Tässä uutiskirjeessä:
1. Hiilivapaa Suomi -kampanjan kuulumiset
2. Vuoden 2023 hallituksen esittely
3. Maan ystävät mukana Kirjastosta aktivistiksi -kampanjassa!
4. Turvallisemman tilan säännöt otettu käyttöön ja häirintäyhdyshenkilö valittu
5. Metsien puolesta -aloite
6. Tue Maan ystävien toimintaa lahjoittamalla
7. Liity jäseneksi huhtikuussa - Liittymislahjana Yksi auto vähemmän -tarra
1. Hiilivapaa Suomi -kampanjan kuulumiset
Hiilivapaa Suomi kääntää katseet suomalaiseen terässektoriin
Uusi kampanjamme pureutuu hiilenmustaan terässektoriin, jossa viherpesu rehottaa ja tuotannon päästöt ovat valtavat. Pelkästään SSAB:n Raahen terästehdas tuottaa lähes yhdeksän prosenttia Suomen hiilidioksidipäästöistä. Päästöt johtuvat tuotannon massiivisesta hiilenkäytöstä: terässektori on suurin teollinen hiilen kuluttaja maailmassa.
Tavoitteenamme on, että suomalainen terässektori saadaan linjaan Pariisin ilmastosopimuksen kanssa. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että suomalaiset terästä kuluttavat yhtiöt sitoutuvat käyttämään sataprosenttisesti fossiilitonta terästä ja suomalaiset suursijoittajat rahoittavat vain 1,5 asteen tavoitteen mukaisia teräshankkeita.
Tutustu teräskampanjaan uudistetuilta nettisivuiltamme vaikkapa lukemalla juttu ”8 faktaa teräksestä” ja tule mukaan kestävän teräksen vallankumoukseen!
Hanasaaren hiilivoimala suljettiin - kippis sille!
Helsingin kaupunginvaltuusto teki jo vuonna 2015 päätöksen Hanasaaren hiilivoimalaitoksen sulkemisesta ja nyt se vihdoin toteutui: voimala suljettiin 1.4.2023. Tälle on syytä kohottaa malja, sillä Hanasaaren sulkeminen tarkoittaa peräti 20 prosentin vähennystä Helsingin päästöihin!
Sulusta saamme kiittää ilmastoliikkeen sinnikästä kansalaisvaikuttamista. Hiilivoimalan alasajon puolesta ahkeroi aikoinaan myös Maan ystävien ja Greenpeace Suomen yhteinen Hiilivapaa Helsinki -kampanja. Iso kiitos vielä kaikille mukana olleille!
Uniperin ECT-kanne on haudattu – nyt on aika irtisanoa koko sopimus!
Hanasaaren hiilivoimalan sulkemisen lisäksi meillä on toinenkin syy juhlaan: energiayhtiö Uniperin välimiesmenettely Alankomaita vastaan on vihdoin päättynyt!
Keväällä 2021 Fortumin silloinen tytäryhtiö Uniper haastoi Alankomaat oikeuteen vaatien jättikorvauksia maan asettamasta hiilikieltolaista Energy Charter Treaty (ECT) -sopimuksen nojalla. Tällaiset kanteet ovat tuhoisia, sillä ne vaarantavat nopeat ilmastotoimet. Eurooppalaisen ECT-sopimuksen vastaisen kampanjoinnin ansiosta Saksan valtio asetti viime vuonna Uniperin pelastuspaketin ehdoksi sen, että Alankomaiden ja Uniperin välinen välimiesmenettely lopetetaan.
ECT-sopimus on ristiriidassa EU:n lainsäädännön ja Pariisin ilmastosopimuksen kanssa. Kahdeksan EU-jäsenmaata, mukaan lukien Tanska, Saksa, Ranska ja Espanja, ovat jo ilmoittaneet lähtevänsä sopimuksesta. Myös EU:n parlamentti ja komissio suosittelevat EU:n koordinoitua irtautumista.
Suomi ei ole julkistanut virallista kantaa asiaan, mutta on aiemmin tukenut ECT-sopimusta. Suomalaisten on viestittävä päättäjille, ettei Suomi voi asettua ilmastotoimien esteeksi.
Suomen on osoitettava ilmastojohtajuutta ja siirryttävä tukemaan EU:n koordinoitua irtautumista ECT-sopimuksesta EU-kokouksessa 2.5.! Lähetä viesti päättäjille.
Haluatko lisää tietoa Hiilvapaa Suomi -kampanjan toiminnasta? Tilaa kampanjan uutiskirje!
2. Vuoden 2023 hallituksen esittely
Maan ystävät ry sai uuden hallituksen vuoden 2023 alussa ja hallitusta täydennettiin kevätvuosikokouksessa 15.4.2023.
Hallituksen jäsenet esittelevät itseään näin:
Ville-Veikko Hirvelä
Olen ollut mukana Suomen Maan ystävissä sen perustamisesta lähtien, eniten alkuperäiskansojen oikeuksia, taloudellista oikeudenmukaisuutta, globalisaatiokritiikkiä, yhteyttä Maahan, sekä metsän ja elonkirjon suojelua muuna kuin 'luontona' koskevissa toiminnoissa. Teen kokopäivätoimista vapaaehtoistyötä näiden asioiden hyväksi myös monilla muilla foorumeilla, myöskin Siemenpuusäätiössä ja kansainvälisissä verkostoissa.
Tavoitteeni on luoda oikeuksia sellaisiin tapoihin ymmärtää ja kohdella maapalloa ja sen elämää joiden avulla tuon elämän monimuotoisuus pystyy uusiutumaan. Pyrin edistämään sellaista oikeuksien muutosta, joka siirtää maita, metsiä ja vesiä elottoman rahan ja tavaran kaupallisten oikeuksien ja kulutuksen hallusta elävien olentojen kestävän elämän oikeuksien käyttöön. Olen työskennellyt jo 30 vuotta myös miksiyden siltiyttämisen hyväksi.
Mixu Lauronen
Olen helsinkiläistynyt oululainen miesoletettu, joka on ohittanut 50 vuoden rajapyykin jo jonkin aikaa sitten. Liityin Maan ystäviin noin 15 vuotta sitten. Olen ollut hallituksessa monta kertaa sekä hallituksen jäsenenä että varapuheenjohtajana. Minua kiinnostavat erityisesti aktivismin ja taiteen suhde sekä yritysten rahoitus- ja omistussuhteet.
Eeva Markkanen
Olen kantahämäläinen maaseudun kasvatti, ympäristötieteiden opiskelija ja järjestöaktiivi, ja nyt myös ensimmäistä kautta mukana Maan ystävien hallituksessa. Lähdin mukaan Maan ystävien toimintaan, sillä haluan olla ylläpitämässä yhteiskunnallista ympäristökeskustelua ja edesauttamassa ympäristöongelmien ratkaisemista – ongelmissa vatvomisen sijaan. Toimimatta jättäminen kun ei ole minulle vaihtoehto biodiversiteettikadon edessä. Opintojen ohella päiväni täyttyvät erilaisista vapaaehtoistöistä mm. merten suojelemiseksi. Minut löytääkin usein maailman rannoilta roskien keruusta. Työskentelen myös marjanviljelyn parissa perheyrityksessämme ympäristö- ja kasvinsuojeluvastaavana, jossa marjojen lisäksi erityisesti pölyttäjät ovat lähellä sydäntäni.
Gweal Monykuany
Olen 31-vuotias helsinkiläinen tuore hallituksen jäsen. Maan ystävissä olen ollut aktiivinen syksystä 2022 eteenpäin Hymyhkissä. Liityin koska minua kiinnostavat mm. ilmasto-oikeudenmukaisuus, ekosysteemien suojelu ja alkuperäiskansojen oikeuksien puolustaminen. Valitsin Maan ystävät järjestön globaalien näkökulmien takia ja koska pystyin samaistumaan järjestön tavoitteisiin ja toimintatapoihin. MY:n toiminta tarjoaa minulle paljon kaivattua yhteisöllisyyttä ja tervettä ajatusten vaihtoa.
Olen koulutukseltani valtiotieteilijä, joka on työskennellyt kehitysyhteistyön, kansalaisjärjestöjen, yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon teemojen parissa Fingolla, UNFPA:lla ja ulkoministeriöllä. Vapaa-ajallani seuraan yhteiskunnallista tapahtumia, luen ja urheilen. Olen harrastanut melkein 25 vuotta jalkapalloa ja 5 vuotta capoeiraa. Soittimetkin pysyvät kädessä ja laulan mielelläni. Tulen monikulttuurisesta perheestä, jossa puhutaan kolmea kieltä ja minulla on sukulaisia monessa maassa. Toivottavasti voin ammentaa näistä voimavaroista Maan ystävien hallituksessa!
Mikko Nieminen
Olen toiminut useita vuosia Maan ystävien hallituksen jäsenenä. Toimin nykyisin myös Porvoonseudun Maan ystävien puheenjohtajana ja Suomen Luonnonsuojeluliiton paikallisosaston varapuheenjohtajana.
Olen 62-vuotias toimittaja ja vaikeavammaisen lapsen omaishoitaja.
Minulla on hyvin runsas kokemus erilaisesta järjestötyöstä. Vahvuuksiani ovat julkaisutoiminta ja neuvottelutaidot.
Pidän Maan ystäviä kansainvälisesti erittäin tärkeänä toimijana, erityisesti ilmastokriisin ja luontokadon maailmassa sekä viljelykelpoisen maan ja vesivarantojen ollessa maailmanlaajuisesti uhattuina.
Tanja Pulliainen
Olen Tanja, neljättä vuotta Maan ystävien hallituksen jäsen, ja alkoi myös kolmas vuosi puheenjohtajana. Hallitustyössä olen päässyt monipuolisesti osallistumaan mm. henkilöstöasioiden hoitoon, viestintään ja varainhankintaan. Maan ystävissä saan tehdä mielenkiintoista ja merkityksellistä työtä, jonka tavoite on muuttaa yhteiskuntaa oikeudenmukaisemmaksi, demokraattisemmaksi ja ekologisesti kestävämmäksi. Työni ja koulutukseni liittyy viestintään, joten olen pyrkinyt erityisesti auttamaan kampanjoiden ja tapahtumien tiedottamisessa. Tärkeitä asioita elämässäni ovat myös ystävät, kasvisruoka, musiikki, hyötyliikunta ja uuden oppiminen.
3. Maan ystävät mukana Kirjastosta aktivistiksi -kampanjassa!
Kirjastosta aktivistiksi -kampanja haastaa ihmisiä toimimaan ympäristön puolesta
Maan ystävät ja Helsingin seudun Maan ystävät ovat mukana Helmet-kirjastojen lanseeraamassa Kirjastosta aktivistiksi -kampanjassa. Kampanja kannustaa ihmisiä ympäristötoimintaan Aktivistidiplomin avulla, jota ihmiset voivat omatoimisesti suorittaa ja tutustua näin ympäristötoiminnan mahdollisuuksiin omassa elämässään. Aktivistidiplomin voi napata mukaansa kirjastosta tai tulostaa kampanjan nettisivuilta. Myös muualla kuin Helsingin seudulla asuvat voivat osallistua aktivistidiplomiin.
Maan ystävien toiminnasta löytyy paljon mahdollisuuksia suorittaa Aktivistidiplomin kohtia, kuten esimerkiksi:
- Hiilivapaa Suomi -kampanjan toiminta.
- Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanjan toiminta.
- Helsingin seudun Maan ystävien Regenesis-lukupiiri.
- Kannattaa muistaa myös ajankohtaiset kansalaisaloitteet ja vetoomukset, kuten Metsien puolesta -kansalaisaloite ja vetoomus EU:ssa kiellettyjen torjunta-aineiden viennin kieltämiseksi.
Tulevia Maan ystävien tapahtumia ja tiedotusta on helpointa seurata tapahtumat-sivullamme, sähköpostilistoillamme ja sosiaalisen median kanavissamme.
Lisätietoja aktivistidiplomista: helmet.fi/aktivistidiplomi
somessa: #KirjastostaAktivistiksi ja #aktivistidiplomi
Instagram: @aktivistidiplomi
Tervetuloa mukaan ympäristötoimintaan Maan ystävissä ja muuallakin!
4. Turvallisemman tilan periaatteet otettu käyttöön ja häirintäyhdyshenkilö valittu
Maan ystävissä on sovittu turvallisemman tilan periaatteista, jotka koskevat kaikkea toimintaamme. Periaatteiden tarkoituksena on ennaltaehkäistä syrjintää ja muuta epäasiallista käyttäytymistä sekä antaa puuttumiskeinoja jos epäasiallista käyttäytymistä ilmenee. Turvallisemman tilan säännöt ovat luettavissa nettisivuillamme.
Olemme valinneet Maan ystävien häirintäyhdyshenkilöksi Kristina Soljan. Kristinan yhteystiedot:
044 214 6034
Isoimmille tapahtumille valitsemme omat tapahtumissa paikalla olevat häirintäyhdyshenkilöt.
5. Metsien puolesta -aloite
Maan ystävät tukee Metsien puolesta -kansalaisaloitetta, joka vaatii luonnon monimuotoisuuden turvaamista metsissä. Aloitteen keräysaika jatkuu vielä 15.5.2023 asti!
Aloitteen tärkeimmät vaatimukset:
1. Vanhat ja luonnontilaiset metsät suojeluun
Viimeiset yli 120-vuotiaat ja luonnontilaiset metsät asetetaan valtion mailla toimenpidekieltoon, kunnes laki niiden suojelusta on saatu voimaan. Yksityisille tarjotaan ensisijaisesti suojeluvaihtoehtoa, kun kyseessä on erityisen arvokas metsä.
2. Metsän hävittämiseen #tarvitaan lupa, ja vahingot on kompensoitava
Metsämaan ottaminen muuhun käyttöön tulee tiukasti luvanvaraiseksi ja maksulliseksi. Metsän hävittäminen rakentamisen alta on ylikompensoitava suojelemalla tai ennallistamalla heikennettyjä elinympäristöjä muualla.
3. Loppu avohakkuille, tilalle jatkuva kasvatus
Avohakkuista luovutaan. Ne ovat sallittuja vain esimerkiksi juurikäävän valtaaman istutuskuusikon poistamiseen. Suurin sallittu aukkokoko on 0,1 ha. Metsät pidetään jatkuvasti puustoisina. Metsän luontaisia rakennepiirteitä vaalitaan.
4. Kunnioitetaan metsiä
Metsänkäsittelyä vähennetään tuntuvasti. Maaperän muokkaukset, ojitus sekä metsän väkilannoitus lopetetaan. Pensaita ja nuoria puita ei enää raivata pois, ja yhden lajin istutusmetsät jätetään historiaan. Kesähakkuista luovutaan ja puiden ikä- ja järeysluokitukset palautetaan lakiin. Metsässä on oltava riittävästi vanhoja, kuolleita ja eriasteisesti lahonneita puita.
5. Todellisia vaihtoehtoja metsänomistajille
Metsänomistajalle halutaan lakisääteinen oikeus saada ajantasaista tietoa metsänsä eri käsittelytavoista ja niiden ympäristövaikutuksista. Metsänomistajalle taataan oikeus saada korvausta suojelusta tai toteutuneesta lisääntyneestä hiilensidonnasta, sekä hallussaan olevien heikennettyjen elinympäristöjen ennallistamisesta.
Allekirjoita aloite kansalaisaloitepalvelussa!
6. Tue Maan ystävien toimintaa lahjoittamalla
Tue Maan ystävien toimintaa lahjoittamalla! Lahjoitukset ovat toimintamme rahoituksen kannalta hyvin tärkeitä.
Voit lahjoittaa joko PayPal:in kautta tai maksamalla suoraan Maan ystävien rahankeräystilille.
PayPal:
PayPal:in kautta lahjoittaminen onnistuu nettisivuillamme. Voit lahjoittaa kaivoskriittiselle toiminnalle ja ruokatoiminnalle tai yleisesti MY:n toimintaan, jolloin käytämme rahan siihen toimintaa, mihin kulloinkin sitä kipeimmin tarvitsemme!
Lahjoita tilille:
Tilinumero: FI92 4726 5020 0324 33
Saaja: Maan ystävät ry
Viesti: Lahjoituksen kohde (ruokatoiminta, kaivostoiminta, yleislahjoitus Maan ystäville)
Säännölliset lahjoitukset:
Voit ryhtyä kuukausilahjoittajaksi niin, että lahjoittaessasi Maan ystäville, merkitset maksun toistuvaksi maksuksi omassa verkkopankissasi.
Tilinumero: FI92 4726 5020 0324 33
Saaja: Maan ystävät ry
Viesti: Kuukausilahjoittaja
Summa: esim. 20€ (voit itse päättää tukesi suuruuden)
Maksun toistuvuus: Kerran kuukaudessa Toistuvuus jatkuu: (mihin päivämäärään asti haluat kuukausitukesi jatkuvan, esim. 31.12.2023)
Voit ryhtyä kuukausilahjoittajaksi myös PayPal:n kautta valitsemalla "Haluan lahjoittaa kuukausittain" -kohdan PayPal:n maksusivulla.
Rahankeräyslupa: RA/2021/1139
7. Liity jäseneksi huhtikuussa - Liittymislahjana Yksi auto vähemmän -tarra
Liittymällä Maan ystävien jäseneksi autat meitä toimimaan ekologisesti kestävän ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen maailman puolesta. Kun liityt nyt, saat lahjaksi kantaaottavan Yksi auto vähemmän -tarran pyörääsi koristamaan!
Säänkestävä tarra on saatavilla seitsemällä eri kielellä: suomi, ruotsi, englanti, espanja, ranska, saksa ja viro. Tarrapohja on musta ja teksti valkoinen.
Saat lahjan kun liityt 30.4.2023 mennessä.
Tuotteella ei ole vaihto- eikä palautusoikeutta. Maan ystävät ry maksaa toimituskulut.
Liity jäseneksi tällä lomakkeella. Jäsenmaksu on 30 € vuodessa (10 € vähävaraisilta). Kirjoita liittymislomakkeen lisätietoja-kohtaan minkäkielisen tarran haluat. Kirjoita myös jos et halua lahjaa.
Riippumattomuuden ja toiminnan jatkuvuuden kannalta jokainen jäsenmaksu on korvaamattoman arvokas pienelle järjestöllemme. Kanna sinäkin kortesi kekoon paremman maailman puolesta ja liity nyt! Jos olet jo jäsen, voit auttaa jäsenhankinnassa vinkkaamalla tarjouksesta kavereillesikin.
Jäsenenä olet tervetullut maksutta kaksi kertaa vuodessa järjestettäviin väentapaamisiin. Jäsenenä olet myös äänioikeutettu ja pääset vaikuttamaan järjestön kehittämiseen ja päätöksiin vuosikokouksissa.
Jäsenyydelläsi tuet aktiivista ja monipuolista toimintaamme, josta voit lukea lisää alta. Sääntömme näet täältä.
Lisätiedot & yhteydenotot jäsenasioissa:
puh: 045 886 3958
---
Uutiskirjeen on koonnut järjestösihteeri Anders Backström. Palautetta uutiskirjeestä voit lähettää osoitteeseen: toimisto@maanystavat.fi
---
Maan ystävät ry
Facebook: https://www.facebook.com/maanystavat/
Twitter: https://twitter.com/maanystavat
Instagram: https://www.instagram.com/maanystavat/
044 983 1550
Vellamonkatu 30 B 3. krs.
00550 Helsinki