Euroopan Nuoret Maan Ystävät (Young Friends of the Earth Europe, YFoEE) on Maan ystävien itsenäinen, ruohonjuuritason nuorisoliike, joka yhdistää eri Euroopan maiden nuoret sosiaalisen- ja ympäristö-oikeudenmukaisuuden puolesta taistelevaksi rintamaksi. YFoEE:lla on omat toimintaryhmänsä, joihin kuuluu ruokaan ja ruokaomavaraisuuteen keskittyvä ryhmä, ilmasto-oikeudenmukaisuuden toimintaryhmä, tasa-arvoon ja monikulttuurisuuteen keskittyvä ryhmä sekä median ja tiedotuksen toimintaryhmä. Lisäksi toimintaa on muodostunut eri nuorisoryhmien kiinnostusten mukaan mm. vastustamaan vapaakauppasopimuksia sekä School of Sustainability toiminnan ympärille.
Vuonna 2017 järjestön yhteisiä suuria tapahtumia olivat viikon kestävä kesäleiri Hollannissa ja viikonlopun kestänyt kevätväentapaaminen Itävallassa. Olin itse henkilökohtaisesti edustamassa Suomea kummassakin tapaamisessa ja minua innosti nähdä kuinka nuoret ympäri maailmaa työskentelevät hyvin erilaisten, joskin samoista syistä aiheutuvien, ongelmien ratkaisemiseksi. Väentapaamisen ja kesäleirin lisäksi YFoEE järjesti vuonna 2017 erilaisia tapahtumia mm. COP-ilmastokonferenssin aikana, Days of Action for Global Justice - mobilisaatioita sekä yhteistyössä YFoE Euroopan ja YFoE Afrikan kesken toteutettu avoin kirje EU:n jäsenmaille avoimista rajoista.
Keväällä maaliskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna osallistujat ympäri Eurooppaa matkustivat Itävalllan pääkaupunkiin Viennaan Itävallan Maan Ystävien pääkonttoriin Global 2000:een, josta matkasimme yhdessä Kritzendorfiin. Keväinen pieni kylä ja partiolaisten majapaikka majoitti yli 44 osallistujaa yli 22 maasta. Kevätvuosikokouksessa hyväksyttiin pitkään Equality and interculturalism-toimintaryhmän työstämä tasa-arvomanifesto yhdeksi YFoEE:n työkaluksi ja ohjenuoraksi. Kokouksessa valittiin myös vuodelle 2017-2018 uusi hallitus, hyväksyttiin vuoden 2017 toimintasuunnitelma ja jaettiin eri ryhmien kuulumisia - sekä tietysti pidettiin hauskaa mukavalla porukalla, laulettiin leirinuotiolla Irlantilasia kansanlauluja sekä syötiin herkkuja osallistujien kotimaista. Salmiakki ei ollut se suosituin herkku.
Kesäleiri puolestaan järjestettiin Alankomaissa, Drouwenissa ja osallistujia oli yhteensä noin 80. Euroopan maakohtaisten ryhmien edustajien lisäksi mukana oli myös nuorisoa hiljattain perustetusta Afrikan Nuorista Maan Ystävistä (Young Friends of the Earth Africa), joskin viisumien saannin vaikeus esti harmittavan monen osallistujan saapumisen.
Alankomaissa on ollut käynnissä pitkä taistelu kaasunporausta vastaan. Leirin aikana vierailimme Groningenissa, jossa sen suurien kaasuvarantojen vuoksi Shell ja Exxon-mobile ovat poranneet noin kolmenkymmenen vuoden ajan, aikaansaaden maanjäristyksiä ja vakavia haittoja yhteisön elämään. Yli 70 000 taloa on vaurioitunut maanjäristysten voimasta ja yksi näistä on Ten Havenin perheen tila, jolla mekin vierailimme. Heavenin perhe toteuttaa maanviljelyksen lisäksi tilalla myös erilaista kuntoutus ja hoitokotitoimintaa erityistarpeisille nuorille, joskin maanjäristysten takia toimintaa on jouduttu uudelleenorganisoimaan. Perheen itse rakentama tila on päälleppäin rauhanomainen, vehreä miljöö, mutta lähempää tarkasteltuna paljastuu karu totuus - sadat halkeamat rakenteiden seinissä, evakuointisuunnitelmat, metalliputkilla tuettu kellari ja ullakko, maan liikettä seuraavat mittarit ja päällimmäisenä jatkuva pelko ja jännitys, joka varjostaa perheen elämää. Moni perhe onkin muuttanut Groningenista tai menettänyt omaisuutensa asuntojen ja tonttien arvon romahtaessa. Peltojen ja metsien reunoissa seisookin moni talo lohduttoman tyhjillään.
Tilalla vierailemisen jälkeen kävimme tutustumassa kaasuporauksen prosessiin, jonka jälkeen Euroopan Maan ystävien ilmasto-oikeudenmukaisuuden kampanjoija Thor Markussen kertoi kuinka asiaan reagoitiin yhteisön puolesta. Tehokkaan kampanjoinnin avulla paikallinen väestö saatiin työskentelemään yhdessä, yhtenä rintamana ja etsimään ratkaisuja: esimerkiksi vaihtoehtoisia lämmitystapoja taloille - sekä tietysti painostamaan päättäjiä sekä kaasunporausta toteuttavia yhtiöitä. Kaasu toimii pääasiallisena lämmityslähteenä Alankomaissa, joten tuotanto on ajettava alas asteittain ja niin, että paikallisten energiantarve huomioidaan. Tarina on yksi esimerkki siitä, kuinka yhteisöt toimivat yhdessä kohdatessaan erilaisia ympäristöongelmista johtuvia haasteita ja aivan kuten Alina summasi:
"It was really empowering to see how local communities are mobilizing to fight against two giant corporations and the government that puts profits above the people's interests that they must and first represent. I saw these things done in Romania and I see this is happening all over the world, but I am confident that people will win their battles and will change things at local level, but every single victory it will have a global impact."
- Alina Caradeanu, Edelvais Association, Romania

Kesäleirin muuhun ohjelmaan kuului toimintaryhmien toiminnan suunnittelua ja kehittämistä, kampanjoiden suunnittelua, taitojen jakamista, tiedon jakamista ja tietysti mukavaa yhdessäoloa. Työpaja väkivallattoman vastarinnan tekniikoista ja työpaja nimeltä ”Decolonizing European Environmental Youth Movement” jäivät erityisesti mieleeni. Leirillä myös käsiteltiin jo aiemmin mainitsemaani Equality and interculturism manifestoa: käytimme sitä työkaluna sessioissa sekä kävimme läpi siitä saatua palautetta. YFoEE perustettiin kymmenen vuotta sitten, joten tietysti myös juhlimme järjestön ensimmäistä kymmenystä.
Haku YFoEE:n kevään Norjassa järjestättävään väentapaamiseen on nyt auki! Kutsu on lähetetty MY-aktiivit listalle ja mikäli olet kiinnostunut toimimaan MY:n edustajana YFoEE:n vuosikokouksessa laita hakemuksesi hallitukselle viimeistään keskiviikkona 17.1.2018 osoitteeseen hallitus@maanystavat.fi. Hallitus valitsee sähköpostipäätöksellä kaksi lähtijää ja ilmoittaa heille mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 24.1.2018.
Lisätietoa YFoEE:n toiminnasta ja verkoston tapahtumista löytyy YFoEE:n nettisivuilta.
Kuvat: Lawrence Cheuk