Maan ystävien seuraava valtakunnallinen väentapaaminen järjestetään marraskuisena viikonloppuna 5.-7.11.2021. Kaikki Maan ystävien toiminnasta kiinnostuneet ovat tälläkin kertaa tervetulleita mukaan tapaamiseen.
Tapaamme (koronatilanteen niin salliessa) Meriharjun luontotalolla Vuosaaren Skatanniemessä Helsingissä. Kokoontumisessa huomioidaan aluehallintoviraston määräykset sekä Helsingin kaupungin leirikeskusten turvallisuus- ja hygieniaohjeet. Suurimpaan osaan ohjelmasta on myös mahdollista osallistua etäyhteyden kautta. Paikalle voit saapua joko koko tapahtuman ajaksi tai vain osaksi aikaa.
Syysväentapaamisen yhteydessä järjestetään myös syysvuosikokous, jossa hyväksytään toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2022 sekä valitaan yhdistykselle uusi hallitus ja puheenjohtajisto. Myös vuosikokoukseen voit osallistua etäyhteyden kautta.
Nyt onkin hyvä hetki asettua ehdolle ensi vuoden hallitukseen! Voit lähettää vapaamuotoisen hakemuksen ja halutessasi myös CV:n hallitukselle: hallitus(at)maanystavat.fi 31.10. mennessä.
Maan ystävien jäsenille väentapaamiset ovat maksuttomia ja lähtökohtaisesti matkakulut korvataan. Muille osallistumismaksu on 10 euroa. Jäseneksi liittyminen onnistuu kätevästi verkossa.
Ilmoittaudu mukaan tapaamiseen 2.11. mennessä tämän linkin kautta.
Ilmoittautuneille lähetetään lisätietoa erilaisiin käytännön asioihin ja ohjelmaan liittyen ilmoittautumisajan päätyttyä.
Ohjelma ja aikataulu:
PE
Klo 15:30 alkaen saa saapua
Klo 16-17 Tuomas Lilleberg: Osallistava luento sienistä
Ympäristöbiologi ja luonto-opas Tuomas Lilleberg pitää luennon sienistä, sisältäen myös lyhyen johdannon sienten tunnistamiseen. Lähi- ja etäosallistumismahdollisuus.
Klo 17:00-19:00 ympäristöryhmien yhteistyöpaja
Klo 17:00-20:30 hallituksen kokous. Lähi- ja etäosallistumismahdollisuus.
Klo 19:15-20:30 Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanjan työpaja. Lähi- ja etäosallistumismahdollisuus.
Klo 20-22 Saunat ja iltapala porrastetusti
LA
Klo 8:30-9:30 aamupala
Klo 9:30-10:30 tutustumiskierros ja keskustelua MY:n toiminnasta. Lähi- ja etäosallistumismahdollisuus.
Klo 10:30-12:30 Vesikävelypaja ja karttapaja
Pohditaan yhdessä tutkien tulvien ja merenpinnan nousun vaikutuksia Itämerellä ja kaupungeissa. Miten kaupunkien infra toimii tulvariskien valossa, minkälaisia tulvia voisi syntyä? Tehdään lyhyt kuvittelumatka tulvivaan Helsinkiin kävellen ulkona tai säästä riippuen sisällä. Piirretään, väritetään tai kommentoidaan yhdessä ilmastonmuutoksen aiheuttamia muutoksia paperille, muodostetaan muutoskarttoja. Saatavilla Itämeren alueesta pohjakarttoja joissa on taustana erilaisia vaihtoehtoja uudelle rantaviivalle, sekä muita karttoja, joissa merien tai mantereiden rajoja. Osallistujat voivat piirtää, värittää tai kirjoittaa ajatuksiaan tulvista, vesisysteemeistä ja ilmastonmuutoksesta. Tutustutaan verkkotaideprojektiin, jossa kuvataan matkailulähtöisesti ilmastonmuutosta.
Klo 10:30-12:30 YK:n biodiversiteettineuvottelujen tilanne ja ihmisoikeuksien suhde maankäyttöön. Lähi- ja etäosallistumismahdollisuus.
Klo 12:30-13:30 lounas
Klo 13:30-15:30 Työpaja MY:n yritysyhteistyön säännöistä. Lähi- ja etäosallistumismahdollisuus.
Klo 15:30-16:00 kahvi/tee
Klo 16:00-17:30 Minna Santaoja: Pölyttäjäkysymys
Pölyttäjien väheneminen herättää huolta ruokajärjestelmän tulevaisuudesta. Yhteiskuntatieteellinen ympäristötutkija Minna Santaoja käy läpi pölyttäjien tilannetta Suomessa ja globaalisti. Millä tavoin pölyttäjien tilanne kytkeytyy ilmastonmuutokseen ja luontokatoon laajemmin? Mistä oikeastaan puhumme kun puhumme pölyttäjistä? Mitä tapoja voisi olla toimia pölyttäjien auttamiseksi? Lähi- ja etäosallistumismahdollisuus.
Klo 17:30-18:30 illallinen
Klo 18:30-19:30 Sami Keto: Enemmän-kuin-ihmisen aika
Ihmisen toiminnan vaikutus maapallon ekosysteemeihin on niin mittavaa, että maapallon on ehdotettu siirtyneen uuteen geologiseen aikakauteen, antroposeeniin eli “ihmisen aikaan”. Ihmisen vaikutusvaltaa korostettaessa saatetaan kuitenkin päätyä ylläpitämään ja uudistamaan ihmiskeskeistä todellisuuskäsitystä, jota monet pitävät ekologisen kriisin perimmäisenä syynä. Keto esittää, että ihmiskeskeisyyden voi ylittää näkemällä ekologisen kriisin vuorovaikutuksen kriisinä. Lähi- ja etäosallistumismahdollisuus.
Klo 20-22 saunat ja iltapala porrastetusti
SU
Klo 8:30-9:30 aamupala
Klo 9:30-11:00 Ruby van der Wekken: Systemic change towards more sustainable communities and society
Where and how does change happen? What are some of the impediments to change and what then our solutions?! The lecture and World cafe type workshop of the second part of the event will draw from insights from Solidarity economy and the Commons thinking, and from the thought processes and concrete experiences of initiatives as Oma maa foodcooperative and Helsinki Timebank. Possibility to participate remotely.
Klo 11:00-12:00 Leo Stranius: Ympäristökriisien aikakausi ja Maan ystävien rooli
Puheenvuorossa Leo käy läpi tämän sukupolven kaikkein tärkeimmät ympäristöhaasteet ajankohtaisten esimerkkien kautta sekä niihin ratkaisut. Lisäksi pohditaan yhdessä keskustellen Maan ystävien roolia tämän kaiken keskellä. Lähi- ja etäosallistumismahdollisuus.
Klo 12:15 vuosikokous. Lähi- ja etäosallistumismahdollisuus.
Klo 13:15 lounas
Klo 14:15 vuosikokous jatkuu