Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Maan ystävien ydinvoimatoimintaryhmä tuomitsee poliisiväkivallan Pyhäjoella

Tshernobyl-päivän kansalaistottelemattomuusaktio Pyhäjoella 26.4.2016 (Kuva: Maan ystävät)

Helsingissä 6.-8.5. järjestetyssä Maan ystävien valtakunnallisessa väentapaamisessa kokoontunut ydinvoimatoimintaryhmä tuomitsee poliisin väkivaltaisen toiminnan Pyhäjoella kansainvälisen Reclaim the Cape -toimintaviikon 22.4.-1.5. aikana. Ydinvoimatoimintaryhmä osallistui osana toimintaviikkoa Tshernobylin 30-vuotispäivänä 26.4. järjestettyyn väkivallattomaan joukkokansalaistottelemattomuustempaukseen, joka pysäytti Fennovoiman työmaaliikenteen useiden tuntien ajaksi.

Vaikka poliisi esitti julkisuudessa pyrkivänsä dialogiin Reclaim the Capeen kokoontuneiden ihmisten kanssa, jo toimintaviikon ensimmäisenä päivänä perjantaina 22.4. poliisi käytti työmaaliikennettä väkivallattomasti sulkemaan pyrkineitä henkilöitä vastaan pippurisumutetta. Poliisi käytti kolmasti etälamautinta kaulastaan kaivinkoneen rakenteisiin lukittautuneeseen henkilöön. Tshernobylin muistopäivänä tiistaina 26.4. joukkotoimintatempauksen ja torstaina 28.4. Fennovoiman rakennustyömaaliikenteen pysäyttäneen tynnyrisulkutempauksen yhteydessä poliisi käytti täysin suhteetonta väkivaltaa toimintaan osallistuneita kohtaan. Poliisiväkivalta kärjistyi torstaina 28.4. ja perjantaina 29.4. Pyhäjoen kahden protestileirin häädöissä, jotka poliisi toteutti verukkeella, että leiriläisten kokoontuminen "vaarantaa yleistä järjestystä". Poliisi muun muassa ampui hengenvaaralliseksi todetulla FN 303 -paineilma-aseella ihmisiä yläruumiiseen.  Katsomme poliisin aloittaman väkivallan olleen syynä joidenkin paikallaolijoiden rajumpiin reaktioihin. Maan ystävien ydinvoimatoimintaryhmän käyttämiin keinoihin väkivalta ei kuulu. Päinvastoin kuin poliisit väittävät, valtaosa Reclaim the Cape -toimintaviikon protestoinnista oli luonteeltaan väkivallatonta kansalaisottelemattomuutta.

Maan ystävien ydinvoimatoimintaryhmä kritisoi lisäksi alueellisen ja valtakunnallisen median ratkaisua olla kyseenalaistamatta poliisin tiedotusta uutisoinnissaan tapahtumien yhteydessä. Kritiikittömällä ja puolueellisella linjallaan media edesauttaa Fennovoiman ja valtiovallan poliittisia pyrkimyksiä marginalisoida ja hajottaa liikettä, joka on noussut vastustamaan ministeritason painostukella väkisin runnottua ydinvoimalahanketta. Maan ystävien ydinvoimatoimintahmä ei hyväksy pyrkimyksiä ajaa kritiikkiä nurkkaan tilanteessa, jossa Fennovoiman hanke on entistä kyseenalaisemmalla pohjalla yhtiön lupahakemus- ja loppusijoitusaikatauluihin liittyvien epäselvyyksien ja myöhästelyjen vuoksi. Sen sijaan kutsumme kokoon entistä laajemman yhteiskunnallisen liikkkeen pysäyttämään tämän ympäristölle ja yhteiskunnalle haitallisen projektin. Erityisesti kannustamme kaikkia ympäristö-, ihmisoikeus- ja rauhanjärjestöjä tuomitsemaan poliisin mielivaltaisen väkivallan ja osoittamaan solidaarisuutta Pyhäjoelle. Maan ystävien ydinvoimatoimintaryhmä jatkaa väkivallatonta kamppailua Fennovoimaa vastaan niin kauan, kun ydinvoimalaa yritetään Hanhikiven niemelle rakentaa.

#ReclaimtheCape #stopfennovoima

Maan ystävien ydinvoimatoimintaryhmä
http://maanystavat.fi/ydinvoimanvastainen-toiminta

Lisää:
Kuvia Maan ystävien Instagramissa
Stop Fennovoima -verkosto
Maarit Laihonen: Median ja poliisin kulissiviestinnän takaa: Mitä minä näin ja koin Reclaim the Cape -toimintaviikolla Pyhäjoella?
Leirin häädössä paikalla olleen kertomus.