Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Rapautuvan palkkatyön yhteiskunta -lukupiiri

Tapahtumat· Helsinki 29.10.·Helsinki (Myhki / HYMY)·

Helsingin yliopiston Attac sekä Helsingin seudun ja yliopiston Maan ystävät järjestävät taas yhdessä uuden lukupiirin Anu Suorannan ja Sikke Leinikin toimittamasta teoksesta Rapautuvan palkkatyön yhteiskunta - Mikä on työn ja toimeentulon tulevaisuus?

"Moninaiset työn muodot tyrkkäävät työntekijöitä ulkoringille, heikoille työehdoille, hintojen halventamiseen ja vajaisiin oikeuksiin. Keskustelua työn tulevaisuudesta kehystävät vaikeat yhtälöt: mitä digitalisaatio tuo tullessaan ja millaiset ekologiset reunaehdot ovat osa tulevaisuuden työntekoa. 

Uudet työn teettömisen ja tekemisen tavat kyseenalaistavat työelämän oikeudet sekä sosiaaliturva-, eläke- ja verotusmallit. Vaikka joillekuille työn muutos tuo vapautta, monet muutokset uhkaavat johtaa yksilön, järjestelmien ja instituutioiden kannalta hallitsemattomiin seurauksiin. 

Kirja käsittelee muuttuneen työelämän vaikutuksia turvarakenteisiin, kuten sosiaali- ja eläketurvaan, kollektiivisiin neuvotteluoikeuksiin, ay-liikkeen olemassaoloon ja koulutukseen. Miten ja kenen ehdoilla työyhteiskunta jatkossa toimii? Onko tullut kokonaan uuden käyttöjäjestelmän aika?

Kirja kirjoittajat ovat tutkijoita eri yliopistoista sekä asiantuntijoita Kelasta, Telasta, ammattikorkeakoulusta, ammattiyhdistysliikkeestä, sivistysjärjestöistä ja eduskunnasta."

Tapaamispaikkana on Kupoli-tila Uuden ylioppilastalon B-rapun 7.kerroksessa (Mannerheimintie 5 B). Valitettavasti tila on esteellinen. Jos on vaikeuksia löytää paikalle, voi soittaa numeroon 0407557253

Ensimmäisellä kerralla 17.9. ei tarvitse olla vielä mitään luettuna, vaan silloin keskustellaan käytännön järjestelyistä, kuten seuraavista tapaamisista sekä kirjojen jakamisesta ja hankkimisesta. Lisäksi ensimmäistä kertaa varten voi halutessaan kuunnella Yle Areenasta kirjan tekijöiden haastattelun osoitteessa https://areena.yle.fi/1-4408848

Muut tapaamiset ja niihin luettavat osuudet ovat seuraavat:

- ma 1.10. klo 18.30 johdanto ja luvut 1,2
- to 18.10. klo 18.00 luvut 3,4,5 
- ma 29.10. klo 18.30 luvut 6,7,8
- ma 12.11. klo 18.30 luvut 9,10,11

Jos toivot lisää tietoa lukupiiristä ja haluat sähköpostilistalle, lähetä viesti osoitteeseen taru.saari@outlook.com.

Lämpimästi tervetuloa mukaan keskustelemaan ja kuuntelemaan!