Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Uutiskirje 1/2017

Uutiskirjeeseen olemme koonneet tällä kertaa keväisiä kuulumisia, sekä ilmoittelemme tulevista ajankohtaisista tapahtumista Maan ystävien kampanjoiden, jaostojen sekä kansainvälisten kontaktien tasolla. Uutiskirjeemme on kevättervehdys jäsenillemme.

 

Kevätväentapaaminen Tampereella 12.-14.5.

Maan ystävien kevätväentapaaminen järjestetään tänä vuonna 12.-14. toukokuuta Tampereen Pispalassa: Hirvitalossa, Pispalan kirjastossa ja Mahdollisuuksien tilassa. Luvassa on monipuolista ohjelmaa MY:n teemojen ja ajankohtaisen toiminnan parissa. Työpajoja, keskusteluja ja villivihannesretkeä ovat järjestämässä MY:n toimintaryhmät, paikallisryhmät, jaostot ja kampanjat. Maan ystävät ry:n sääntömääräinen kevätvuosikokous pidetään sunnuntaina 14.5.2017 kello 12:00 - 16:00. Jos etäosallistuminen kiinnostaa, ota hyvissä ajoin yhteyttä sähköpostitse: vaentapaaminen@maanystavat.fi

Väentapaaminen on avoin kaikille Maan ystävien jäsenille sekä toiminnassa mukana oleville ja siitä kiinnostuneille. Tapahtuma on yhdistyksen jäsenille ilmainen, ja myös matkakulut korvataan. Ei-jäsenille väentapaamisen hinta on 10 euroa lukuunottamatta yksittäisiä yleisötapahtumia, jotka ovat maksuttomia. Vegaaninen ruoka ja yhteismajoitus tarjotaan kaikille osallistujille. Muista ilmoittautua väentapaamiseen ja/tai vuosikokoukseen viimeistään keskiviikkona 7.5.! Linkki ilmoittautumislomakkeeseen ja viimeisimmät tiedot löytyvät osoitteesta www.maanystavat.fi/kevatvt2017

Saat lisätietoa väentapaamisesta sähköpostiisi ilmoittautumisesi jälkeen tai seuraamalla Facebook-tapahtumaa. Osallistu ja kutsu kaverisikin!

Ryhmien yhteishenkilöiden valinta vuosikokoukseen mennessä!

Kevätvuosikokouksessa 2016 päätettiin, että toiminta- ja paikallisryhmien yhteyshenkilöt vahvistetaan vastedes vuosikokouksissa. Ryhmiä pyydetään siis valitsemaan keskuudestaan yhteyshenkilöt mikäli eivät sitä ole vielä tehneet ja ilmoittamaan siitä hallituslistalla 12.5. mennessä!

Yhteisöenergia-kampanja etenee!

Tahdothan olla mukana estämässä ilmastokatastrofia ja luomassa ja edistämässä uudenlaista, yhteisöllistä energian tuotantoa Suomessa – tule mukaan, sinua kaivataan!

Kampanja oli mukana yhdessä kaupunginosayhdistys Artovan kanssa järjestämässä Aurinkoenergia-iltaa 22.3. Helsingin Arabianrannassa, joka on kampanjan pilottiprojektialue. Alueelta etsitään seurattavaa aurinkosähkö-projektia, joka voisi kokemuksillaan näyttää esimerkkiä taloyhtiöille ja muille toimijoille. Yhteisöenergia-kampanja on mukana myös Maailma kylässä -festivaaleilla 27. - 28.5. Kaisaniemen puistossa Helsingissä. Tervetuloa tutustumaan!

Yhteisöenergia-tapaamista ollaan järjestämässä Helsingissä Pauligin huvilalla sunnuntaina 21.5. klo 12 alkaen. Ohjelmassa olisi mm. koulutusta aurinkolämmöstä ja -sähköstä sekä yleisökampanjan suunnittelua. Aikataulu ja ohjelma tulevat täsmentymään myöhemmin; seuraa ilmoituksia. Ilmoittautuminen on välttämätöntä, sillä tapahtuman järjestäminen riippuu osallistujamäärästä. Lämpimästi tervetuloa; ilmoittautumiset ja lisätietoja: leena.kontinen (at) maanystavat.fi. Lisätietoa löytyy myös Yhteisöenergia-kampanjan tuoreilta nettisivuilta.

 

Hiilivapaa Suomi -kampanjan kuntavaalikampanja tuotti tulosta

Hiilivapaa Suomi -kampanja on tehnyt koko kevään tiiviisti töitä ilmasto- ja energia-aiheiden nostamiseksi niin ehdokkaiden, äänestäjien kuin medioiden tietoisuuteen. Tulokset olivat hienoja: kampanjan kuudella toimintapaikkakunnalla - Helsingistä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Turussa ja Jyväskylässä - valtuustoihin valittiin yli 100 varsinaista ja niinikään yli 100 varavaltuutettua, jotka ovat sitoutuneet edistämään kotikuntansa luopumista kivihiilestä ja turpeesta energiankäytössä! Kampanjan sitoumuksen tehneet uudet valtuutetut yhteystietoineen löydät täältä: http://hiilivapaasuomi.fi/sitoutuneet-kunnanvaltuutetut/

Kampanja teetti kevään aikana myös kyselyn pääkaupunkiseudun kuntalaisten energiamielipiteistä. TNS Gallupin toteuttamassa tutkimuksessa selvä enemmistö kannatti merkittäviä lisäpanostuksia uusiutuvaan energiaan ja toivoi lähivuosina päätöstä hiilenkäytön lopettamisesta. Tutkimuksen tuloksiin voi perehtyä tarkemmin täällä.

Onnistunein esimerkki kampanjan viestintätyöstä oli puolestaan MTV3:n tekemä artikkeli ja uutisvideo, jossa esiteltiin kampanjan tavoitteita ja pääkaupunkiseudun energiayhtiöiden tilanteita. Hienoihin tuloksiin ei olisi päästy ilman eri paikkakunnilla toimivien kymmenien vapaaehtoisten osallistumista - suuri kiitos kaikille mukana olleille ja kampanjan toimintaa tukeneille!

Vaalien jälkeen kampanjan toiminta jatkuu edelleen aktiivisena: edessä on paljon kampanjaviestintää, uusiin valtuutettuihin ja energiayhtiöihin vaikuttamista eri kaupungeissa, tapahtumien suunnittelua ja järjestämistä, uusien materiaalien tuottamista ja muuta kampanjapuuhaa. Lisää tekijöitä siis tarvitaan, ja uudet kiinnostuneet ovat aina tervetulleita kaikkiin tapaamisiimme. Parhaiten kampanjan tulevista tapahtumista pysyy kärryillä seuraamalla kampanjan Facebook-sivun tapahtumia.

 

Vegelupaus-kampanja vaikuttaa myös valtakunnallisesti!

Vegelupaus-kampanja on puoluepoliittisesti sitoutumaton kampanja, joka toimii ilmastonkestävän, terveellisen sekä hyvän kasvisruoan edistämiseksi kunnallisissa ruokapalveluissa. Tavoite on, että ruokailijalla on mahdollisuus valita ruoakseen ilmastoystävällismpi vaihtoehto muiden vaihtoehtojen joukosta. Kampanja toimii useamman järjestön yhteistyön voimin.

Yli neljässäkymmenessä vasta valitussa kunnanvaltuustossa on valtuutettuja, jotka ovat sitoutuneet  edistämään ilmastokestävän kasvisruoan saatavuutta omassa kunnassaan. Valtuutetut ovat tehneet sitoumuksensa valtakunnallisen, vapaaehtoisvoimin toteutettavan Vegelupaus-kampanjan puitteissa. Vegelupaus-kampanjan ensisijaisena tavoitteena on, että ilmastokestävää kasvisruokaa on tarjolla yhtenä pääruokavaihtoehtona kaikissa kunnan järjestämissä ruokailuissa. Yksityiskohtaisempaa tietoa löydät lisää huhtikuussa julkaistusta tiedotteesta.

Kampanjan FB-sivuilta löytyy ajankohtaista tietoa tulevista tapahtumista. Vegelupauksen toiminnansuunnitteluilta on tulossa 3.5. klo 18-21 Pauligin huvilalla, jossa kokoonnutaan Maan ystävien tiloissa. Tästä ja muusta ajankohtaisesta löytyy tarkempaa infoa kampanjan Facebook-sivuilla ja nettisivuilla. Lisätiedot: pirjo.apell (at) maanystavat.fi

 

Maaliskuussa järjestettiin Euroopan Nuorten Maan Ystävien (YFoEE) vuosittainen yleiskokous Itävallassa

Marika Huttunen sekä Julia Räisänen olivat hienosti edustamassa Suomen Maan ystäviä Kritzendorfissa Itävallassa 23-26.3. Tässä Marikan tunnelmia matkasta:

”Olen ollut Maan ystävien toiminnassa vasta alle vuoden, mutta kuullessani että Young Friends of the Earth Europe järjestää tapahtuman Itävallassa, en voinut olla hakematta mukaan. Ensimmäiseksi kosketukseksi Maan ystävien kansainvälisiin verkostoihin kokemus oli hyvin positiivinen. Sain kokea äärimmäisen mielenkiintoisia keskusteluja lukuisista eri aiheista, ja oli upeaa nähdä Itävaltaa siinä samalla. Matka oli ennen kaikkea opettavainen. Se haastoi ajattelemaan laatikon ulkopuolelta ja näytti miten monimuotoista toimintaa meillä onkaan ympäri Eurooppaa. Vegelupaus-kampanja herätti erityisesti mielenkiintoa, eikä muissa maissa vastaavaa projektia ole tällä hetkellä käynnissä. Reissusta jäi käteen kansainvälisiä ystäviä, uusia näkökulmia ja palava motivaatio ratkaista nykypäivän ongelmia!”

Euroopan nuorten Maan ystävien nettisivut: http://www.foeeurope.org/yfoee sekä itse tapahtumasta: http://www.foeeurope.org/yfoee/reflections-from-agm-240317  

 

Tule mukaan Maan ystävien toimintaan!

Vuosittainen kevätväentapaaminen on jäsenille ilmainen, joten nyt on hyvä tilaisuus hoitaa jäsenyysasiat kuntoon! Jäseneksi voi liittyä nettilomakkeen kautta. Jäsenmaksu vuodelle 2017 on 30 euroa (10 euroa vähävaraisilta).  Ohjeet maksamiseen löytyvät liittymislomakkeen yhteydestä.

Toimintaan voi osallistua monella tapaa: voit osallistua esimerkiksi paikallisryhmien tai toimintaryhmien toimintaan tai järjestön ylläpitoon jaostojen kautta. Maan ystävien jaostoissa pääsee tekemään ja oppimaan monia järjestön hallintoon, sisäiseen kehittämiseen ja oppimiseen liittyviä tehtäviä. Toimintaan voi tulla mukaan pitkin vuotta: esimerkiksi jäsenjaosto hakee juuri nyt uusia aktiiveja vastaamaan jäsenhankinnasta ja huolehtimaan nykyisten jäsenten jäseneduista.