Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Pauligin huvilan käyttösuunnitelmat palautettava valmisteluun

Uutiset·25.4.2016·

Nuorisolautakunta käsittelee torstaina kokouksessaan Pauligin huvilan tulevaisuutta. Maan ystävät sekä muut huvilan tiloissa vuosia toimineet järjestöt ovat jo aiemmin vedonneet lautakunnan jäseniin, jotta ympäristötoiminta huvilan tiloissa ja pihamaalla voisi jatkua.

Maan ystävät lähestyi lautakunnan jäseniä alla olevalla kirjeellä, jossa pyydämme asian uudelleen pohtimista. Maan ystävät on varma, että huolellisemmalla valmistelulla sekä kaupungin ja järjestöjen yhteistyöllä voidaan löytää sopiva ratkaisu kaikille osapuolille.

***

Maan ystävät ry:n ja Helsingin Maan ystävät ry:n kirje Helsingin nuorisolautakunnan jäsenille

Arvoisa Helsingin nuorisolautakunnan jäsen,

Päätätte torstaina 28.4. kokouksessanne Pauligin huvilan käyttösuunnitelmista. Haluamme tuoda tietoonne taloa käyttävien Maan ystävät ry:n ja Helsingin seudun Maan ystävät ry:n näkemyksen asiasta.

Pauligin huvila on toiminut useita vuosia sekä valtakunnallista toimintaa järjestävän Maan ystävät ry:n että paikallisen, Helsingin seudun Maan ystävät ry:n toimisto- ja toimintatilana. Järjestöt ja kaupunki ovat tähän mennessä tehneet hyvää yhteistyötä ja keskusteluyhteys on ollut mainio. Nyt ilmoitus Pauligin huvilan tilojen uusista käyttösuunnitelmista esitettiin yllättäen ja nopealla aikataululla ilman huolellista valmistelua. Vaadimmekin, että Pauligin huvilan tulevaisuuteen liittyvät suunnitelmat palautetaan valmisteluun, jotta kaikille toimijoille löydetään tarkoituksenmukainen ja toimiva ratkaisu.

Maan ystävät on järjestänyt avointa, helposti lähestyttävää ja laadukasta ympäristötoimintaa ja -kasvatusta huvilan tiloissa. Perustoimintansa ohessa Maan ystävät on myös ylläpitänyt ja kehittänyt huvilan tiloja, muun muassa vastaamalla kompostointijärjestelmästä, vähentämällä koko huvilan energiankulutusta ja elävöittämällä pihaa kasvimaalla.

Koemme, että historiallisesti kiinnostavan miljöön säilyttäminen avoimen kansalaistoiminnan paikkana säilyttämisen arvoista. Huvilassa pidettyjen tapahtumien suosio osoittaa, että helsinkiläisiä kiinnostaa tutustua paitsi huvilaan myös sen järjestöjen toimintaan. Esimerkiksi ravintolapäivien vegaanikahvila on kerännyt suosiota ja avannut talon uusille ihmisille. Huvilan piha-aluetta on puolestaan hyödynnetty esimerkiksi pyöränkorjauspajoissa ja kaupunkiviljelyssä. Toiminta on avointa kaikille helsinkiläisille Maan ystävien jäsenyydestä riippumatta. Nyt esitetyt suunnitelmat siirtää Tyttöjen talo Pauligin huvilalle sulkisivat Pauligin huvilan isolta osalta helsinkiläisiä.

Helsingin seudun Maan ystävien ja Maan ystävät ry:n käytössä olevien B-rapun tilojen käyttöaste on korkea. Kahden huoneen ja keittiön kokonaisuudessa on työtilat 4-5 työntekijälle (ml. siviilipalveluksen suorittajat ja harjoittelijat). Tiloissa kokoontuvat Helsingin seudun Maan ystävien hallitus, Maan ystävien hallitus sekä moninaista toimintaa toteuttavat ryhmät, kuten ilmastokampanjat, hankkeiden ohjausryhmät sekä erilaisten teemojen parissa toimivat vapaaehtoisten ryhmät. Maan ystävät hyödyntää aktiivisesti myös talon A-rapun isompia tiloja, jotka jaetaan huvilassa toimivien muiden järjestöjen kanssa. Järjestämme ko. tiloissa säännöllisesti avoimia koulutuksia, tapahtumia sekä ajankohtaisia tilaisuuksia.

Helsingin seudulla toimii satoja Maan ystävien jäseniä ja jäsenmäärä on jatkuvassa kasvussa. Lisäksi kampanjoiden kautta on aktivoitu toistakymmentätuhatta helsinkiläistä pelkästään parina viime vuonna. Globaalikasvatushankkeiden puitteissa on koulutettu satoja Helsingin seudun nuoria sekä kymmeniä kasvattajia, kuten nuorisotyöntekijöitä ja opettajia. Toiminnassa mukana olevat henkilöt ovat suurelta osin 18-30-vuotiaita ja valtaosa heistä on opiskelijoita.

Järjestötoiminnan saavutettavuus on yksi merkittävimmistä tekijöistä vapaaehtoistoimintaan osallistumisen kannalta, ja Pauligin huvilan hyvä sijainti on madaltanut kaupunkilaisten kynnystä liittyä mukaan toimintaamme. Keskeinen sijainti edesauttaa myös toimintamme levittäytymistä Töölöstä muihin kaupunginosiin. Esimerkkinä vaikkapa Kriittiset pyöräretket sekä erilaiset tapahtumat ympäri kaupunkia ovat mahdollisia, koska yhdistyksen tukikohtana toimiva Pauligin huvila tarjoaa toimivat varasto-, kokous- ja keittiötilat. Tällä haavaa meille ei ole tarjottu vaihtoehtoisia tiloja, joissa voisimme jatkaa toimintaamme.

Pidämme kohtuuttomana tapaa, jolla kaupunki ilman ennakkovaroitusta ja keskustelua ilmoitti suunnitelmistaan muuttaa Pauligin huvilan käyttötarkoitusta. Esitetty aikataulu, jonka mukaan muutos tapahtuisi syyskuussa, vaarantaa toimintamme merkittävällä tavalla. Pyydämmekin, että asia palautetaan valmisteluun.

 

Leena Kontinen

puheenjohtaja

Maan ystävät

leena.kontinen@maanystävät.fi ; puh. +358 44 204 0834

 

Artturi Tilanterä

puheenjohtaja

Helsingin seudun Maan ystävät

artturi.tilantera@maanystavat.fi; puh. +358 50 411 3897