1. Vuoden 2022 hallituksen esittely
2. Hiilivapaa Suomi -kampanjan kuulumiset
3. Palava tulevaisuus -mielenosoitus Tampereella 12.2.2022
4. Koalitio vaatii parannuksia EU-komission aloitteeseen metsäkatovapaita tuotteita koskevaan asetukseen
5. Tue Maan ystävien toimintaa lahjoittamalla
6. Liity jäseneksi helmikuussa: saat lahjaksi kirjan
—-
1. Vuoden 2022 hallituksen esittely
Maan ystävät ry sai uuden hallituksen vuoden 2022 alussa. Suuri osa hallituksen jäsenistä jatkoi edelliseltä toimikaudelta mutta joukossa on myös yksi uusi jäsen.
Hallituksen jäsenet esittelevät itseään näin:
Wilma Heiskala:
Olen 36-vuotias Helsingistä lähtöisin oleva hitsaaja ja veneenrakentaja ja työskentelen tällä hetkellä kotiavustajana. Olen toiminut erinäisissä järjestöissä sekä Suomessa, että ulkomailla, joissa olen osallistunut niin moniulotteisiin projekteihin, kuin myös tehnyt suoran kohtaamisen vapaaehtoistyötä yhteiskunnan haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisten kanssa. Hallituskaudella tarkoituksenani on perehtyä lähemmin kansainvälisiin asioihin ja ymmärtää niiden vaikutus myös lähiympäristöön ja yhteiskunnan dynamiikkaan. Toimin hallitustyön lisäksi aktiivina taloudellista oikeudenmukaisuutta edistävässä työryhmässä.
Tärkeimpiä teemoja itselleni ovat taloudellinen oikeudenmukaisuus, vähemmistöt ja syrjäytyneet ihmisryhmät, ympäristöoikeudenmukaisuus ja alkuperäiskansojen oikeudet, sekä eläinoikeudet. Aktivismissa pyrinkin tutkimaan päätösten taustoja ja syventymään suurempiin kokonaisuuksiin.
Maria Kohtala:
Aloitin nyt toisen vuoden Maan ystävien hallituksessa. Tunnen että ekana vuonna opin paljon uutta, ja tänä vuona aion syventää osaamistani hallitustyöskentelystä. Kokeneemmat hallituksen jäsenet ja vapaaehtoiset, jotka ovat aiemmin olleet hallituksessa, ovat opastaneet meitä uusia hyvällä rohkaisevalla asenteella. Heistä on huomannut, että he ovat osaavia.
Olen koulutukseltani filosofian maisteri Jyväskylän yliopistosta luonnontieteelliseltä puolelta pääaineena tietotekniikka ja sivuaineina filosofia ja matematiikka. Opiskelin merkonomiksi ennen yliopistoa. Pidin välivuoden yliopistosta ja opiskelin Alexander -tekniikkaa Oriveden Alexander -tekniikan opettajakoululla. Ympäristö- ja ihmisoikeusasioita olen oppinut vapaaehtoistoiminnan kautta. Harrastuksina ja kutsumuksena harjoittelen Tai Chia, aiemmin myös Iaidoa, käyn luontokävelyillä, kuuntelen musiikkia ja opettelen mindfullness -taitoja. Luen nyt mm. Eckhart Tollen ja Anthony de Mellon kirjoja. Käyn myös kuntosalilla huolehtiakseni hyvinvoinnista.
Liityin Maan ystäviin muutama vuosi sitten. Olen toiminut Tampereen Maan ystävissä Mytty:ssä aktiivina ja hallituksessa. Aiemmin olin myös Myttyn varapuheenjohtaja. Muutin viime syksynä Vantaalle, olen silti edelleen Myttyn hallituksessa ja käyn ajoittain Tampereella.
Mixu Lauronen:
Mika-Petri "Mixu" Lauronen on vuonna 1970 syntynyt oululaissyntyinen aktiivi, joka on ollut hallituksessa useita kertoja. Hänen sydäntään lähellä ovat suuryritysten toiminta ja liikennekysymykset. Mixu kerää pingviinejä.
Katri Loikkanen:
Olen 28-vuotias aktivisti ja olen toiminut viime vuosina monissa eri järjestöissä. Olen kotoisin Itä-Suomesta, nykyään asun Helsingissä. Opiskelin yliopistossa englantia ja valmistumisen jälkeen olen keskittynyt täysipäiväisesti kansalaisaktivismiin. Olen kiinnostunut laajasti ympäristöasioista, eläinten oikeuksista ja ihmisoikeuksista. Maan ystävävissä pääsen toimimaan kaikkien näiden asioiden puolesta. MY:n hallituksessa toimin nyt toista vuotta ja ensimmäistä vuotta varapuheenjohtajana. Hallitustyössä minua kiinnostavat mm. kansainväliset asiat. Lisäksi olen yksi hallituksen henkilöstövastaavista.
Mikko Nieminen:
Olen 60-vuotias Valkeakoskella syntynyt toimittaja ja vaikeavammaisen lapsen omaishoitaja. Olen asunut Porvoossa vuodesta 1995 ja toimin nykyisin myös Porvoonseudun Maan ystävien puheenjohtajana. Minulla on myös runsaasti muita luottamustehtäviä hyvin monissa eri järjestöissä.
Haluan omalla toiminnallani edistää kulttuurista muutosta luonnonläheisempään ja ihmisläheisempään elämäntapaan. Olen itse koko ikäni elänyt vaatimattomasti kohtuutaloutta noudattaen ja pyrkinyt minimoimaan kodin ulkopuolisen palkkatyöni määrää.
Tanja Pulliainen:
Luonnonsuojelu, tasa-arvo ja eläinten oikeudet ovat minulle tärkeitä asioita joita pyrin edistämään elämässäni kaikilla keksimilläni tavoilla. Maan ystävien toiminnassa olen ollut vapaaehtoisena toimijana mukana muutaman vuoden ajan mm. viestintään liittyvissä projekteissa. Nyt olen kolmatta vuotta mukana hallituksessa ja toista vuotta puheenjohtajistossa. Maan ystävissä minua viehättää tavoite toimia ekologisesti kestävämmän, oikeudenmukaisemman ja demokraattisemman maailman puolesta sekä nähdä ja tutkia syitä eri ilmiöiden ja ongelmien taustalla. Olen töissä sähköalan yrityksessä ja asun Espoossa vanhassa rintamamiestalossa. Pihalla puuhastelu, vegaanisen ruoan kokkailu, kuntoilu ja lenkkeily ovat tällä hetkellä vapaa-aikaani, mutta kiinnostuksen kohteita on paljon ja tykkään kokeilla uusiakin harrastuksia. On ollut inspiroivaa olla mukana MY toiminnassa, ja näyttää siltä että tänä vuonna pääsemme tapaamaan toisiamme enemmän.
Marica Savolainen:
Hei, olen 27 -vuotias Vantaalla asuva juuri ADHD-diagnoosin saanut opiskelija, joka on ollut kiinnostunut ympäristö- ja luonnonsuojelusta sekä toiminutkin jo yhden kauden Maan ystävien hallituksessa.
Opiskelen psykologian aineopintoja Turun avoimessa yliopistossa ja tykkään liikkua luonnossa erityisesti metsäkävelyillä muutaman kilometrin lenkkejä. Pidän myös syntetisaattorilla kaksikätisesti soittamisesta ja lisäksi karaoken laulamisesta. Käyn mielelläni kuntosalilla voimavarojen mukaan voimaharjoittelussa.
Olen halukas saamaan kokemusta koskien ympäristön- ja luonnonsuojelusta, koska välitän toisista ihmisistä, kasvien ja eläinten monimuotoisuudesta sekä alkuperäiskansojen oikeuksista, unohtamatta yhteistä ilmakehäämme ja ilmastomme tilaa. Olen nyt mukana Amazon-toimintaryhmän uudelleenkäynnistämisessä ja koitan vaikuttaa sademetsien suojelun tilaan toisten ryhmäläisten kanssa yhdessä. Haluan osallistua muihinkin toimintaryhmiin ja paikallisryhmään kun resurssini ja kantokykyni sallivat niin.
Seurustelen Marian kanssa ja hän on myös nykyisessä Maan ystävien hallituksessa. Koen olevani yhteistyöhaluinen ja viestintäkykyinen, sekä niin puheluiden soittaminen kuin sähköpostienkin kirjottaminen sujuu yleensä ilman suurempia ongelmia, koska koen olevani aloitekykkyinen ja ulospäinsuuntautuva sekä sosiaalinen toisia kohtaan, huolimatta neuroerityispiirteistäni.
Toivon kovasti hallitukselta aktiivista ja yhteistyöhaluista sekä aikaansaavaa vuotta, sillä tämänhetkinen maailman tila on osoittanut, että tarvitsemme tietoisesti aktiivista ja idearikasta sekä neuvottelukykyistä toimintaa monella eri tavalla jo järjestöihinkin viitaten. Toivotan oikein paljon tsemppiä ja jaksamista muille hallituslaisille hallituskaudella toimimiseen, sillä yhdessä olemme vahvempia toimimaan haastavemmissakin tilanteissa.
Hallituksen tavoitat osoitteesta: hallitus[at]maanystavat.fi
—
2. Hiilivapaa Suomi -kampanjan kuulumiset
Uusia kasvoja
Kampanjan vuosi on alkanut vauhdikkaasti! Uusi kampanjakoordinaattori Le Vo aloitti tehtävässään tammikuun alussa, ja olemme saaneet myös uuden harjoittelijan, Edda Sundströmin.
Myös lisää vapaaehtoisia kaivataan joukkoomme! Ilmoita kiinnostuksestasi vapaaehtoislomakkeella.
Kampanjan rahoitus
Kampanjan rahoitus on varmistunut, sillä olemme saaneet 80 000 euroa European Climate Foundationilta (ECF). Lisäksi Europe Beyond Coal -kampanja on myöntänyt meille rahoitusta 5000 euroa.
Limited Utility-raportti
Valtionyhtiömme Fortumin vuosi sen sijaan olisi voinut alkaa paremmin: Fortum näet sijoittui hännille eurooppalaisten energiayhtiöiden ilmastovertailussa. Ember-ajatushautomon ja Europe Beyond Coal -järjestön julkaisemassa Limited Utility -raportissa energiayhtiöiden suoriutumista arvioidaan kansainvälisen energiajärjestö IEA:n 1,5 asteen tiekartan valossa. Fortumin tulokset ovat raportin surkeimpien joukossa, sillä Fortum ei pärjää vertailussa muiden eurooppalaisten yhtiöiden kanssa millään IEA:n asettamilla mittareilla. Suomessa aiheesta uutisoi Yle sekä Helsingin Sanomat.
Tule mukaan järjestämään varjoyhtiökokousta
Järjestämme varjoyhtiökokoustapahtuman 28.3.2022 Fortumin yhtiökokouksen aikana ilmastovastuun vaatimiseksi yhtiöltä/Fortumilta. Tule mukaan suunnittelemaan ja tekemään kevään innostavinta kahvihetkeä! Työryhmän seuraava tapaaminen on 14.2.2022 klo 17-19.
Tilaa Hiilivapaa Suomen uutiskirje, niin saat kerran kuussa koosteen tärkeimmistä tapahtumista ja mahdollisuuksista vaikuttaa.
—
3. Palava tulevaisuus -mielenosoitus Tampereella 12.2.2022
Palava tulevaisuus
- loppu puun ja turpeen polttamiselle Tampereella
Mielenosoitus Tampereella lauantaina 12.2.2022 klo 15.30-18.00
Ympäristöjärjestöt Elokapina Tampere, Suomanifesti, Tampereen Maan ystävät, Fridays for Future Tampere ja Greenpeace Tampere järjestävät mielenilmauksen, jossa vaadimme Tampereen kaupungilta:
Biomassan ja turpeen polton tunnustamista ilmastolle ja luonnon monimuotoisuudelle haitalliseksi energian tuotantotavaksi. Tampereen sähkölaitoksen ja kaupungin oma harhaanjohtava mainonta energiantuotannon kestävyydestä tulee lopettaa.
Selvitystä siitä, miten ja millä aikataululla kaukolämpöä aletaan tuottaa Tampereen sähkölaitoksella ilman biomassan ja turpeen polttamista.
Kokoonnumme yhdessä mielenilmaukseen lauantaina 12.2. klo 15.30 Keskustorille, josta marssimme näyttävänä ja kuuluvana kulkueena Naistenlahden voimalan läheisyyteen. Päätepisteessä järjestämme puheita, ohjelmaa, taidetta ja ruokatarjoilua.
Noudatamme mielenosoituksessa voimassa olevia koronarajoituksia ja suosittelemme maskin käyttöä. Ethän saavu paikalle kipeänä tai altistuneena. Huolehditaan myös käsihygieniasta ja turvaväleistä.
Lue lisää Suomanifestin nettisivuilta.
Tervetuloa mukaan! Pukeuduthan lämpimästi olosuhteiden mukaan.
—
4. Järjestökoalitio vaatii parannuksia EU-komission aloitteeseen metsäkatovapaita tuotteita koskevaan asetukseen
Kuva: Metsän raivausta laittoman palmuöljyplantaasin tieltä. Creative Commons: ADPartners.
Maan ystävät on allekirjoittanut #Together4Forests-kampanjan kannanoton, jossa vaaditaan parannuksia EU-komission aloitteeseen uudesta asetuksesta, joka koskee metsäkatovapaita tuotteita. Kansalaisjärjestöjen koalitiossa on mukana Maan ystävien lisäksi yli 100 muuta järjestöä, mm. Euroopan Maan ystävät, ClientEarth, Conservation International, Environmental Investigation Agency, Fern, Forest Peoples Programme, Global Witness, Greenpeace EU, Wildlife Conservation Society ja WWF EPO.
Uusi asetus kieltäisi tiettyjen hyödykkeiden ja tuotteiden (mm. nautakarja, kaakao, kahvi, soija, palmuöljy) myynnin EU-markkinoilla ja viennin EU:n ulkopuolelle, mikäli niiden ei voida osoittaa olevan "metsäkatovapaita". Kansalaisjärjestöt pitävät aloitetta askeleena oikeaan suuntaan, mutta vaativat siihen seuraavia lisäyksiä:
1. Vahvat ja selkeät kestävyysvaatimukset
2. Vahvemmat määritelmät käsitteille metsä, metsäkato ja metsien heikentyminen - määritelmissä oltava selkeä ero luonnonmetsien ja puupeltojen välillä
3. Vaatimus kunnioittaa kansainvälisesti tunnistettuja ihmisoikeuksia
4. Vastaavaa suojelua myös muille luonnon ekosysteemeille kuten savanneille, soille ja kosteikoille
5. Vastaavat vaatimukset EU:ssa toimiville finanssi-instituutioille, jotka rahoittavat metsäkatoon johtavaa toimintaa
6. Asetuksen tulee koskea hyödykkeitä ja tuotteita laaja-alaisemmin
7. Ei poikkeuksia siihen, keitä asetus koskee
8. Asianmukaiset lailliset seuraukset asetuksen rikkomisesta
9. Vahvemmat läpinäkyvyysvaatimukset
10. Selkeät, puolueettomat ja mitattavissa olevat paikalliset seurantakriteerit
11. Asetuksen tulee koskea myös metsäkatoa, joka on tapahtunut ennen vuotta 2020
12. Pakolliset ja tuloksiin pohjautuvat asianmukaisen huolellisuuden vaatimukset koko tuotantoketjulle
13. Sertifikaatteja ja muita kolmannen osapuolen vahvistusmenetelmiä käytettävä vain harkiten jos ollenkaan
14. Vahva kehys asetuksen toimeenpanolle
15. Enimmillään 12 kuukauden siirtymäaika asetuksen käyttöönotolle
16. Yhteistyö tuottajamaiden kanssa ja tuki agroekologisille toimille, jotka eivät tuhoa ekosysteemejä (mm. alkuperäiskansojen tukeminen)
Koko kannanotto on luettavissa Maan ystävien nettisivuilta.
—
5. Tue Maan ystävien toimintaa lahjoittamalla
Voit tukea Maan ystävien toimintaa taloudellisesti tekemällä lahjoituksen. Voit lahjoittaa Maan ystävien nettisivujen kautta kaivoskriittiselle toiminnalle ja ruokatoiminnalle. Kun lahjoitat yleisesti Maan ystävien toimintaan, käytämme rahan siihen toimintaan, mihin kulloinkin sitä kipeimmin tarvitsemme. 5 % lahjoituksista käytetään hallintokuluihin.
Nettisivujen maksutapana toimii nykyään PayPal. PayPal hyväksyy useimmat maksukortit eikä sen käyttö vaadi PayPal-tiliä.
Voit myös tehdä lahjoituksen suoraan tilille verkkopankistasi:
Tilinumero: FI92 4726 5020 0324 33
Saaja: Maan ystävät ry
Viesti: Lahjoitus (Voit myös määritellä lahjoituskohteen jos haluat lahjoittaa tietylle toimintaryhmälle/kampanjalle.)
Summa: (valitse itsellesi sopiva summa)
Mikäli haluat lahjoittaessasi alkaa kuukausilahjoittajaksi, kirjoita maksun viestiksi "KUUKAUSILAHJOITTAJA" ja valitse maksua maksaessasi verkkopankistasi "Maksun toistuvuus" -> "Kerran kuukaudessa" . "Toistuvuus jatkuu" -kohdasta voit valita, miten kauan haluat toimia kuukausilahjoittajana (esim. 31.12.2022 asti). Voit päättää lahjoittamisen milloin tahansa verkkopankistasi, eikä siitä tarvitse ilmoittaa meille erikseen.
Rahankeräyslupa: RA/2021/1139
—
6. Liity Maan ystäviin helmikuussa: saat lahjaksi kirjan
Liittymällä Maan ystävien jäseneksi autat meitä toimimaan ekologisesti kestävän ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen maailman puolesta. Kun liityt nyt, saat lahjaksi Maan ystävien teemoihin liittyvän kirjan!
Voit valita lahjaksi yhden seuraavista kirjoista:
Naomi Klein: Tämä muuttaa kaiken – Kapitalismi vs ilmasto
Risto Isomäki: Meat, milk & climate
Markku Tahkokorpi (toim.): Aurinkoenergia Suomessa
Saat lahjan kun liityt 28.2.2022 mennessä.
Tuotteella ei ole vaihto- eikä palautusoikeutta. Maan ystävät ry maksaa toimituskulut.
Liity jäseneksi tällä lomakkeella. Jäsenmaksu on 30 € vuodessa (10 € vähävaraisilta). Kirjoita liittymislomakkeen lisätietoja-kohtaan minkä kirjan haluat. Kirjoita myös jos et halua lahjaa.
Riippumattomuuden ja toiminnan jatkuvuuden kannalta jokainen jäsenmaksu on korvaamattoman arvokas pienelle järjestöllemme. Kanna sinäkin kortesi kekoon paremman maailman puolesta ja liity nyt! Jos olet jo jäsen, voit auttaa jäsenhankinnassa vinkkaamalla tarjouksesta kavereillesikin.
Jäsenenä olet tervetullut maksutta kaksi kertaa vuodessa järjestettäviin väentapaamisiin. Jäsenenä olet myös äänioikeutettu ja pääset vaikuttamaan järjestön kehittämiseen ja päätöksiin vuosikokouksissa.
Jäsenyydelläsi tuet aktiivista ja monipuolista, vapaaehtoisvoimin tehtävää toimintaamme, josta voit lukea lisää alta. Sääntömme näet täältä.
Lisätiedot & yhteydenotot jäsenasioissa:
toimisto[at]maanystavat.fi
puh: 045 886 3958
—
Uutiskirjeen on koonnut järjestösihteeri Anders Backström. Palautetta uutiskirjeestä voi lähettää osoitteeseen: toimisto[at]maanystavat.fi
__
Maan ystävät ry
Facebook: https://www.facebook.com/maanystavat/
Twitter: https://twitter.com/maanystavat
Instagram: https://www.instagram.com/maanystavat/
toimisto(at)maanystavat.fi
045 886 3958
Vellamonkatu 30 B 3. krs.
00550 Helsinki