Venäjän hyökkäys Ukrainaan on paljastanut nykyisen energiapolitiikan riskit. Suomen sekä muiden Euroopan maiden riippuvuus Venäjän tuontienergiasta on estänyt tehokkaammat vastatoimet Putinin sotatoimiin. Nopea siirtymä uusiutuviin energianlähteisiin onkin nostettu esiin sekä turvallisuuspoliittisena strategiana että ilmastonmuutoksen torjunnan keinona.
Vaikka sota on jatkunut kohta kuukauden, valtionyhtiö Fortum on yhä Venäjälle jääneiden suomalaisyhtiöiden joukossa. Millainen toimintaympäristö energiayhtiöillä on Venäjällä juuri nyt, ja miten Fortumin päätöstä olla vetäytymättä maasta tulisi arvioida sen valossa? Mitä pakotteita energiasektoriin kohdistuu ja miten EU:n valmistelemat lisäpakotteet vaikuttaisivat Fortumin toimintaan Venäjällä? Mitä muita ongelmia ja riskejä Fortumin ja sen tytäryhtiö Uniperin tuotantoketjujen varrelta löytyy? Miten käy Fortumin Venäjän sijoituksille ja sitä kautta yhtiön arvolle sodan jatkuessa?
Tämä paneelikeskustelu antaa lisätietoa siitä, mitä riippuvuus Venäjästä ja laajemminkin fossiilisista tarkoittaa valtionyhtiö Fortumille, yhtiön osakkeenomistajille ja suomalaisille.
Aika: Maanantai 28.3. Klo 11.30–13.00
Paikka: Kansallismuseon auditorio (Mannerheimintie 34, 00100 Helsinki) ja livestriimi
Puhujat: Veli-Pekka Tynkkynen, ympäristöpolitiikan professori, Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutti Emilia Vähämaa, rahoituksen apulaisprofessori, Hankenin kauppakorkeakoulu
Sirpa Pietikäinen (kok.), europarlamentaarikko Vera Kauppinen, Hiilivapaa Suomi -kampanjan asiantuntija
Keskustelun moderoi toimittaja ja tietokirjailija Minea Koskinen.
Tilaisuus on yleisölle avoin. Pyydämme osallistujia ilmoittautumaan ennakkoon täällä.
Tilaisuuden järjestää Hiilivapaa Suomi -kampanja.