Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Euroopan solidaarisuusmatkallaan hondurasilaiset aktivistit vaativat mm. Finnfundin välitöntä vetäytymistä Agua Zarca -patohankkeesta

Uutiset·26.4.2016·

Stand in Solidarity: Support the solidarity mission of the Honduran activists to Europe

Maaliskuun alussa Agua Zarca -patohanketta vastustanut ympäristöaktivisti Berta Caceres murhattiin kotiinsa Hondurasissa. Kansainvälisesti tunnetun ja erityisesti lenca-alkuperäiskansan kanssa tekemästään työstä Goldman-ympäristöpalkinnolla tunnustetun Bertan murha on nostanut Hondurasin ihmisoikeustilanteen myös eurooppalaisten tietoisuuteen. Agua Zarcan patohankkeen merkittävimpiä rahoittajia ovat hollantilainen FMO ja suomalainen Finnfund. 

Kansainvälisten Maan ystävien ja Euroopan Maan ystävien tuella hondurasilainen alkuperäiskansojen oikeuksia puolustava COPINH-järjestö, jonka johtohahmoja myös Berta oli, on saapunut Eurooppaan mukanaan vahva kansainvälisten järjestöjen tukema viesti: 

Agua Zarca -patohankkeessa mukana olevien kansainvälisten yritysten ja sitä rahoittavien rahoittajien, erityisesti FMO:n, Finnfundin, CABEI:n ja VoithHydron (Siemens/Voith) on vetäydyttävä hankkeesta välittömästi, ja pitäydyttävä myös muusta yhteistyöstä tosissa patohankkeissa lenca-alkuperäiskansan alueilla Hondurasissa. 

Berthan murhasta on tehtävä riippumaton selvitys Amerikkojen välisen ihmisoikeuskomission asiantuntijoiden avulla. Selvityksessä on otettava huomioon, että Berthan henkeä uhkailtiin johtuen hänen työstään lencojen alueiden ja jokien puolustamisessa. Lisäksi siihen on sisällytettävä selvitys murhan mahdollisista yhteyksistä Agua Zarca -patohankkeeseen ja siinä mukana oleviin yrityksiin. 

Johtuen Bertan murhasta ja laajasta alkuperäiskansojen oikeuksia, ympäristöä ja ihmisoikeuksia puolustavien järjestöjen vainoamisesta ja alistamisesta, Euroopan Unioinin tulee väliaikaisesti lopettaa ja arvioida uudelleen apunsa Hondurasin hallitukselle ihmisoikeuksien toteuttumisen vahvistamiseksi. 

Delegaatio vieraili 27.-30.4. myös Suomessa. 

Lue delegaatiosta ja ohjelmasta lisää Stand in Solidarity -lehtisestä

Maan ystävät kirjoitti uutisessaan 8.3.2016 myös Bertan murhan ainoan todistajan Gustavo Castron ahdingosta. Nyt Gustavo on päässyt palaamaan kotimaahansa Meksikoon. 

 

Lisätietoja saat myös (päivitettävä lista): 

Yle 30.4.2016: Menivätkö suomalaisten kehitysyhteistyörahat hondurasilaisen oligarkin taskuun, ministeri Toivakka? 

Yle 27.4.2016: Ympäristöaktivistin ura maailman vaarallisimpia - aktivisteja tapetaan kaksi kertaa enemmän kuin toimittajia

Yle 27.4.2016: Murhatun hondurasilaisaktivistin tytär vierailee Suomessa - valtion kehitysrahastoa vaaditaan vastuuseen 

Friends of the Earth Europe 21.4.2016: COPINH activists call on EU to suspend Honduran aid

The Guardian 20.4.2016: Stop aid to Honduras, says murdered campaigner's daughter

TeleSUR 16.4.2016: Berta Caceres Supporters Attacked in Peaceful March in Honduras 

Friends of the Earth International vetoomus: Stop the Bloodshed in Honduras

Friends of the Earth International 16.4.2016: Development financiers suspend Honduras operations after latest murder

The Guardian 16.4.2016: Fellow Honduran activist Nelson García murdered days after Berta Cáceres

Helsingin Sanomat 30.3.2016: Suomi sotkeutui veriseen patoriitaan Hondurasissa

Friends of the Earth International 3.3.2016: High Profile Activist Berta Caceres Murdered