Turpeen poltosta luopuminen on helpoin ilmastoteko, jonka Suomi voi tehdä.

Onneksi turpeen poltolle on vaihtoehtoja. Tehdään muutos yhdessä, hallitusti ja oikeudenmukaisesti.

Allekirjoita kansalaisaloite turpeen energiakäytön lopettamiseksi: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/7020

Kansalaisaloitteemme tähtää lakimuutokseen, jolla lopetetaan turpeen energiakäyttö vuoteen 2025 mennessä. Meillä on kuusi kuukautta (elokuusta helmikuuhun) aikaa kerätä 50 000 kannatusilmoitusta, jotta aloite siirtyy eduskunnan käsittelyyn keväällä 2021.

Tule mukaan kampanjaan!

Jotta 50 000 allekirjoitusta saavutetaan, juuri sinun panoksesi on erittäin tärkeä. Tule mukaan keräämään allekirjoituksia aloitteen tueksi ja auta levittämään sanaa! Voit osallistua itsellesi sopivimmalla tavalla sen mukaan, kuinka paljon sinulla on aikaa käytettävänä. Vinkkejä ja jaettavia aineistoja löydät kampanjasivuilta. Auta Suomi irti turpeesta!

Lisätietoja kampanjasta: www.irtiturpeesta.fi

---

2. Maan ystävien syysväentapaaminen

Maan ystävien syysväentapaaminen pidetään tänä vuonna 13.-15.11.2020. Väentapaaminen pidetään koronatilanteen perusteella joko Helsingissä tai kokonaan verkossa. Vähintään osaan ohjelmasta on joka tapauksessa mahdollista osallistua etäyhteyksin.

Väentapaamiset ovat kahdesti vuodessa järjestettäviä valtakunnallisia tapahtumia, joissa Maan ystävien jäsenet ja aktiivit voivat tavata toisiaan, oppia uusia taitoja, kuulla eri puolilla Suomea järjestettävästä toiminnasta ja vaikuttaa yhdistyksen asioihin. Väentapaamiseen ovat tervetulleita kaikki Maan ystävät aiemmasta järjestöaktiivisuudesta riippumatta. Myös kaikki uudet, toiminnasta kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita.

Väentapaamisen yhteydessä pidetään liiton syysvuosikokous sunnuntaina 15.11.2020. Jäsenille lähetetään kutsu syysvuosikokoukseen lähempänä ajankohtaa.

Tiedotamme lähiaikoina tarkemmin syysväentapaamisesta. Pysy kuuloilla!

---

3. Hae mukaan Maan ystävien vuoden 2021 hallitukseen!

Maan ystävät toimii ympäristönsuojelun, yhteiskunnallisen ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden, ihmisoikeuksien sekä rauhan ja demokratian edistämisen puolesta. Hyvin toimiva hallitus tukee sitä, että vapaaehtoiset aktiivimme voivat toimia näiden tärkeiden asioiden puolesta mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti ja hyvillä resursseilla.

Hallitus muun muassa varmistaa MY:n liiton sääntöjen ja FoEI:n kriteerien mukaisen toiminnan toteutumisen vuosikokousten välillä, seuraa taloutta, hyväksyy jäsenhakemukset ja -eroamiset, toimii esihenkilövastuussa, valmistelee vuosikokoukset, koordinoi väentapaamisten järjestämisen sekä yleisesti kehittää järjestön toimintaa. Maan ystävät ry:n hallituksen jäsenenä sinulla on mahdollisuus vaikuttaa moniin asioihin ja tuoda uusia ideoita jaettavaksi yhdistystoimijoillemme.

Hallituksen jäsenet valitaan osana väentapaamista järjestettävässä syysvuosikokouksessa. 

Kattava tietopaketti hallitustyöskentelystä Maan ystävissä on julkaistu viime vuonna hallituksen vuoden 2020 jäsenten haun yhteydessä. Lue lisää hallituksen työskentelystä täällä.

Hallituksen jäsenyydestä kiinnostuneet voivat lähettää vapaamuotoisen hakemuksen ja halutessaan myös CV:n hallitukselle: hallitus(at)maanystavat.fi viimeistään marraskuun alkupuolella (haun sulkeutumisen tarkempi aika ilmoitetaan myöhemmin). Ilmoita hakemuksessa haetko hallituksen rivijäseneksi, varapuheenjohtajaksi vai puheenjohtajaksi. 

---

4. Ilmastokampanjan syksyn toiminnassa keskitytään Fortumiin

Ilmastokampanjassa tapahtuu koko ajan, joten kannattaa seurata kampanjan omaa tiedotusta sosiaalisessa mediassa sekä kampanjan kotisivulla. 

Kampanjasivu: https://hiilivapaasuomi.fi 

Facebook: https://www.facebook.com/hiilivapaasuomi/

Twitter: @hiilivapaaFI

Instagram: hiilivapaasuomi

Tällä hetkellä kesätauolta palannut kampanja keskittyy muun muassa vaikuttamaan Fortumin uuteen strategiaan, jotta yhtiön pyrkimys edelläkävijyydestä Euroopan energiamurroksessa ei jäisi pelkäksi sanahelinäksi ja 1,5 asteen tavoite saavuttamatta.

Lue kampanjan blogista mitä ongelmia energiamurrokseen liittyy ja miten niiltä vältytään.

Kiinnostaisiko ilmastokampanjan toimintaan osallistuminen? Maan ystävien ilmastokampanjatapaaminen järjestetään etäyhteydellä lauantaina 19.9. kello 13-16:30. Vuoden tärkeimmässä tapaamisessa ideoidaan Hiilivapaa Suomi-kampanjan tulevaa toimintaa sekä valitaan ilmastokampanjavastaavat ja ohjausryhmän jäsenet. Tapahtumaan ovat tervetulleita sekä vanhat aktiivit että uudet kiinnostuneet. Lisätietoja tapahtumasta Facebookissa.

Lisää kuulumisia kampanjan omasta uutiskirjeestä.

---

5. Paikallisryhmien kuulumiset

Helsinki:

Tervetuloa mukaan Helsingin seudun & yliopiston Maan ystävien syksyn toimintaan! Syksyn suunnitelmiimme kuuluu mm. lukupiiri, kasvimaatoimintaa sekä lehden julkaisemista.

Pääset parhaiten mukaan toimintaamme seuraamalla sähköpostilistaamme ja tulemalla tapahtumiin, kuten säännöllisiin kokoontumisiimme. Kokoustamme tavanomaisesti Ulrika-tilassa Domus Gaudiumissa osoitteessa Leppäsuonkatu 11, Helsinki. Tänä vuonna olemme kuitenkin pitäneet keväästä lähtien kokoukset koronatilanteen takia etäkokouksina. Syksyn osalta seuraamme koronatilannetta ja päätämme kokoustavan jokaisen kokouksen osalta erikseen. Kaikkiin kokouksiimme voi kuitenkin osallistua etäyhteydellä vaikka kokous olisi lähitapaaminen.

Syksyn säännölliset kokoontumiset:

15.9. klo 18

13.10. klo 18

10.11. klo 18

8.12. klo 18

Olemme syksyllä julkaisemassa uuden Poimulehti-teemalehden! Poimulehti #3 teemana on järjestelmänmuutos ja siinä on artikkeleita mm. ilmasto-oikeudenmukaisuudesta, järjestelmänmuutoskeskustelusta, ilmastoetiikasta ja hiiliverosta. Lehti julkaistaan sekä paperimuodossa että Maan ystävien blogissa. Tiedotamme kun lehti on valmis. Pysykää kuulolla!

Poimulehden kaksi aikaisempaa numeroa löytyy nettisivuiltamme.

Tietoa toiminnastamme saat parhaiten lähettämällä sähköpostia osoitteeseen helsinki(at)maanystavat.fi, josta voit myös pyytää liittymistä sähköpostilistalle.

 

Porvoo:

Porvoonseudun Maan ystävät osallistui Porvoo siistiksi! -tapahtumaan 1.9. Tapahtuma on osa Clean World Porvoo -ympäristöfoorumia. Kuvassa aktiivimme poseeraavat Porvoon kaupungin Ilmastoketun kanssa. Roskasakkimme sai saaliiksi erityisen paljon tumppeja ja nuuskapusseja joen varrelta.

Porvoonseudun Maan ystävät tavoitat lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: porvoo(at)maanystavat.fi

---

6. Ajankohtaista Maan ystävien blogissa

Maan ystävien blogissa on viime aikoina julkaistu kaksi uutta blogikirjoitusta:

Olli-Pekka Siira: Muutosten aikakaudella

”Koronakevät vaihtui kesään ja hetkeksi maassamme huokaistiin helpotuksesta. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että elämme maailmassa pandemian yhä kiihtyvää vaihetta. Poikkeustilanne on avannut mahdollisuuksia myös uusille innovaatioille kansalaisjärjestötyöskentelyssä. Poikkeuksellisista menettelytavoista, kuten kokousten järjestämisestä tietoverkoissa, verkkoseminaareista yms. tullee uusi normaali.”

Terhi Raikas: MY:n hallitus jälleen menossa mukana

”Kannattaa kuitenkin muistaa, että korona ei kitke kaikkea kansalaisaktivismia. Maan ystävät on viime aikoina mm. tukenut bussikuljetusta Turku ilman natseja -mielenosoitukseen ja osallistunut Elokapinan nälkälakon tukimielenosoitukseen. Kaiken koronan keskellä kannattaakin kiinnittää edelleen huomiota myös ympäristökysymyksiin.”

 

---

Tämän uutiskirjeen on koonnut järjestösihteeri Anders Backström. Palautetta uutiskirjeestä voit lähettää osoitteeseen: toimisto(at)maanystavat.fi

---

Maan ystävät ry

www.maanystavat.fi

Facebook: https://www.facebook.com/maanystavat/

Twitter: https://twitter.com/maanystavat

Instagram: https://www.instagram.com/maanystavat/