Sain viime vuonna osallistua kahteen Maan ystävien kansainvälisyysverkoston tapaamiseen, ensin Euroopan Maan ystävien vuosikokoukseen Banja Lukassa, Bosnia-Hertsegovinassa ja sitten Euroopan Nuorten Maan ystävien kesäleirille Kyproksella. Kummassakin tapaamisessa korostui tulevien vuosien toiminnan visiot, joihin on nyt hyvä palata vuoden 2019 alun kunniaksi.
Euroopan Maan ystävien vuosikokouksessa hyväksyttiin strategiapaperi, jonka on tarkoitus ohjata järjestön toiminnan painopisteitä vuosina 2019-2023. Strategia painottaa erityisesti kahta näkökulmaa: koko yhteiskuntaa läpileikkaavan muutoksen aikaansaamista sekä järjestön resurssien ja liikkeen sisäistä vahvistamista. Ensimmäiseen tavoitteeseen sisältyy yksinkertaisesti esitettyjen, valheellisten ratkaisujen tyrmääminen ja niiden sijaan todellisten, toimivien ratkaisujen tarjoaminen sekä yritysvallan purkaminen ja ihmisten voimaannuttaminen. Liikkeen sisäiseen vahvistamiseen sisältyy tavoitteellisesti erilaisten laajojen solidaarisuusverkostojen rakentaminen sekä vahvan, järjestelmämuutosta ajavan liikkeen rakentaminen ja aikaansaaminen.
Strategiassa korostuu monimuotoinen ympäristöliike, joka tarttuu aktiivisesti myös sosiaalisiin ongelmiin ja pyrkii ratkaisemaan ne käsi kädessä ympäristöongelmien kanssa. Näin taataan oikeudenmukainen siirtyminen kestävämpään ja tasa-arvoisempaan yhteiskuntaelämään. Strategia on hyvä pitää mielessä sekä inspiraationa että ohjenuorana tulevan vuoden toiminnansuunnittelussa ja toteuttamisessa. Tarkempi katsaus strategiapaperiin suomeksi löytyy Maan ystävien kolmannessa uutiskirjeessä vuodelle 2018 ja itse paperin voi lukea tästä.
Kyproksella järjestettiin kesän lopussa myös Nuorten Maan ystävien leiri, jolle osallistui kaksi Nuorten Maan ystävävien toimintaryhmän aktiivia. Kyproksen kaunista saarta uhkaava ilmastonmuutos nostaa lämpötiloja ja vähentää sademäärää, joiden vaikutus pahentaa jo valmiiksi ongelmaksi noussutta makean veden vähyyttä ja heikentynyttä biodiversiteettiä. Uusliberaali politiikka lisää luonnon kaupallistamista suojelluilla alueilla ja mm. patoprojektit ovat tyypillisiä Kyproksella. Kyproksen poliittinen tilanne myös hankaloittaa ympäristöjärjestöjen toimintaa - ympäristön suojelu ei ole politiikassa kovin korkealla tärkeysjärjestyksessä.
Leirillä kuulimme mm. naisten oikeuksia ajavien liikkeiden onnistumisista Pohjois-Iralnnissa sekä Argentiinassa, Nigerian Maan ystävien taistelusta öljynporausta vastaan, metsien suojelusta Slovakiassa sekä kaivostoiminnan vastustuksesta Kolumbiassa. Pidin myös itse session Ydinvoimaprojektien vastustamisesta Suomessa. Kävimme tärkeitä keskusteluja aktivistien jaksamisesta, saimme mielenkiintoisen luennon ilmastopakolaisuudesta ja muuttoliikkeiden monimuotoisuudesta sekä tietysti myös pidimme hauskaa. Vierailimme myös saarella sijaitsevalla entisellä kultakaivoksella, joka on viime aikoina herättänyt kaivosyhtiöiden kiinnostusta. Paikalliset toimijat ovat kampanjoineet kaivoksen suljettuna pitämisen puolesta.
Parhaillaan on myös auki haku YFoEE:n kevätväentapaamiseen, joka tänä vuonna järjestetään Irlannissa 27.2-3.3. Samalla voi myös osallistua ennen väentapaamista järjestettävään mielenkiintoiseen koulutukseen ympäristöliikkeen sekä erilaisen teollisuuden (mm. kaivosteollisuuden) vaikutuksista kärsivien yhteisöjen kanssa toimimisesta. Huomaathan että haku umpeutuu jo 18.1.2019. Haethan siis pian! YFoEE valitsee hakijoista yhden ja korvaa tämän matkakulut paikan päälle aina 300 euroon asti. Hakijalle ilmoitetaan valinnasta s-postitste. Ikäraja osallistumiselle on yleensä ollut 30-vuotta.
Kevätväentaapmisessa valitaan lisäksi YFoEE:lle ensi vuoden hallitus, joka on mahtava tapa tutustua kansainvälisen nuorisojärjestön toimintaan! Ehdolle voi asettua, vaikkei YFoEE:n toiminta olisikaan vielä kovin tuttua - mikäs sen parempi tapa saada laaja-alainen käsitys verkoston toiminnasta. Ehdolle voi asettua vielä tapaamisen aikanakin.
Ilmoittautumislomake väentapaamiseen löytyy tästä osoitteesta.
Suomen Maan ystävien sekä YFoEE:n välisen yhteyshenkilön paikka on myös auki. Mikäli sinua kiinnostaa toimia tässä tehtävässä, ilmoita siitä Maan ystävien hallitukselle 30.1.2019 mennessä.
Lisätietoja tarvittaessa allekirjoittaneelta.