Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Lentolehtisten jakoa ja rummutusta Pyhäjoen tueksi Helsingissä

Helsingissä jaettiin pari sataa lentolehtistä ja rummutettiin Pyhäjoella vangittujen tueksi 13.5.2016. Halusimme nostaa tietoisuutta poliisiväkivallasta Pyhäjoella, mistä media on vaiennut.

Alla lentolehtisissä ollut teksti. Solidaarisuutta Fennovoiman vastaiselle kamppailulle!

Ydinvoiman vastustaminen johti vankilaan – mistä on kyse, ja mistä tämä oikeastaan kertoo?
Suomalaisvenäläinen Fennovoima-Rosatom haluaa rakentaa Pyhäjoelle ydinvoimalan. Hanketta on vastustanut jo vuoden verran Pyhäjoella asunut protestileiri, ja leirin vuosipäivän kunniaksi vietettiin Reclaim the Cape -toiminta-viikkoa 22.4.–1.5. Aktivistit järjestivät viikon puitteissa useita kansalaistottelemattomuusaktioita, joista suurimpaan osaan poliisi vastasi väkivallalla. Toimintaviikon aikana Pyhäjoella otettiin kiinni ihmisiä, joista yksi on edelleen vangittuna. 12.5. vapautettiin kaksi ja tänään 13.5. yksi. Mistä nämä vangitsemiset oikeastaan kertovat?

Mitä Pyhäjoella on tapahtunut
Aktivistien ja poliisin välinen väkivalta Pyhäjoella on herättänyt paljon keskustelua. Ennen Fennovoimaa vastustavien aktivistien toimintaviikkoa mediassa annettiin ymmärtää, että poliisi toivoi aktivistien kanssa dialogia. Poliisin oma käytös ei kuitenkaan tue käsitystä halukkuudesta dialogiin. Esimerkiksi torstaina 28.4. poliisi tunkeutui leiripaikalle, joka sijaitsi yksityisellä maalla maanomistajan luvalla. Mellakkapoliisirivistön lähestyessä aktivistit kertoivat poliisille selvästi megafonilla, että ”Emme halua konfliktia”, ja poliisia pyydettiin olemaan tulematta leiriin. Poliiseilta yritettiin myös kysyä syytä leiripaikalle tulemiselle, ilman vastauksia.

Muutaman tunnin ajan poliisi eteni tiellä kohti leiripaikkaa ja ampui projektiiliaseella aktivistien ylävartaloita ja päitä kohti, mihin leiriä ja itseään puolustanut joukko vastasi kivisateella. Poliisi otti kiinni 11 henkilöä, joita epäillään väkivaltaisesta mellakasta sekä poliisin väkivaltaisesta vastustamisesta. Tällä hetkellä vangittuna on yksi henkilö. Eilen 12.5. vapautettiin kaksi ja tänään yksi vangittuna ollut aktivisti.

Dialogin harha – poliisi ja aktivistit mediassa

Tiedostaen tai tiedostamattaan poliisi luo toiminnallaan ja tiedottamisellaan medialle helpon koukun: kun media seuraa poliisin tiedotusta, aktivistit näyttäytyvät mediassa väkivaltaisina. Oman toimintansa poliisi taas esittää siten, että se vain reagoi aktivistien toimintaan. Näin syntyy käsitys, että ongelmana ovat aktivistit, ja poliisin kuuluukin vaientaa näiden vastarinta niin hyvin kuin mahdollista. Median on helppo tarttua perinteiseen vastakkainasetteluasetelmaan, jossa kansan suojelija pitää uhkaavat tilanteet kurissa. Voidaan kuitenkin kysyä, miksi poliisi haluaa kärjistää aktivistien kanssa käymäänsä ”dialogia”, koska kuitenkin tietää saavansa osakseen vain lisää vastustusta.

Vastauksen voi nähdä olevan helppo. Kun aktivistit provosoituvat, median kautta on entistä helpompi levittää käsitystä siitä, että ensisijainen ongelma on aktivistien toiminta, eikä esimerkiksi se, että Pyhäjoella on käynnissä Fennovoiman projekti, jolta puuttuu edelleen rakennuslupa. Ongelmana on, että ydinvoiman rakentamisesta on päätetty pienten piirien kesken, ja tähän päätökseen kansalaisilla ei ole ollut mahdollisuutta vaikuttaa. Tämän jälkeen poliisi pitää ”yhteisesti” sovitun hankkeen puolta, kun aktiivisimmat ihmiset alkavat kyseenalaistaa tapahtumien kulkua ja vaatia muutosta. Sen jälkeen nämä vastustavat ihmiset määritellään lainrikkojiksi, eikä Fennovoiman toimintaa kyseenalaisteta median eikä poliitikkojen toimesta – siitä huolimatta, että myös sen laillisuuden voisi hyvin kyseenalaistaa.

Lisäksi, vaikka poliisi on dialogin sijaan aloittanut yhteenottoja väkivallattomia aktivisteja kohtaan ja käyttänyt tilanteisiin nähden huomattavan järeitä toimia kuten ”less-than-lethal” FN 303-projektiili-aseita, etälamauttimia tai pippurikaasua, poliisi ei ole joutunut tästä julkisuudessa vastuuseen. Julkisuudessa olisi esimerkiksi voitu keskustella siitä, onko tarpeen antaa kaulastaan työmaakoneeseen lukittautuneelle mielenosoittajalle kolmesti sähköä. ”Dialogista” ei siis juurikaan voi puhua, koska julkisuudessa aktivistien näkökulma ja Fennovoiman ja poliisin toiminnan kritiikki on jäänyt erittäin vähälle huomiolle.

Tuen osoittaminen on tärkeää
Vangeille pienikin solidaarisuuden osoitus esimerkiksi kirjalahjoituksen tai kirjeen muodossa tuo suuren ilon. Jos olet ydinvoimaa ja ympäristön tuhoamista vastaan, ja sananvapauden ja vapauden puolesta, nyt on aika ottaa osaa keskusteluun ja osoittaa tukea. Jotta saamme pitää oikeuden sanan- ja kokoontumisen-vapauteen, joiden saamiseksi on tehty paljon työtä, niiden puolesta on taisteltava edelleen. On tärkeää, että muutaman ihmisen vangitseminen ei saa muitakin ihmisiä hiljaisiksi.

Stop Fennovoima
stopfennovoima [at] protonmail.com
https://fennovoima.no.com

Tukemassa myös
Äidit Poliisiväkivaltaa Vastaan
Naiset Rauhan puolesta
Maan ystävien ydinvoimatoimintaryhmä