Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

FoEI ja MY: Venäjän tutkittava hyökkäykset ja suojeltava ympäristöaktivisteja

Uutiset·24.1.2018·

Kuva: FoEI

Olemme Maan ystävissä erittäin huolestuneita saatuamme kuulla ikävän uutisen venäläisiin kollegoihimme kohdistetusta vakavasta väkivallan teosta. Andrei Rudomakha, Environmental Watch on North Caucasus (EWNC) – Venäjän Maan ystävien (Russian Social-Ecological Union) paikallisjärjestön – puheenjohtaja ja kaksi hänen kollegaansa, Aleksandr Savelyev ja Viktor Chirikov, ja heidän lisäkseen vielä yksi toimittaja, joutuivat hyökkäyksen kohteeksi 28.12.2017 palatessaan työtehtävistään tarkastusmatkalla Mustanmeren alueella. Hyökkäystä tutkitaan tavallisena ryöstönä, mutta Venäjän Maan ystävät ja Friends of the Interinational (FoEI) epäilevät sen olleen yritys pelotella järjestöä lopettamaan toimintansa ja hiljentää aktivistit.

Tuomitsemme väkivaltaisen hyökkäyksen, jonka uskomme olevan kohdistettu suoraan kollegoidemme tärkeää ja laillista ympäristöoikeuksien edistämis- ja suojelutyötä vastaan. Tässä voidaan viitata ja vedota myös EU:n ohjeistukseen ihmisoikeuksien puolustajien tukemisesta (ks. sivun vasemmasta reunasta löytyvä liite "EU Guidelines on Human Right Defenders").

FoEI:n tiedote 16.1.2018: http://www.foei.org/press/russia-investigate-attacks-protect-environment...

Maan ystävät on vedonnut Venäjän Suomen-suurlähetystöön sekä Suomen ulkoministeriöön, jotta ne kiireellisesti vaikuttaisivat ja ottaisivat yhteyttä Venäjän viranomaisiin, jotta estetään EWNC:een ja muihin ympäristöoikeuksien puolustajiin kohdistuvat hyökkäykset, ja todella turvataan Rudomakhan ja hänen kollegoidensa turvallisuus. On välttämätöntä tutkia tämä rikos ympäristötoimijoihin kohdistuneena hyökkäyksenä eikä tavallisena ryöstönä. Samoin tulisi tutkia myös aiemmat järjestön toimijoihin kohdistuneet rikokset.

Allekirjoita Venäjän viranomaisille suunnattu change.org-vetoomus, joka vaatii Rudomakhaan ja hänen EWNC:n kollegoihinsa kohdistuneen hyökkäyksen puolueetonta tutkimista! Vetoomus on venäjäksi, ja se on kerännyt jo yli 123 000 allekirjoitusta (24.1.18): www.change.org/rudomakh