Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Tiedote: Lentovero -kansalaisaloite ja kampanja käynnissä

Uutiset·Ilmastotoiminta·Tiedote·2.5.2019·

Tiedote 2.5.2019

Lentovero -kansalaisaloite ja kampanja käynnissä

Nimien keräys Lentovero -kansalaisaloitteeseen on juuri alkanut ja jatkuu marraskuuhun 2019 saakka. Tavoitteena on kansalaisaloitteen avulla luoda lisäpainetta tulevalle hallitukselle lentoveron säätämiseksi. Taustalla on huoli ilmastonmuutoksesta ja näkemys, ettei vastuuta voi sysätä kuluttajille. Tarvitaan myös poliittista ohjausta lentämisen vähentämiseksi.

Miksi lentovero?

Kampanjoimme lentoveron puolesta, jotta lentämisen jatkuvasti kasvavat ilmastopäästöt saataisiin laskusuuntaan. Lentäminen on Suomessa, kuten suurimmassa osassa muutakin maailmaa, lähes verovapaata. Verottomuus mahdollistaa erittäin halvat lennot. Lentomatkailu on verotuksen suhteen ollut vapaamatkustaja muihin matkustustapoihin verrattuna. Samaan aikaan lentoliikenteen ilmastoa lämmittävät yksikköpäästöt ovat moninkertaiset verrattuna kestävämpiin matkustusmuotoihin, kuten raideliikenteeseen. Lisäksi lentoliikenteen päästöt leviävät suoraan yläilmakehään, missä niiden ympäristövaikutukset voimistuvat. Lentoliikenne on kovassa kasvussa myös Suomessa, viime vuosina kasvutahti on ollut 10 prosentin luokkaa vuodessa.

Euroopassa erimuotoisia lentoveroja on käytössä mm. Ruotsissa, Iso-Britanniassa, Ranskassa ja Saksassa. Lentoveron voi tuoreimpien selvitysten mukaan toteuttaa myös Suomessa. Kansalaisista yli puolet kannattaa lentoveroa. Lentovero on myös tehokas: Ruotsissa lentovero on jo vähentänyt lentoliikenteen matkustajamääriä ja siirtänyt matkustajia raiteille erityisesti kotimaanmatkoilla.

Maapallon lämpötila on ihmisen aiheuttamista päästöistä johtuen noussut jo yhden asteen esiteollisesta ajasta. Suomi on lämmennyt jo kaksi astetta. Maailman maiden tämänhetkiset päästövähennyksiä koskevat lupaukset ja sitoumukset tarkoittavat yli kolmen asteen lämpenemistä. Alle kahden asteen tavoite linjattiin Pariisin ilmastokokouksessa vuonna 2015. Pariisin ilmastosopimuksen ja IPCC:n eli hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin 8.10.2018 julkaiseman raportin pääviesti on, että lämpenemisen taittamiseksi on ryhdyttävä viipymättä nopeisiin, kauaskantoisiin ja ennätyksellisiin toimiin. Lähivuodet saattavat olla tärkein ajanjakso koko ihmiskunnan historiassa.

Päästöjä täytyy vähentää rajusti jo lähivuosina. Jotta 1,5 asteen tavoitteessa pysyttäisiin, maailmanlaajuiset nettopäästöt täytyy saada vähenemään jyrkästi jo vuonna 2020. Täyteen päästöttömyyteen on päästävä vuoteen 2050 mennessä. Meidän kaikkien tulisi siis nopeasti vähintään puolittaa hiilijalanjälkemme. Lentämisen vähentäminen on hyvä alku. Lentäminen on useimmille ylellisyyttä. Kuinka tärkeää lentäminen on verrattuna maapallon ja lastemme tulevaisuuteen? Voitko vaihtaa kaukomatkan lähimatkaksi tai pääsetkö perille maata pitkin? Aloittaisitko sinä hiilijalanjäljen pienentämisen lentämisen välttämisestä?

Allekirjoita kansalaisaloitteemme kansalaisaloite.fi -palvelussa ja tule mukaan toimimaan kampanjaamme!

Lisätietoja:

www.lentovero.fi

Ständi: Matkalla maata pitkin -messut 5.5.2019

Silja Jääskeläinen, silja.jaaskelainen74@gmail.com, puh 041 446 7436

Janne Kilpinen, janne.m.kilpinen@gmail.com, puh. +358 50 0151252