Tässä uutiskirjeessä:
1. Hae mukaan Maan ystävien hallitukseen!
2. Allekirjoita Metsien puolesta -kansalaisaloite
3. Hiilivapaa Suomi -kampanjan kuulumiset
4. Maan ystävien mielipidekirjoitus luonnon ennallistamisesta ja luontokriisistä HS:ssä
5. Kuulumiset syysväentapaamisesta
6. Kansalaisyhteiskunta vaatii: ISDS-riitojenratkaisujärjestelmästä luovuttava
7. Liity Maan ystäviin joulukuussa - Saat lahjaksi kiinnostavaa luettavaa
1. Hae mukaan Maan ystävien hallitukseen!
Viime kuukausina Maan ystävät on toiminut muun muassa metsien ennallistamisen ja suojelun puolesta, ruokajärjestelmän muuttamiseksi ilmastokestävämmäksi ja monimuotoisuutta tukevaksi sekä fossiilisten polttoaineiden vähentämisen puolesta. Jotta voimme toimia näiden ja monien muiden tärkeiden teemojen parissa, tarvitaan taustavoima, joka mahdollistaa hallinnollisten asioiden toteutumisen. Maan ystävien hallitus vuodelle 2023 valitaan 12.12.2022 järjestettävässä ylimääräisessä vuosikokouksessa ja nyt on mitä parhain hetki hakea mukaan hallitukseen!
Maan ystävien hallituksen jäsenenä saat mahdollisuuden vaikuttaa siihen, miten ja missä järjestömme näkyy ja kuuluu. Hallituksessa Maan ystävien erilaiset toimintamallit ja ajankohtaiset teemat tulevat käytännönläheisellä tavalla tutuiksi. Hallitustyöstä saatavasta monipuolisesta järjestökokemuksesta ja verkostoitumisesta eri tahojen kanssa on varmasti jatkossa hyötyä muilla elämän osa-alueilla.
Hallituslaisena pääset osallistumaan yhdessä muiden toimijoiden kanssa järjestön sisäiseen kehitysprosessiin, jonka tavoitteena on tehdä Maan ystävistä yhä parempi ja vaikuttavampi osa yhteiskuntaa ja ympäristöliikettä. Jo aloitetussa kehitysprosessissa hallituksen työmäärää on kevennetty muun muassa siirtämällä tehtäviä järjestösihteerille. Kehitysprosessin yhtenä tavoitteena on, että myös hallituksen ulkopuoliset toimijat ottavat enemmän vastuuta hallinnollisista asioista järjestössämme.
Tarvitsemme siis innokkaita ja oppimisesta kiinnostuneita henkilöitä mukaan tulevalle vuosittaiselle hallituskaudelle! Hallitustehtävissä aikaisemmasta vastaavankaltaisesta kokemuksesta on hyötyä, mutta tehtäviin saa hyvän perehdytyksen, eikä aikaisempi kokemus ole mitenkään välttämätöntä. Myös jatkavista ja entisistä hallituslaisista saa tukea kaikenlaisissa tilanteissa. Hallituksen kokouksiin on aina mahdollista osallistua myös etäyhteydellä, joten hallituslaiset voivat asua missä vain ja silti toimia vaikuttavasti osana ympäristöliikettä.
Hae hallitukseen lähettämällä hakemus ja halutessasi myös CV:si hallitukselle osoitteeseen hallitus(at)maanystavat.fi viimeistään 10.12.2022. Kerro hakemuksessa mahdollisesta aikaisemmasta järjestökokemuksestasi tai kokemuksesta Maan ystävissä sekä ennen kaikkea, miksi olet kiinnostunut Maan ystävien hallituspaikasta. Ilmoita hakemuksessa nimesi, puhelinnumerosi ja asuinpaikkakuntasi.
Lisätietoja hallitustyöstä nettisivuilla.
2. Allekirjoita Metsien puolesta -kansalaisaloite
Maan ystävät tukee Metsien puolesta -kansalaisaloitetta, joka vaatii luonnon monimuotoisuuden turvaamista metsissä.
Aloitteen tärkeimmät vaatimukset:
1. Vanhat ja luonnontilaiset metsät suojeluun
Viimeiset yli 120-vuotiaat ja luonnontilaiset metsät asetetaan valtion mailla toimenpidekieltoon, kunnes laki niiden suojelusta on saatu voimaan. Yksityisille tarjotaan ensisijaisesti suojeluvaihtoehtoa, kun kyseessä on erityisen arvokas metsä.
2. Metsän hävittämiseen #tarvitaan lupa, ja vahingot on kompensoitava
Metsämaan ottaminen muuhun käyttöön tulee tiukasti luvanvaraiseksi ja maksulliseksi. Metsän hävittäminen rakentamisen alta on ylikompensoitava suojelemalla tai ennallistamalla heikennettyjä elinympäristöjä muualla.
3. Loppu avohakkuille, tilalle jatkuva kasvatus
Avohakkuista luovutaan. Ne ovat sallittuja vain esimerkiksi juurikäävän valtaaman istutuskuusikon poistamiseen. Suurin sallittu aukkokoko on 0,1 ha. Metsät pidetään jatkuvasti puustoisina. Metsän luontaisia rakennepiirteitä vaalitaan.
4. Kunnioitetaan metsiä
Metsänkäsittelyä vähennetään tuntuvasti. Maaperän muokkaukset, ojitus sekä metsän väkilannoitus lopetetaan. Pensaita ja nuoria puita ei enää raivata pois, ja yhden lajin istutusmetsät jätetään historiaan. Kesähakkuista luovutaan ja puiden ikä- ja järeysluokitukset palautetaan lakiin. Metsässä on oltava riittävästi vanhoja, kuolleita ja eriasteisesti lahonneita puita.
5. Todellisia vaihtoehtoja metsänomistajille
Metsänomistajalle halutaan lakisääteinen oikeus saada ajantasaista tietoa metsänsä eri käsittelytavoista ja niiden ympäristövaikutuksista. Metsänomistajalle taataan oikeus saada korvausta suojelusta tai toteutuneesta lisääntyneestä hiilensidonnasta, sekä hallussaan olevien heikennettyjen elinympäristöjen ennallistamisesta.
Allekirjoita aloite kansalaisaloitepalvelussa!
Aloitteen keräysaika jatkuu 15.5.2023 asti.
3. Hiilivapaa Suomi -kampanjan kuulumiset
Yksi aikakausi tuli syksyllä päätökseen, kun Saksan valtio pääsi sopimukseen Fortumin tytäryhtiö Uniperin kansallistamisesta. Hiilivapaa Suomi julkaisi kannanoton kauppaan liittyen ja päätti lopettaa neljä vuotta kestäneen Fortum-kampanjan.
Vuosien 2018–2022 saatossa järjestimme yli 180 vapaaehtoisen kanssa mm. 50 tapahtumaa ja 15 mielenilmausta sekä nostimme parrasvaloihin Fortumin viherpesun. Muistele Fortum-kampanjan huippuhetkiä lukemalla kampanjan päättänyt blogikirjoituksemme.
Hiilivapaa Suomi haluaa kiittää lämpimästi kaikkia, jotka ovat olleet mukana Fortum-kampanjassa tavalla tai toisella. Kiitos panoksestanne hiilivapaan tulevaisuuden eteen!
Kohti kriittisempää ilmastojournalismia
Suuryhtiöt ja -sijoittajat ovat keskeisessä roolissa ilmastokriisin hillinnässä. Hiilivapaa Suomi -kampanja järjesti syksyn aikana mediakoulutuksen, jossa toimittajille tarjottiin työkaluja yksityisen sektorin ilmastotoimien ja -lupausten kriittiseen arviointiin. Koulutuksen webinaarit nettonollatavoitteista, päästökompensaatiosta sekä vihreästä siirtymästä tavoittivat lokakuussa yli 60 toimittajaa. Lisäksi kahdeksan toimittajaa osallistui Puistokatu 4 – Tieteen ja toivon talossa 24.-25.11. järjestettyyn työpajasarjaan. Puolentoista päivän ohjelman aikana toimittajat tutustuivat suomalaisten pankkien ja eläkeyhtiöiden fossiilisijoituksiin ja EU-tietolähteiden käyttöön, analysoivat Fortumin käsittelyä mediassa sekä keskustelivat suomalaisen ilmastojournalismin nykytilasta ja haasteista.
Mediakoulutus on järjestetty yhteistyössä Tiina ja Antti Herlinin säätiön (TAHS) kanssa. Lue lisää kokonaisuudesta TAHSin ja Hiilivapaa Suomen nettisivuilla.
Seuraa Hiilivapaa Suomea sosiaalisessa mediassa (Facebook, Twitter, Instagram) tai tilaa uutiskirje niin saat tiedon, kun kampanjan uusi suunta julkistetaan ensi vuonna!
Tervetuloa myös Hiilivapaa Suomen pikkujouluihin Helsingissä perjantaina 16.12. klo 17-21. Lisätietoa Facebook-tapahtumassa.
4. Maan ystävien mielipidekirjoitus luonnon ennallistamisesta ja luontokriisistä HS:ssä
Kuva: CC: Ajattokoj Ahyaj
Maan ystävien syysväentapaamisen mielipidekirjoitustyöpajassa kirjoitettu mielipidekirjoitus luonnon ennallistamisesta ja luontokriisistä julkaistiin MY:n hallituksen jäsenen Mixu Laurosen allekirjoittamana Helsingin Sanomissa 15.11.2022.
Lue mielipidekirjoitus HS.fi:stä (ei vaadi HS:n tilausta).
5. Kuulumiset syysväentapaamisesta
Maan ystävien perinteinen syysväentapaaminen järjestettiin 4.-6.11.2022 Meriharjun luontotalolla Helsingin Vuosaaressa. Hyvin sujuneeseen väentapaamiseen osallistui parikymmentä maan ystävää. Ohjelmaan kuului mm. työpaja Maan ystävien tulevaisuudesta, mielipidekirjoitustyöpaja, Siemenpuusäätiön ja Helsingin seudun ja yliopiston Maan ystävien pölyttäjätoiminnan esittely, kansalaistottelemattomuuskoulutus sekä Maan ystävien syysvuosikokous.
Syysvuosikokouksessa hyväksyttiin toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2023. Hallituksen valinta vuodelle 2023 päätettiin siirtää liiton ylimääräiseen kokoukseen sillä hakijoita ei ollut löytynyt kokoukseen mennessä tarpeeksi sääntömääräisen hallituksen valitsemiseksi (hakijoita oli kuusi kun hallituksen minimikoko on seitsemän). Liiton ylimääräinen kokous pidetään 12.12.2022. Jäsenet ovat saaneet erillisen kutsun kokoukseen.
6. Kansalaisyhteiskunta vaatii: ISDS-riitojenratkaisujärjestelmästä luovuttava
Yli 380 kansalaisyhteiskunnan järjestöä yli 60 maasta eri puolilta maailmaa, mukaan lukien 350.org, Oxfam International ja Friends of the Earth International, vaativat hallituksia lopettamaan ilmastotoimia uhkaavan haitallisen Investor State Dispute Settlement -riitojenratkaisujärjestelmän. Suomesta julkilausuman on allekirjoittanut Maan ystävien lisäksi TTIP-verkosto.
Lue julkilausuma täältä.
7. Liity Maan ystäviin joulukuussa - Saat lahjaksi kiinnostavaa luettavaa
Liittymällä Maan ystävien jäseneksi autat meitä toimimaan ekologisesti kestävän ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen maailman puolesta. Kun liityt nyt, saat lahjaksi Maan ystävien teemoihin liittyvän kirjan!
Voit valita lahjaksi yhden seuraavista kirjoista:
Naomi Klein: Tämä muuttaa kaiken – Kapitalismi vs ilmasto
Risto Isomäki: Meat, milk & climate
Markku Tahkokorpi (toim.): Aurinkoenergia Suomessa
Saat lahjan kun liityt 31.12.2022 mennessä.
Tuotteella ei ole vaihto- eikä palautusoikeutta. Maan ystävät ry maksaa toimituskulut.
Liity jäseneksi tällä lomakkeella. Jäsenmaksu on 30 € vuodessa (10 € vähävaraisilta). Kirjoita liittymislomakkeen lisätietoja-kohtaan minkä kirjan haluat. Kirjoita myös jos et halua lahjaa.
Riippumattomuuden ja toiminnan jatkuvuuden kannalta jokainen jäsenmaksu on korvaamattoman arvokas pienelle järjestöllemme. Kanna sinäkin kortesi kekoon paremman maailman puolesta ja liity nyt! Jos olet jo jäsen, voit auttaa jäsenhankinnassa vinkkaamalla tarjouksesta kavereillesikin.
Jäsenenä olet tervetullut maksutta kaksi kertaa vuodessa järjestettäviin väentapaamisiin. Jäsenenä olet myös äänioikeutettu ja pääset vaikuttamaan järjestön kehittämiseen ja päätöksiin vuosikokouksissa.
Jäsenyydelläsi tuet aktiivista ja monipuolista, vapaaehtoisvoimin tehtävää toimintaamme. Sääntömme näet täältä.
---
Uutiskirjeen on koonnut järjestösihteeri Anders Backström. Palautetta uutiskirjeestä voit lähettää osoitteeseen: toimisto(at)maanystavat.fi