Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Uutiskirje 1/2021

Uutiskirje 1/2021

Hyvä maan ystävä,

koronakriisi leimaa voimakkaasti vielä alkanutta kevättä. Meidän toimintamme tapahtuukin tällä lähes kokonaan etänä. Myös Maan ystävien kevätväentapaaminen pidetään etätapahtumana. Vuodesta 2021 näyttää kuitenkin koronakriisistä huolimatta tulevan aktiviinen vuosi Maan ystävissä!

Tästä uutiskirjeestä voit lukea ajankohtaisista aiheista:

1. Maan ystävien vuoden 2021 hallitus esittäytyy
2. Maan ystävien kevätväentapaaminen ja kevätvuosikokous
3. Maailma kylässä -festivaalit
4. Hiilivapaa Suomi -kampanjan kuulumiset
5. Allekirjoita vetoomus: EU:n jäsenvaltioiden on irtauduttava ilmastotoimia jarruttavasta ECT-sopimuksesta!
6. Poimulehti #3 julkaistu
7. Maan ystäviin perustettu ilmasto-oikeudenmukaisuusryhmä
8. Maan ystävien ruokatoiminta kutsuu mukaan toimintaan
9. Maaliskuun liittymiskampanja: Lahjana Yksi auto vähemmän -tarra
10. Muistathan maksaa vuoden 2021 jäsenmaksun!

1. Maan ystävien vuoden 2021 hallitus esittäytyy

Maan ystävät ry:n vuoden hallituksen puheenjohtajana toimii Tanja Pulliainen, varapuheenjohtajina Maria Kohtala ja Marica Savolainen sekä muina jäseninä Pirjo Apell, Heikki Hallantie, Mika-Petri Lauronen, Katri Loikkanen, Mikko Nieminen ja Tove Selin.

Hallituksen jäsenet kertovat lyhyesti itsestään:

Tanja Pulliainen:

Luonnonsuojelu, tasa-arvo sekä ihmisten ja eläinten oikeudet ovat olleet minulle tärkeitä asioita niin kauan kuin muistan. Niinpä olen ollut niitä puolustavien järjestöjen ja yhdistysten tukijäsenenä ja pyrkinyt tukemaan kampanjointia osallistuen esim. vetoomuksiin ja mielenosoituksiin. Maan ystävien toiminnassa olen ollut aktiivisesti vapaaehtoisena mukana muutaman vuoden ajan. Viestinnän ammattilaisena olen auttanut useissa esiteprojekteissa. Maan ystävissä minua kiehtoi eniten sen monialaisuus ja verkottuneisuus. Viime vuonna aloitin hallituksen jäsenenä ja on ollut mielenkiintoista perehtyä entistä syvemmin Maan ystävien toimintaan.  Asun tällä hetkellä Espoossa, pihalla puuhastelu, vegaanisen ruoan kokkailu ja hyötyliikunta ovat vapaa-aikaani.

Maria Kohtala:

Olen huolissani ilmastosta ja eliölajien säilymisestä. Ja uskon globaaliin tasa-arvoon. Maan ystävät on yhdistys, jossa pystyy tekemään mielekkäitä asioita myös etänä Corona -aikana paremman järjestelmän eteen. Esimerkiksi osallistumaan solidaarisuuskirjeisiin, tiedottamaan epäkohdista ja järjestämään keskutelutilaisuuksia.

Olen koulutukseltani filosofian maisteri pääaineena tietotekniikka sivuaineina filosofia sekä matematiikka. Tein myös yo-merkonomin tutkinnon nuorempana ennen yliopistoa.  Seuraan paljon uutisia ja ajankohtaistohjelmia, maailma kiinnostaa. Tykkään liikkua luonnossa ja harrastan Tai Chia, joogaa, Alexander -tekniikkaa, musiikin kuuntelua, sekä fillarointia. Toimin ajoittan vapaaehtoisena myös vegaaniliitossa, suomen science fiction fandomissa  ja osallistun Setan tapahtumiin. Tykkään käydä luonnonsuojeluyhdistysten metsäretkillä. Olen huumorintajuinen mutta silti yleensä melko tuppisuu uusissa  tilanteissa ja spontaaneissa kohtaamisissa, en ole siinä suhteessa osannut vielä muuttua, mutta olen  puheliaampi kun tutustun aiheisiin ja ihmisiin. Ja pyrin kehittämään kirjoittamistani. Opiskelen tällä hetkellä tietotekniikkaan liittyviä yliopistokursseja sivutoimisesti FiTech- verkostoyliopistossa.

Marica Savolainen:

Olen nykyisiltä perusarvoiltani vegaani sekä ympäristö- ja luonnonsuojelija, jolla on toiveita kestävän kehityksen tehostamisesta, muovin ja öljyn käytön vähentämisestä, kiinnostusta ilmastopolitiikkaan ja päästöjen ehkäisyyn sekä halua tukea sademetsien suojelua ja kestävän kehityksen ruoan tuotantoa. Ostan nykyään vaatteeni kierrätettynä keräysvaatepisteiltä ja -kirpputoreilta.

Opiskelen tällä hetkellä avoimessa yliopistossa psykologiaa ja vapaa-ajallani laitan pääsääntöisesti itse vegaaniruokia ja musisoin myös säännöllisesti sekä laulan silloin tällöin karaokea.

Olen myös muilta osin pyrkinyt kehittämään itseäni, persoonaani, älykkyyttä, tunnollista moraalia saada asioita tehdyksi sekä joustamis- ja sopeutumiskykyä elämän eri tilanteisiin ja haasteisiin. Erityisen tärkeisiin kiinnostuksen kohteisiin sisältyy myös muun muassa ihmissuhteissa kehittyminen, muiden ihmisten laaja-alaisempi ymmärtäminen ja olen lisäksi avoin ja melko ulospäinsuuntautuva sekä sosiaalinen, muiden ihmisten hyvinvoinnista ja auttamisesta kiinnostunut ainutlaatuinen yksilö.

Pirjo Apell:

Maan ystävissä ympäristöongelmia ratkotaan keinoilla, joissa tärkeässä asemassa ovat myös sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja eläinten oikeudet, mistä johtuen järjestö on tuntunut itselle omimmalta. Toiminta Maan ystävissä rakentuu aina tekijöiden näköiseksi ja uusille ehdotuksille on tilaa. Olen toiminut järjestössä lähinnä Helsingin paikallisryhmässä ja ruokaan liittyvien teemojen parissa. Järjestötyö tukee minua ympäristötieteiden ja agroekologian yliopisto-opinnoissa. Hallitustyön ansiosta Maan ystävien toiminnan ulottuvuudet ovat arjessa läsnä, ja työskentely hallituksessa on mielekästä, kun näkee, kuinka monenlaisessa toimintaa sillä mahdollistetaan.

Heikki Hallantie:

Olen ollut hallituksen jäsen vuodesta 2018 alkaen. Asun tällä hetkellä Nauvossa. Erityisesti kiinnostukseni kohteena on pakkourbanisaatiolta näyttävä kaupunkiseutujen paisuttaminen, pientalojen lämmityksen hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ja Itämeren ekosysteemin pilaantumisen vastaiset toimet.

Mika-Petri Lauronen:

Mixu on vanha veteraani. Hän aloitti Maan ystävissä 1990-luvun lopulla, ja on sen jälkeen istunut hallituksessa useasti, kerran jopa varapuheenjohtajana.

Mixua kiinnostavat erityisesti rahoituslaitokset ja niiden vaikutusvalta. Myös kulttuuritoiminta on lähellä hänen sydäntään. Hallitukseen Mixu toivoo tuovansa sanallistamista ja uusia ideoita.

Katri Loikkanen:

Olen Katri ja olen ensimmäistä vuotta mukana Maan ystävien hallituksessa. Olen parin vuoden ajan vaihtelevalla aktiivisuudella osallistunut MY:n toimintaan, ja viime syksynä tein päätöksen hakea mukaan hallitukseen. MY:n lisäksi teen myös paljon muita järjestö- ja vapaaehtoishommia ympäristöön ja eläinten oikeuksiin liittyen. Opiskelin yliopistossa englantia ja valmistuin viime kesänä. Hallitustyössä minua kiinnostavat mm. kansainväliset asiat, joissa englannin opinnoistakin on hyötyä. Lisäksi olen yksi hallituksen henkilöstövastaavista.

Mikko Nieminen:

Toimittaja, vaikeavammaisen lapsen omaishoitaja, käräjäoikeuden lautamies, Itä-Uudenmaan luonnon- ja ympäristönsuojeluyhdistyksen varapuheenjohtaja, ihmisoikeus-, lastenoikeus- ja vammaisaktivisti ja Porvoonseudun Maan ystävien puheenjohtaja. Olen vuosikymmeniä harjoittanut yhteiskunnallista vaikuttamista kymmenissä eri järjestöissä ja vanhemmalla iällä alkanut osallistua aktiivisesti myös politiikkaan, koska arvioin ilmastokriisin ratkaisemiseksi tarvittavan kaikki mahdolliset keinot eri elämänaloilla. En ole koskaan omistanut ajokorttia. Olen päihteetön. Pyrin minimoimaan palkkatyöni. Kulutan vain vähän. En kuulu mihinkään kirkkokuntaan. Olen ollut feministi 1980-luvulta asti. Olen kieltäytynyt aseellisesta maanpuolustuksesta.

Harrastukset: Kirjallisuus, historia, kaikki taiteet, yleisurheilu, pyöräily, polttopuiden pilkkominen, puutarhanhoito, marjastaminen, keskustelu, dérive.

Tove Selin:

Olen työtön kestävän kehityksen asiantuntija ja olen tehnyt pitkään eri järjestöissä töitä.

Olen Maan ystävien hallituksessa nyt ja olin sitä perustamassa 1996 Turussa.

2. Maan ystävien kevätväentapaaminen ja kevätvuosikokous

Maan ystävien seuraava valtakunnallinen väentapaaminen on tarkoitus järjestää viikonloppuna 16.-18.4.2021 ja kevätvuosikokous sunnuntaina 18.4. Väentapaamiset ovat kahdesti vuodessa järjestettäviä valtakunnallisia tapahtumia, joissa Maan ystävien jäsenet ja aktiivit voivat tavata toisiaan, oppia uusia taitoja, kuulla eri puolilla Suomea järjestettävästä toiminnasta ja vaikuttaa yhdistyksen asioihin vuosikokouksessa. Kaikki Maan ystävien toiminnasta kiinnostuneet ovat tervetulleita aiemmasta järjestöaktiivisuudesta riippumatta.

Koronatilanteen takia pidämme väentapaamisen ainoastaan, mikäli yhdistyksemme jäseniltä tulee ohjelmaehdotuksia, joita pystytään järjestämään etäyhteyksien avulla. Mahdollinen väentapaaminen pidetään siis kokonaan etänä. Kevätvuosikokous pidetään joka tapauksessa 18.4. vaikka muu väentapaaminen ei toteutuisi. Kevätvuosikokoukseen on yhdistyslain vaatimusten takia mahdollisuus osallistua myös fyysisesti Maan ystävien toimistolla mutta suosittelemme terveysturvallisuussyistä erittäin vahvasti etäosallistumista myös vuosikokoukseen (jäsenille tulee huhtikuun alussa kutsu kevätvuosikokoukseen).

Tiedotamme lisää väentapaamisesta lähempänä ajankohtaa. Pysy kuullolla!

3. Maailma kylässä -festivaalit

Kuva: copyright Maailma kylässä

Maailma kylässä on Fingon järjestämä kestävän kehityksen ja globaalin keskustelun ilmaisfestivaali, jossa on tarjolla monipuolista musiikki- ja puheohjelmaa ja jossa sadat järjestöt esittelevät toimintaansa. Tapahtuman teemana on tänä vuonna kestävä tulevaisuus. Festarit järjestetään poikkeuksellisesti verkkotapahtumana 29.-30.5.2021. Myös Maan ystävät on mukana verkkotapahtumassa.
                             

4. Hiilivapaa Suomi -kampanjan kuulumiset

Ilmastokampanjan kevät on lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin. Tule mukaan!

Olemme helmikuussa kannelleet "Riku Rantala & 100 kysymystä ilmastosta" -tv-sarjasta Julkisen sanan neuvostolle. Mielestämme ohjelmassa Nelosen journalismi sekoittuu Fortumin yritysviestintään tavalla, jota ei voi hyväksyä. Lue lisää kantelusta.

Tulevina kuukausina kampanjassa on monenlaista toimintaa valtionyhtiö Fortumin valtaviin päästöihin vaikuttamiseksi.

Tule mukaan seuraavissa verkkotapahtumissa:

22.3. klo 16-18  on koulutus, joka vastaa kysymykseen, miksi ilmastoliikkeen tulisi Suomessakin kiinnittää huomiota fossiiliseen maakaasuun ja antaa osallistujille tietoa fossiilisen kaasun vastaisen kampanjoinnin pohjaksi. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan.

6.4. klo 17-19 on uusien ilta, jonne kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita kuulemaan lisää kampanjasta. Tule mukaan ja kutsu kaverit.

Ilmastokampanjassa tapahtuu koko ajan, joten kannattaa seurata myös kampanjan omaa tiedotusta:

Kampanjasivu: https://hiilivapaasuomi.fi

Facebook: https://www.facebook.com/hiilivapaasuomi/

Twitter: @hiilivapaaFI

Instagram: hiilivapaasuomi

Tilaa kampanjan uutiskirje.

5. Allekirjoita vetoomus: EU:n jäsenvaltioiden on irtauduttava ilmastotoimia jarruttavasta ECT-sopimuksesta!


ECT-sopimus on ilmastotoimien suurin este, josta kukaan ei ole koskaan kuullut. Se on 1990-luvulta peräisin oleva kauppasopimus, joka antaa oikeuksia ja takuita energiasektorin sijoittajille. Käytännössä se edistää lähinnä fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Tämä huonosti tunnettu kauppasopimus tarjoaa energiayhtiöille mahdollisuuden nostaa kanteita hallituksia vastaan liike-elämän puolta pitävissä salaisissa tuomioistuimissa eli välimiesoikeudessa. Sopimuksen avulla energiayhtiöt pystyvät hyökkäämään sellaista politiikkaa vastaan, joka saattaisi huonontaa niiden tuottoja. Tällaisia päätöksiä ovat esimerkiksi saastuttavan energian alasajo tai fossiilivoimaloiden sulkeminen.

Jos energiayhtiöt voittavat tuomioistuimessa, valtiot joutuvat maksamaan niille korvauksina jopa miljardien eurojen edestä yhteiskunnan varoja – vaikka tämä on räikeässä ristiriidassa ilmastokriisin vaatimien toimien kanssa.

Keräämme parhaillaan allekirjoituksia vetoomukseen ECT-sopimuksesta irtautumiseksi. Allekirjoita vetoomus.

6. Poimulehti #3 julkaistu


Helsingin seudun & yliopiston Maan ystävien julkaisema Poimulehti #3 on julkaistu. Poimulehti on Helsingin seudun & yliopiston Maan ystävien aktiivien kirjoittama teemalehti, joka ilmestyy epäsäännöllisesti silloin kun sen tekemiseen on innostusta.

Poimulehti #3 teemana on järjestelmänmuutos. Lehdessä on artikkeleita  ilmasto-oikeudenmukaisuudesta, saamelaisista, ilmastoetiikasta, hiiliverosta, tuulivoimaloiden kierrätettävyydestä, järjestelmänmuutosteorioista ja toimintastrategioista.

Lehden artikkelit julkaistaan kevään aikana Maan ystävien blogissa.

Voit kysyä paperilehteä Helsingin seudun & yliopiston Maan ystäviltä: helsinki [ät] maanystavat.fi

7. Maan ystäviin perustettu ilmasto-oikeudenmukaisuusryhmä


Maan ystäviin on perustettu uusi toimintaryhmä, ilmasto-oikeudenmukaisuusryhmä, joka toimii pääosin Helsingin paikallisryhmän yhteydessä. Ilmasto-oikeudenmukaisuusryhmä pyrkii tuomaan ilmasto- ja ympäristökriiseistä käytävien keskustelujen ja kamppailujen keskiöön sosiaalisen oikeudenmukaisuuden edistämisen sekä risteävien sorron muotojen purkamisen. Nimellään ja muiden toimijoiden kanssa tehtävällä yhteistyöllä ryhmä haluaa asettaa itsensä osaksi globaalia ilmasto-oikeudenmukaisuusliikettä. Ryhmän painopisteet ovat aluksi antifasismi (erityisesti ekofasismin vastustaminen), antirasismi ja antikapitalismi sekä erilaisiin oikeudenmukaisuuskamppailuihin osallistuvien ruohonjuuritason liikkeiden tukeminen. Toimintamuodot keskittyvät erityisesti tiedottamiseen ja yhteistyöhön muiden ryhmien ja järjestöjen kanssa.

Uudesta ryhmästä tulee myöhemmin lisätietoja Maan ystävien nettisivuille. Ryhmä toimii jo aktiivisesti etenkin Maan ystävien somekanavissa. Kaikki Maan ystävien jäsenet ovat tervetulleita mukaan ryhmään. Jos kiinnostuit edellä mainittujen teemojen parissa toimimisesta, tiedottamisesta ja/tai yhteistyökuvioista, ota yhteyttä: my-climate-justice [ät] riseup.net

Ilmasto-oikeudenmukaisuusryhmän teemoihin liittyviä artikkeleita, videoita ja podcasteja löytyy ryhmän nettisivuilta.

8. Maan ystävien ruokatoiminta kutsuu mukaan toimintaan

Kiinnostaako toiminta ympäristöliikkeessä, jossa ruokajärjestelmään liittyvää toimintaa tehdään niin kädet mullassa kuin näppäimistölläkin? Tervetuloa Maan ystävien ruokatoiminnan Jitsissä pidettävään etätapaamiseen ti 23.3.2021 kello 18:00-20.00.

Tapaamisessa keskustellaan muun muassa kansankeittiöistä, viljelytoiminnasta, kasvisruoan edistämiseen liittyvästä kampanjoinnista sekä verkostojen välisistä yhteistyökuvioista. Ei väliä, että tuletko vasta tutustumaan toimintaan vai oletko jo ihan konkari, olet lämpimästi tervetullut!

Ilmoittaudu viimeistään maanantaina 22.3. sähköpostitse osoitteeseen ruokatoiminta [ät] maanystavat.fi. Etäosallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille ennen tapaamista.

9. Maaliskuun liittymiskampanja: Lahjana Yksi auto vähemmän -tarra

Liittymällä Maan ystävien jäseneksi autat meitä toimimaan ekologisesti kestävän ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen maailman puolesta. Kun liityt nyt, saat lahjaksi kantaaottavan Yksi auto vähemmän -tarran pyörääsi koristamaan! Jos olet jo jäsen, voit auttaa jäsenhankinnassa vinkkaamalla tarjouksesta kavereillesikin.

Säänkestävä tarra on saatavilla kahdeksalla eri kielellä: suomi, ruotsi, englanti, espanja, ranska, saksa, venäjä ja viro. Tarrapohja on musta ja teksti valkoinen. Saat lahjan kun liityt 31.3.2021 mennessä. Tuotteella ei ole vaihto- eikä palautusoikeutta. Maan ystävät ry maksaa toimituskulut.

Liittyminen käy kätevästi tällä lomakkeella. Jäsenmaksu on 30 € vuodessa (10 € vähävaraisilta). Kirjoita liittymislomakkeen lisätietoja-kohtaan minkäkielisen tarran haluat. Kirjoita myös jos et halua lahjaa.

10. Muistathan maksaa vuoden 2021 jäsenmaksun!

Maan ystävät ry tarvitsee tukeasi toimiakseen ympäristön, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta. Tukesi avulla lukuisat ihmiset ympäri Suomen voivat jatkaa toimintaa esimerkiksi ilmastokriisin pysäyttämisen, luonnon monimuotoisuuden vaalimisen, ilmastokestävän ruokajärjestelmän ja alkuperäiskansojen oikeuksien puolesta. Toiminnan jatkuvuuden kannalta jokainen jäsenmaksu on korvaamattoman arvokas pienelle järjestöllemme ja riippumattomuuden kannalta jäsenmaksutuotot ovat järjestön tärkein tulonlähde.

Jos et ole vielä maksanut vuoden 2021 jäsenmaksuasi niin se onnistuu näillä ohjeilla:

Tilinumero: FI51 4713 3020 0222 36

Saaja: Maan ystävät ry

Maksun viesti: JÄSENMAKSU 2021, jäsenen nimi, osoite, sähköpostiosoite, puhelinnumero, syntymävuosi (Jos kaikki tiedot eivät mahdu viestiin, lähetä loput: toimisto [ät] maanystavat.fi.)

Summa: 30€, tai 10€ vähävaraisilta. Halutessasi voit myös maksaa isomman summan, esim. 60€ tai 100€.

Mikäli haluat kertaluontoisen maksun sijaan maksaa toistuvaa jäsenmaksua esim. kuukausittain, valitse jäsenmaksua maksaessasi verkkopankistasi "Maksun toistuvuus" -> "Kerran kuukaudessa" . "Toistuvuus jatkuu" -kohdasta voit valita, miten kauan haluat maksaa kuukausijäsenmaksua (esim. 31.12.2021 asti). Voit päättää toistuvan maksun milloin tahansa omasta verkkopankistasi meille siitä ilmoittamatta. Voit itse päättää kuukausijäsenmaksusi suuruuden (esim. 10 tai 20 €).

Kirjoita maksun viestiksi: KUUKAUSIJÄSENMAKSU, jäsenen nimi, osoite, sähköpostiosoite, puhelinnumero, syntymävuosi (Jos kaikki tiedot eivät mahdu viestiin, lähetä loput: toimisto [ät] maanystavat.fi.)

Maksuvapaan pyytäminen ja yhdistyksestä eroaminen:

Koronakriisi aiheuttaa monelle taloudellisia vaikeuksia. Jos sinulla on vaikeuksia maksaa jäsenmaksua tällä hetkellä, voit maksaa jäsenmaksun myöhemmin tänä vuonna tai voit tarvittaessa pyytää vapautusta tämän vuoden jäsenmaksusta. Emme lähtökohtaisesti erota ketään sen takia, ettei hänellä ole mahdollisuutta maksaa jäsenmaksua. Ole yhteydessä järjestösihteeriin sopiaksesi maksujärjestelyistä: toimisto [ät] maanystavat.fi

Voit erota Maan ystävät ry:n jäsenyydestä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: toimisto [ät] maanystavat.fi

---

Tämän uutiskirjeen on koonnut järjestösihteeri Anders Backström.

Maan ystävät ry

Vellamonkatu 30 B 3. krs.
00550 Helsinki

Puh. 045 886 3958

toimisto [ät] maanystavat.fi

www.maanystavat.fi
www.facebook.com/maanystavat
www.instagram.com/maanystavat
www.twitter.com/maanystavat