Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Uutiskirje 1/2016

Uutiskirjeeseen kokoamme kuulumisia menneistä, ilmoittelemme tulevista, sekä välitämme tietoa siitä, mitä Maan ystävissä tapahtuu niin paikallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. Uutiskirje ilmestyy kaksi kertaa vuodessa. Palautteen uutiskirjeestä voit laittaa osoitteeseen: toimisto(at)maanystavat.fi.

 

Tässä uutiskirjeessä:

ILMOITUSASIAT

MENNEET TAPAHTUMAT

AJANKOHTAISTA

TUE TOIMINTAA

 

ILMOITUSASIAT

Kevätväentapaaminen ja vuosikokous Helsingissä 6.-8.5.2016

Vuonna 2016 Maan ystävät juhlii kahdettakymmenettä toimintavuottaan! Varsinaiset synttäribileet järjestetään syksyllä, mutta juhlatunnelmaan pääsee virittäytymään jo perinteisessä, 6.-8.5 Helsingissä järjestettävässä kevätväentapaamisessa.

Perjantaina on ohjelmassa hallituksen kokous sekä vaihtoehtoista yhdessäoloa. Lauantai on varattu ajankohtaisille ja innostaville työpajoille. Sunnuntaina klo 10.30-16 pidetään puolestaan Maan ystävien sääntömääräinen kevätkokous. Kokouksessa käsitellään muun muassa viime vuoden toimintakertomus ja tilinpäätös sekä vuoden 2016 toimintasuunnitelma. 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ohjelmaan sisältyy myös valokuvamatka menneisiin vuosiin sekä kakkukahvit.

Väentapaaminen on avoin kaikille Maan ystävien toiminnassa mukana oleville ja siitä kiinnostuneille. Maan ystävät tarjoaa ruuat ja matkat sekä kotimajoituksen tarvittaessa. Yhdistyksen jäsenille tapahtuma on ilmainen. Lisätietoja ja ilmoittautumislomakkeen sekä väentapaamiseen että vuosikokoukseen löydät täältä. Vuosikokousmateriaaleihin taas pääset tutustumaan tästä. Materiaaleja täydennetään vielä ennen kokousta.

Ilmoittaudu mukaan 27.4. mennessä.

 

#Maanystävät20v-somekampanja

Onko sinulla mukavia muistoja Maan ystävistä? Mikä toi sinut aikoinaan Maan ystävien jäseneksi? Kerro tarinasi meille sosiaalisessa mediassa käyttäen tunnistetta #Maanystävät20v. Voit kertoa miksi olet yhdistyksemme jäsen, miten tulit mukaan Maan ystäviin tai jonkin itsellesi tärkeän muiston. Liitä mukaan myös kuva itsestäsi uudessa T-paidassa tai jokin muu kuva, joka liittyy Maan ystäviin.

Maan ystävien hallituksen varapuheenjohtaja Katja muistelee näin.

 

MENNEET TAPAHTUMAT

 

This Changes Everything -leffanäytös Helsingissä 9.3.

Helsingin seudun Maan ystävät järjestivät maaliskuun alkupuolella leffanäytöksen yhdessä 350 Suomi- ja Ilmastovanhemmat-ilmastojärjestöjen kanssa. Esitettävänä elokuvana oli Naomi Kleinin viimeisimpään, kansainväliseksi menestykseksi muodostuneeseen kirjaan perustuva This Changes Everything. Tapahtuma osoittautui onnistuneeksi, eivätkä kaikki halukkaat edes mahtuneet elokuvasaliin! Lopulta näytökseen pääsi osallistumaan 190 onnekasta. Loput jäivät odottamaan seuraavaa mahdollisuutta, jonka voimme tarjota toivottavasti pian.

 

Talous kasvun jälkeen -kirja julkaistu

Maan ystävissäkin aktiivisesti toimineiden Tuuli Hirvilammin ja Marko Ulvilan kohtuutaloutta käsittelevä Talous kasvun jälkeen on vihdoin julkaistu! Tänä vuonna tulee myös kuluneeksi tasan 20 vuotta Ulvilan ensimmäisen tietokirjan julkaisusta. Kirja linkittyy omalta osaltaan Maan ystävät ry:n ensiaskeliin järjestönä. Lue Markon blogiteksti aiheesta blogistamme.

 

Maan ystävät näkyvillä Suomen sosiaalifoorumissa 16.4.

Kevään myötä Helsinkiin saapui myös Suomen sosiaalifoorumi, joka järjestettiin lauantaina 16.4. Tällä kertaa pop up -muotoinen tapahtuma levittäytyi ympäri Helsinkiä, ja Maan ystävät oli menossa mukana usealla eri estradilla! Valtasimme tilaa vaihtoehdoille erityisesti Helsingin Nuorisoasiainkeskuksessa, missä pohdittiin muun muassa kansalaistottelemattomuuden roolia sekä sitä, miten ympäristö- ja ay-liikkeet voitaisiin tuoda lähemmäs toisiaan yhteisten tavoitteiden taakse. Lisäksi Seurakuntientalolla keskusteltiin siitä, kuinka kehitysyhteistyövarojen siirtäminen yritysviennin tukemiseen voi heikentää ihmisoikeuksien toteutumista.

Tsekkaa Maan ystävien koko ohjelma tästä.

 

Tempauksia ja keskusteluja paikallistoiminnassa

Vuosi on lähtenyt aktiivisesti käyntiin Maan ystävien paikallisryhmissä: Helsingissä on järjestetty suosittuja kansankeittiöitä ja marssittu mielenosoituksissa ja Tampereella keskusteltu ydinvoimasta ja ilmastokriisistä tietokirjailija Risto Isomäen ja tohtoritutkija Maarit Laihosen johdolla. Porissa taas kiinnitettiin huomio ilmastokriisiin suositun lumiukkokapinan puitteissa. Myös Joensuun paikallistoiminta aktivoitui hetkellisesti Kulttuurikahvila Laiturilla järjestetyn, nuoria ilmastoaktivisteja käsittelevän Movement-dokumentin esityksen myötä.

Vuosi on kuitenkin vasta alussa. Paikallisryhmien tulevista tapahtumista pysyt ajan tasalla seuraamalla Maan ystävien nettisivuja ja Facebookia. Voit myös liittyä sinua kiinnostavan paikallisryhmän sähköpostilistalle ottamalla yhteyttä toimistoomme.

Porin torille tuotiin puhdasta lunta veistoksia varten.
Porin torille tuotiin puhdasta lunta veistoksia varten.

 

AJANKOHTAISTA

 

MOTNYT-nuorisohanke starttasi

Opetus - ja kulttuuriministeriön tukema, Muutos on tehtävä: Nuoret yhteiskunnallisina toimijoina -nuorisohanke (MOTNYT) polkaistiin käyntiin maaliskuun alkupuolella. Erityisesti 16-29-vuotiaillle suunnatun hankkeen toiminta keskittyy etenkin ilmasto-, ydinvoima- ja ruokateemojen ympärille, ja sen tavoitteina on avoimuus ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Kehitteillä olevia ja tulevia tapahtumia ovat muun muassa Imatralla järjestettävä leffailta Movement -dokumentin parissa sekä Porin paikallisryhmän järjestämä opintokerho. Jos haluaisit järjestää hankkeen kriteerit täyttävää toimintaa paikkakunnallasi, ole yhteydessä hankkeen ohjausryhmään. Kesäkuuhun jatkuvasta hankkeesta kuullaan lisäinfoa myös väentapaamisessa.

 

Ilmastotoiminnan uudet kampanjat käyntiin

Ilmastokampanjassa oli syytä juhlaan viime vuonna pariinkin otteeseen: Polttava kysymys -kampanjassa kilisteltiin laseja keväällä, kun eduskunta äänesti kampanjan vuosikausia ajaman ilmastolain säätämisestä. Hiilivapaa Helsinki taas sai kunniakkaan päätöksen, kun Helsingin kaupunginvaltuusto päätti sulkea Hanasaaren hiilivoimalan vuoden 2024 loppuun mennessä. Onnistuneita kampanjoita jatketaan tänä vuonna kahden uuden kampanjan voimin: Hiilivapaa Suomi keskittyy sulkemaan ilmastoa lämmittävät voimalat koko Suomessa, kun taas Yhteisöenergia edistää hajautetun uusiutuvan energian tuotantoa. Linkkejä seuraamalla pääset lukemaan lisää vuodenvaihteessa startanneista kampanjoista.

 

Globaalikasvatusta suunnittelemaan?

Ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroin tukema Meidän kaikkien kaivokset -globaalikasvatushanke päättyi maaliskuussa. Sen myötä Maan ystävien kouluvierailutoiminta on ohi tältä vuodelta. Tavoitimme lukuvuoden aikana globaalia kaivosteollisuutta käsittelevillä kouluvierailuilla huimat 1314 nuorta 25 koulussa Ylitorniosta Turkuun. Iso kiitos kaikille tänä lukuvuonna mukana olleille!

Toiminnalle haetaan jatkorahoitusta, ja globaalikasvatustiimi on suunnittelemassa jatkohanketta vuosille 2017-2018. Mikäli olet kiinnostunut toiminnasta, voit olla yhteydessä globaalikasvatuksen yhteyshenkilöön.

 

Reclaim the Cape -tapahtumaviikko Pyhäjoella  22.4. – 1.5.

Maan ystävien ydinvoimatoimintaryhmä on aktiivisesti mukana järjestämässä Pyhäjoen Hanhikivenniemelle Fennovoiman ydinvoimalahanketta vastustavaa Reclaim the Cape -toimintaviikkoa ajanjaksolle 22.4. - 1.5.2016. Viikko pitää sisällään työpajoja, keskusteluja ja nuorille suunnattu tarinakahvila. Viikon sisälle sijoittuu myös Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden muistopäivä 26.4, jolloin alueella järjestetään erityisen aktiivista toimintaa! Kaikki mukaan Pyhäjoelle!

 

Kokkaamaan kevätväentapaamiseen tai syksyn bileitä järjestämään?

Haluaisitko tehdä Maan ystävien hyväksi jotain mukavaa ja käytännönläheistä? Tule apukokiksi toukokuun väentapaamiseen! Tehtävään ei tarvitse sitoutua kokonaiseksi viikonlopuksi, vaan jo tunnin-parin pilkkomisesta on suuri apu. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä väentapaamista koordinoivaan ryhmään.

Myös myöhemmin syksyllä järjestettävät Maan ystävien 20-vuotissynttäribileet kaipaavat vielä lisäkäsiä! Mikäli ideoita ja kontakteja ohjelman järjestämiseen bileitä varten löytyy, bilejaosto ottaa niitä mielellään vastaan.

 

Lähde mukaan toimintaan

Maan ystävillä on alueellisia paikallisryhmiä, temaattisia toimintaryhmiä sekä viestinnän, varainhankinnan ja jäsenhankinnan kaltaisia tehtäviä toteuttavia ja koordinoivia jaostoja, joiden kautta pääset helposti mukaan toimintaan. Voit joko laittaa viestiä sinua kiinnostavan ryhmän yhteyshenkilöille tai ottaa yhteyttä toimistoon. Toimiston kautta pääset myös liittymään eri sähköpostilistoille.

 

TUE TOIMINTAA

 

Pauligin huvila
Pauligin huvila

Auta säilyttämään Pauligin huvila Maan ystävien järjestötilana – allekirjoita adressi

Töölön sydämessä sijaitseva, luonnonkaunis Pauligin huvila on toiminut jo vuosia Maan ystävien järjestötilana. Nyt Helsingin kaupunki kuitenkin yrittää puutteellisin valmisteluin häätää huvilalla nykyään toimivat parikymmentä kansalaisjärjestöä ja sijoittaa tilalle vain yhden, suljettua toimintaa tekevän toimijan. Autathan meitä säilyttämään Pauligin huvilan kaikille avoimena kansalaistoiminnan tyyssijana! Allekirjoita vetoomus huvilan järjestökäytön puolesta viimeistään 27.4.2016.

 

Liity jäseneksi

Liittymällä Maan ystävien jäseneksi tuet työtä ekologisesti kestävämmän, oikeudenmukaisemman ja demokraattisemman maailman puolesta. Maan ystävien jäsenmaksu on 30€/(10€) vuosi. Halutessasi voit maksaa jäsenmaksua 50€ tai 100€. Lahjoitamme jokaiselle jäseneksi 30.4.2016 mennessä liittyvälle liittymislahjaksi kätevän kassin hienolla härkäpapuaiheisella painatuksella! Liity jäseneksi täällä!


 

Muista Maan ystäviä lahjoituksella

Halutessasi voit tukea Maan ystäviä myös lahjoituksella! Toimintaryhmistä voit tukea ruokatoimintaa, kaivosryhmää, ydinvoimatoimintaa tai vesiryhmän Vesikriisi-esitteen uudistamista. Muita mahdollisia kohteita ovat ilmastokampanjan lentomaksu, Hiilivapaa Helsinki - ja Yhteisöenergia-kampanjat, 20-vuotisjuhlavuosi sekä yleislahjoitus järjestön toimintaan. Tutustu lahjoitustuotteisiimme verkkokaupassamme.