Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnalle
KANNANOTTO PIENRAKENNUSTEN MYYMISESTÄ
(Lautakunnan kokous 20/2018 asia/4)
Kaupunkiympäristötoimi esittää osana kaupungin omistamien pienrakennusten myyntiä Pauligin huvilan (Mechelininkatu 36) myyntiä. Me allekirjoittajat pidämme huvilan myymistä lyhytnäköisenä ja järjestötoiminnalle tuhoisana ja esitämme siksi huvilan pitämistä kaupungin omistuksessa.
Pauligin huvila on Taka-Töölössä sijaitseva F.A. Sjöströmin suunnittelema kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokas vuonna 1873 rakennettu huvila. Rakennus on asemakaavassa kaavoitettu kerho- ja kokoontumistilaksi (ylk-merkintä) ja suojeltu sr1-määräyksellä.
Huvilan myymistä perustellaan sen huonolla kunnolla ja kalliilla tulevilla remonteilla sekä sillä, että kaupungilla ei ole käyttöä huvilalle. Huvila on tällä hetkellä kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan nuorisopalveluiden sekä kansalaisjärjestöjen käytössä ja talon käyttöaste on korkea. Pauligin huvilalla toimivat nimikkotilasopimuksilla Luonto-Liiton Uudenmaan piiri ry ja Helsingin 4H ry sekä yhteistyösopimuksella Helsingin seudun Maan ystävät ry. Lisäksi Maan ystävät ry toimii Helsingin seudun Maan ystävät ry:n tiloissa. Talon saleja käyttävät säännöllisesti myös kymmenet muut järjestöt ja ryhmät. Kulttuuri- ja vapaa-ajanlautakunta on 5.6.2018 (kokous 11/2018 asia 17) tehnyt päätöksen nimikkotilajärjestelmän lopettamisesta ja siinä yhteydessä Pauligin huvilasta luopumisesta. Nimikkotilajärjestelmästä luopuminen ei ole syy luopua Pauligin huvilan järjestökäytöstä vaan järjestöt voisivat jatkaa huvilalla toimimista esimerkiksi suorilla vuokrasopimuksilla tai kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan kautta toteutetulla välivuokrauksella.
Rakennuksen kunnon pitäminen huonona on meille talon hyvin tunteville toimijoille hämmentävä tieto, sillä huvila on mielestämme ikäisekseen erinomaisessa kunnossa. Vanhassa puutalossa on tietysti omat erikoisuutensa, kuten vinoksi vääntyneitä lattioita ja tiivistystä kaipaavia ikkunoita. Nykyisen kaltaista käyttöä varten taloa ei tarvitse peruskorjata. Kaupungin WISE-groupilta tilaamassa kuntoarviossa (1.12.2017) suositellaan, että huvilassa tulisi lähivuosina tehdä remonttia n. 100 000 - 150 000 € edestä. Suuri osa tästä summasta tulisi lämmitysjärjestelmän uusimisesta, mikä parhaimmillaan pienentää käyttökustannuksia ja vähentää energian käyttöä. Lisäksi osa ehdotetuista toimenpiteistä, kuten tapettien paikkaaminen, eivät ole välttämättömiä talon nykykäytön kannata tai rakenteiden kunnon ylläpitämiseksi. Remonttikustannukset eivät ole talon koon (660 m2) huomioon ottaen kovin merkittävät. Huvilan kunnostaminen kaupungin omistamana turvaa kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennuksen säilymisen ja pysymisen kaupunkilaisille avoimena.
Pauligin huvila on helsinkiläiselle kansalaisjärjestötoiminnalle hyvin tärkeä tila. Huvilalla on nyt monipuolista, vaikuttavaa ja merkittävää toimintaa, ja se on aktiivisessa ja laajassa käytössä. Sen järjestötoimijat ovat tavoittaneet yhdessä kaikki nuorisoikäryhmät (lapsista nuoriin aikuisiin), ja suurin osa kävijöistä on ollut alle 29-vuotiaita. Huvilaa ovat käyttäneet myös vanhempien ikäryhmien toimijat, ja tilat ovatkin olleet kaikkien kaupunkilaisten varattavissa.
Huvila sijaitsee keskellä Sibeliuspuistoa ja sen puutarhassa kulkevat polut ovat kaupunkilaisten aktiivisessa käytössä. Huvilan myyminen voisi vaarantaa yhden Helsingin tärkeimmän puiston toimivuuden, sillä yksityinen omistaja ei välttämättä suhtautuisi suopeasti siihen, että talon pihapiiriä käytetään puistona.
Pauligin huvilan tilojen maksullisuus jatkossa ei ole kynnyskysymys järjestöjen toiminnalle talossa. Huvilalle mahtuisi helposti viisitoista–kaksikymmentä työntekijää, joten huvilaan voisi sijoittua myös muutama järjestö lisää. Kerho- ja muut toimintatilat ovat jo valmiina. Yhdistysten vuokratuloilla kaupunki rahoittaisi laajalti talon ylläpitokustannuksia. Pauligin huvila ja sen lähiympäristö soveltuvat erinomaisesti esimerkiksi ympäristöjärjestötoimintaan, ympäristökasvatustyöhön, lemmikkieläinten kanssa tehtävään nuorisotyöhön sekä nuorten työelämäkasvatukseen. Huvila on hyvien kulkuyhteyksien päässä, ja tilat ovat toimivat ja joustavat. Toimintaan tarvitaan nyt toiminta-, kokous-, kerho- ja työtiloja, paljon varastotilaa, keittiö- ja verstastilaa sekä kaupunkiviljelymahdollisuus.
Näistä syistä vaadimme, että kaupunkiympäristölautakunta päättää olla myymättä Pauligin huvilaa. Huvilan jatkokäytön voisi ratkaista tulevassa Sibeliuspuiston suunnitelmassa, jota kaupunkiympäristötoimiala valmistelee. Siinä yhteydessä voisi myös tarkastella huvilan avaamista enemmän kaikille kaupunkilaisille esimerkiksi perustamalla kahvilan huvilan kauniiseen juhlasaliin. Kahvilan perustamisen jälkeenkin järjestökäyttö voisi jatkua ainakin huvilan yläkerrassa. Suunnitelman valmistumista odotellessa huvila tulisi pitää järjestökäytössä, mikä myös suojelisi taloa ilkivallalta.
Helsingissä 21.8.2018
Helsingin seudun Maan ystävät ry
Maan ystävät ry