Uutiskirjeeseen olemme koonneet tällä kertaa keväisiä kuulumisia sekä tietoa tulevista Maan ystävien paikallisryhmien, toimintaryhmien ja kampanjoiden tapahtumista. Uutiskirjeemme on kevättervehdys jäsenillemme.
Väentapaaminen ja vuosikokous
Kevätvuosikokous Helsingissä 15.4.2018
Muistathan Maan ystävien vuosikokouksen, joka järjestetään 15.4. Katso lisätietoja täältä: http://maanystavat.fi/tapahtumat/maan-ystavien-vuosikokous ja ilmoittaudu mukaan!
Ryhmien yhteyshenkilöiden vahvistaminen kevätvuosikokouksessa
Kevätvuosikokouksessa vahvistetaan paikallis- ja toimintaryhmien yhteyshenkilöt ja näiden yhteystiedot. Hallitus pyytää jokaista ryhmää ilmoittamaan yhteyshenkilönsä tiedot viimeistään 13.4.2018 osoitteeseen ryhmat(at)maanystavat.fi. Jos erillistä yhteyshenkilöä ei ryhmällä ole, tulisi vuosikokoukseen tuoda myös tieto siitä sähköpostiosoitteesta, josta ryhmän tavoittaa. Yhteyshenkilöt muodostavat tärkeän linkin ryhmien ja uusien kiinnostuneiden välillä, ja on tärkeää, että yhteystiedot ovat ajankohtaisia, jotta uudet halukkaat pääsisivät sujuvasti ryhmien toimintaan mukaan.
Kevätväentapaaminen Pyhäjoella 7.-10.6.2018
Tänä vuonna kevätvuosikokous ja -väentapaaminen järjestetään erillään. Väentapaaminen ajoittuu sen vuoksi kesäkuuhun: voimme siis nauttia kesäleirimäisestä tunnelmasta ja lämpimistä alkukesän päivistä.
Väentapaaminen järjestetään Pyhäjoella, viime joulukuussa perustetun osuuskunta Noidanlukon tiloissa. Katso osuuskunnasta ja sen tiedotuskeskuksesta lisää täältä: https://noidanlukko.wordpress.com/tiedotuskeskus-hanhikivi/
Tarkempi väentapaamisen ohjelma päivittyy kevään aikana, mutta merkitse väentapaamisen ajankohta 7.-10.6. jo nyt kalenteriisi! Tiedossa on edellisvuosien tapaan hyvää ohjelmaa ja innostavaa seuraa: luentoja, työpajoja, keskustelutilaisuuksia, luonnossa oleilua ja samanhenkisiä ihmisiä. (http://maanystavat.fi/tapahtumat/kevatvaentapaaminen-7-1062018)
Väentapaamisen suunnitteluun ja järkkäilyyn pääsee nyt mukaan, ensimmäinen suunnittelukokous järjestetään Helsingissä Pauligin huvilalla 6.4. klo 16-18. Jos haluat mukaan järjestelemään alkukesän mahtavinta tapahtumaa, ota yhteyttä osoitteeseen vaentapaaminen(at)maanystavat.fi. Kiinnostuksesi mukaan voit olla mukana esimerkiksi ohjelman, viestinnän tai ruoka-asioiden järjestelemisessä.
Kannusta kaveria liittymään jäseneksi: huhtikuun liittymislahjana papuasetelma-kassi!
Kuuluuko lähipiiriisi ihmisiä, jotka haluavat toimia oikeudenmukaisemman ja ekologisesti kestävämmän maailman puolesta? Vinkkaa kavereillesi Maan ystävien jäsenyydestä: jos kaverisi liittyy jäseneksi huhtikuun aikana, saa hän itselleen upean papuasetelma-kassin. Kasseja on tarjolla mustalla ja vihreällä pohjalla. Katso lisätiedot täältä: http://maanystavat.fi/uutiset/liity-jaseneksi-huhtikuussa-lahjaksi-kangaskassi-papukuvalla
Tulevia tapahtumia
Sosiaalifoorumi 2018: Kansalaistoiminta ratkaisee
Maan ystävät on mukana tekemässä Suomen sosiaalifoorumia 21.-22.4.
Kansalaisyhteiskunnan toimijoita yhteen kokoava Suomen Sosiaalifoorumi järjestetään tänä vuonna jälleen kaksipäiväisenä tapahtumana Ruotsinkielisellä työväenopistolla Arbiksella. 21.-22.4.2018 järjestettävä Sosiaalifoorumi syntyy talkoovoimin järjestöjen ja liikkeiden välisellä yhteistyöllä. Tapahtumaan on järjestämässä sisältöjä suuri joukko erilaisia kansalaisjärjestöjä, verkostoja, yhteiskunnallisia liikkeitä, ay-liikkeitä, kirkollisia ja kulttuurialan toimijoita. Suomen sosiaalifoorumissa etsitään seminaarien, paneelikeskustelujen, työpajojen, teatterin, valokuvataiteen ja musiikin voimalla inhimillisiä vaihtoehtoja vallitsevalle uusliberalistiselle politiikalle sekä ratkaisuehdotuksia Suomen ja maailman ongelmiin.
Sosiaalifoorumin tapahtumiin, seminaareihin ja työpajoihin on vapaa pääsy ja tilaisuudet ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. Lue lisää osoitteesta sosiaalifoorumi.fi.
Piirikeskustelu Sosiaalifoorumissa
Maan ystävät on järjestänyt jo useamman vuoden aikana piirikeskusteluja väentapaamisissa ja sosiaalifoorumeissa, joissa mukana järjestämässä on ollut toisia järjestöjä. Tämän kevään Suomen sosiaalifoorumissa aiheena on “KEHITYSMAALIIKKEEN LOPPU VAI TULEVAISUUS MUUTTUNEESSA MAAILMASSA?” Piirikeskustelun innoituksena on muuttunut maailman tila.
Suomessa kehitysmaaliike syntyi 1960-luvulla ja liikkeen osaksi muodostui kehitysaputoiminta, jota ryhdyttiin myöhemmin kutsumaan kehitysyhteistyöksi. Puoli vuosisataa sitten alkanut liike on kokenut useita mullistuksia, kuten kylmän sodan päättymisen, taloudellisen uuskolonialismin - tai vähintään sen perinnön - muuttumisen formaaleiksi rakenteiksi, planeetan väestömäärän yli kaksinkertaistumisen 3 miljardista 7,6 miljardiin, alkavan maailman ruokajärjestelmän kriisiytymisen sekä näihin kaikkiin yhteenkietoutuneena planeetan ekologisen tilan rajun heikkenemisen.
Maailma on laadullisesti toisenlaisessa tilanteessa. On siis selvitettävä, mikä on kehitysmaaliikkeen nykytila, tehtävä ja prioriteetti. Vai onko liikkeellä enää tehtävää?
Ympäristökamppailujen keskeinen asema kehitysmaaliikkeessä pakottaa katseen Etelä-solidaarisuudesta ylikulutukseen Pohjoisessa.Toiminnan kohde saattaa osittain suuntautua globaaleihin yhteishyviin. Näin Etelän ihmisten puolustaminen saattaa edellyttää - näennäisen paradoksaalisesti - valokeilan kääntämistä pois tiukasti Etelään fokusoituvasta silmäilystä.
Arbiksella lauantaina 21.4.18 klo 14:00 alkavan piirikeskustelun tönäisevät avauspuheenvuoroillaan vauhtiin yliopistolehtori Teppo Eskelinen (Jyväskylän yliopisto), asiantuntija Outi Hakkarainen (kehitysyhteistyön kattojärjestö KEPA), apulaisprofessori Markus Kröger (Helsingin yliopisto), hallituksen jäsen Laura Kumpuniemi (Kansainvälinen. solidaarisuustyö) ja toiminnanjohtaja Hanna Matinpuro (Siemenpuu-säätiö) sekä yliopistolehtori Eija Ranta (Helsingin yliopisto).
Kansainvälisiä lyhytelokuvia vedestä sosiaalifoorumissa
Maan ystävien vesiryhmässä on pitkin kuluvaa vuosikymmentä pohdittu, että myös ympäristötoiminnassa tulee huomioida, ettei toiminnan tule olla vain asiasisällöissä tiukasti pitäytyvää. Eiväthän ihmiset ole pelkästään faktakalkylaattoreita!
Tänä vuonna kävikin joukko onnekkaita sattumuksia, joiden seurauksena Maan ystävien vesiryhmä osallistui asiantuntijakeskustelijoina Maailman vesipäivän tapahtumaan jyväskyläläisessä Äkkigalleriassa 22.3.18. Galleriassa oli esillä taiteilija Toua Touan näyttely A Year Without Water sekä III kansainvälinen Videotaide ja ekologia -näyttely eli 12 kansainvälisten ohjaajien lyhytelokuvaa eri näkökulmista veteen ja vesikriisiin. Näyttely kantaa nimeä INNER NATURE EXHIBITION - against the tide.
Nyt nämä elokuvat nähdään Suomen sosiaalifoorumissa yhteistyönä INNER NATURE NETWORKIN, Valencian yliopiston ja Äkkigallerian kanssa sunnuntaina 22.3.18 klo 11:00 alkaen.
INNER NATURE NETWORK toimii kokonaan rahatalouden ulkopuolella. Se tarkoittaa, että taiteilijat ovat luovuttaneet elokuvansa korvauksetta kiertävän näyttelyn käyttöön, ja elokuvien kuratointi eli teosten arviointi etukäteen ja niiden valitseminen toimivaksi kokonaisuudeksi toteutuu täysin vapaaehtoistyönä samoin kuin kiertävän näyttelyn hallinnointi. Kaiken lisäksi Valencian yliopisto on luovuttanut tilojaan korvauksetta verkoston käyttöön. Tämä kaikki tekee videonäyttelystä entistäkin merkityksellisemmän ja sellaisena kokonaisuus soveltuu erinomaisesti Maan ystävien arvoihin ja käytänteisiin.
Maailma kylässä -festarit
Maan ystävät on mukana Maailma kylässä -festareilla 26.-27.5. Tule moikkaamaan aktiivejamme festareille! Vai haluaisitko kenties itse olla mukana järjestöpöydän takana? Ota yhteys Helsingin paikallisryhmäämme hymy-aktiivit(at)maanystavat.fi. Lisätietoa festareista löydät osoitteesta https://www.maailmakylassa.fi/
Hiilivapaat tanssit
Hiilivapaa Suomi -kampanja on järjestämässä Hiilivapaat tanssit -nimistä tapahtumaa Helsingin Salmisaaressa 25.5. klo 16-22. Tapahtumassa esiintyvät M. A. Numminen, Pedro Hietanen, Vallilan Tango, Aurinko DJ ja muita, vielä vahvistamattomia artisteja. Katso lisätietoa täältä: https://www.ilmastokanava.com/manumminen_hiilivapaasuomi.html
Kuulumisia
Maan ystävien maaoikeus- ja metsäryhmä ja Maattomien ystävät:
Protesti Stora Enson yhtiökokouksessa - kansalaisjärjestöt esittelivät maaoikeusrikkomuksiin liittyviä asiakirjoja
Stora Enson yhtiökokouksessa keskiviikkona 28.3.18 Marina Congress Centerissä, Helsingin Katajanokalla Maan ystävien maaoikeus- ja metsäryhmä sekä Maattomien ystävät levittivät nähtäväksi asiakirjoja laittomaan maanhankintaan liittyvistä valituksista ja oikeusjutuista Brasiliassa. Niissä syytetään Stora Enson puoliksi omistamaa yhtiötä Veracelia laittomista maakaappauksista ja ihmisoikeusrikkomuksista.
Asiakirjat osoittavat, että Veracelia syytetään valtion maiden ja yksityisten viljelijöiden omistamien maiden laittomasta omimisesta puuntuotantoon. Jopa Bahian osavaltio hakee korvausta Veracelin väärin perustein hankkimasta maasta.
Tänä vuonna pienviljelijät ovat nostaneet Veracelia vastaan oikeusjuttuja maittensa menettämisestä. Viljelijöiden ja heidän asianajajiensa mukaan Veracel on käyttänyt tilasta erotetun maa-alueen tai jopa toisessa kunnassa sijaitsevan tilan omistusasiakirjoja kaapatakseen viljelykäytössä olevaa yksityismaata.
Asiakirjat kertovat myös, että Stora Enson aiemmista vakuutuksista huolimatta Veracel on sekaantunut pienviljelijöiden väkivaltaisiin häätöihin mailtaan. Kansalaisjärjestöjen käsiinsä saama häätömääräys viittaa siihen, että Veracel myös ohjeistaa poliisia tuhoamaan häädettyjen talot ja viljelykset.
Maan ystävien maaoikeus- ja metsäryhmä sekä Maattomien ystävät vaativat Stora Ensoa ryhtymään välittömästi toimenpiteisiin maakaappausten ja oikeusrikkomusten lopettamiseksi sen toiminta-alueilla ja pyrkimään toiminnassaan rehelliseen vastuullisuuteen sekä eettisyyteen ihmisiä ja ympäristöä kohtaan. Ne varoittavat myös taloudellisista riskeistä, joita Stora Enson omistama Veracel maanhankintamenetelmillään ottaa. Vaikka vain osa näistä oikeusjutuista johtaisi korvausvaatimuksiin, ne ja Stora Enson maineongelmat voivat aiheuttaa yhtiölle merkittäviä tappioita.
Kansainvälisen Maan ystävien jäsenyyskriteerit ja tulevaisuuden näkymä
Vuonna 1996 perustettu Maan ystävät ry on Kansainvälisen Maan ystävien eli Friends of the Earth International (FoEI) -verkoston jäsen. Se täyttää jäsenyyskriteerit ja on sitoutunut FoEI-verkoston tehtävään ja tulevaisuudennäkymään. Nämä on nyt suomennettuna järjestömme verkkosivuilla osoitteessa: http://maanystavat.fi/kansainvalisen-maan-ystavat-verkoston-jasenyyskriteerit-ja-tehtava.
Jäsenyyskriteerit ovat nähtävissä myös alla.
Vuonna 1971 perustettu FoE Internationalilla oli vuonna 2008 yhteenlasketusti yli kaksi miljoonaa jäsentä, eri maissa kaikkiaan yli 5000 aktivistiryhmää. Nykyään FoE International -verkosto toimii 75 maassa.
Kansainvälisen Maan ystävät -verkoston jäsenyyskriteerit
(Alkuperäinen teksti FoEI:n sivuilla.)
Ruohonjuuritason ympäristöryhmien liittona kansainvälinen Maan ystävät -verkosto (Friends of the Earth International, FoEI) ei voi hyväksyä jäsenikseen henkilöitä, ainoastaan ryhmiä. Alla olevat kriteerit viittaavat ryhmiin, jotka ovat kansainvälisen Maan ystävät -verkoston jäseniä.
Kansainvälisen Maan ystävien jäsenryhmän tulee täyttää seuraavat kriteerit:
- Maan ystävät -ryhmät sitoutuvat kansainvälisen Maan ystävät -verkoston tulevaisuudennäkymään, ydinarvoihin ja tehtävään sekä FoEI:n sisäisesti että sen maailmaa koskevien linjausten mukaisesti
- Maan ystävät -ryhmät ovat riippumattomia poliittisista puolueista, taloudellisista intresseistä, valtiosta ja uskonnollisista järjestöistä
- Maan ystävät -ryhmät tekevät työtä usean – eivät vain yhden – ympäristöasian suhteen ja sisällyttävät työhön oikeudenmukaisuusnäkökulman
- Maan ystävät -ryhmät toteuttavat osallistavaa demokratiaa tai muita osallistavien päätöksentekoprosessien muotoja
- Maan ystävät -ryhmät pyrkivät sukupuolten väliseen tasapuolisuuteen sekä johtoryhmissä että edustustehtävissä
- Maan ystävät -ryhmät toimivat tuloksellisesti sekä kansallisella että ruohonjuuritasolla ja pyrkivät vahvistamaan yhteiskunnallisia liikkeitä niiden paikallisissa, kansallisissa ja kansainvälisissä yhteyksissä
- Maan ystävät -ryhmät ovat läpinäkyviä sekä vastuullisia osaryhmilleen ja jäsenilleen
- Maan ystävät -ryhmät noudattavat Kansainvälisen Maan ystävien varainhankintalinjauksia sekä ylikansallisiin yhtiöihin liittyviä sääntöjä
- Maan ystävät -ryhmät sitoutuvat liiton kansainväliseen toimintaan.
Kansainvälisen Maan ystävien jäsenryhmiä voi olla yhdessä maassa vain yksi. Koska Suomessa on jo Maan ystävät ry, joka on kansainvälisen Maan ystävät -verkoston jäsen, mikään muu järjestö Suomessa ei voi hakea verkoston jäsenyyttä eikä käyttää Maan ystävät -nimeä.