Viimeisen kahden kuukauden aikana Maan ystävien (MY) hallituksella on ollut kaksi kokousta. Asiat ovat olleet kansainvälisesti painottuneita. Maan ystävien toiminta osana FoEI:ta (Friends of the Earth International) ja FoEE:ta (Friends of the Earth Europe) tekee yhdistyksestä kansainvälisen ja lisää MY:n painoarvoa monissa asioissa.
Hallitus on allekirjoittanut seuraavat avoimet kirjeet, vetoomukset, kannanotot ja aloitteet:
- Avoimen kirjeen EU: yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) suunnitteluprosessin avoimudesta ja ympäristötavoitteista.
- Friends of the Earth USA:n vetoomus, jossa vastustetaan petrokemiallisen tehtaan rakentamista.
- Friends of the Earth International (FoEI):n vetoomuksessa(?) vaaditaan, että Maailmanpankki lopettaa fossiilisen energian tukemisen.
- Planète Amazone:n vetoomus, jolla vastustetaan EU:n ja Mercosurin välistä vapaakauppasopimusta, vaaditaan parempaa alkuperäiskansojen kysymysten käsittelyä ja metsäkatoon liittyvien tuotteiden tuontikieltoa.
- FoEI:n vetoomuksen, jossa vaaditaan, että kansalaisyhteiskunnan edustajat voivat osallistua laajasti COP26-ilmastokokoukseen.
- Norjan Greenpeacen arktista öljynporausta vastustavan kirjeen.
- Safety Before LNG:n vetoomuksen vesisärötystä vastaan.
- EU:n laajuisen "Save bees and farmers" kansalaisaloitteen, joka pyrkii suojelemaan mehiläisiä ja maatalouden työntekijöitä vaatimalla muutoksia EU:n maatalous- ja ympäristöpolitiikkaan. Aloitteen tukijoina on useita järjestöjä, mm. Friends of the Earth Europe (FoEE):.
- Africa Water for Peace Coalitionin vetoomuksen, joka liittyy Etiopian, Sudanin ja Egyptin väliseen konfliktiin, tavoitteena on, että Niilin varrella olevat maat voisivat rauhanomaisesti sopia Niilin vedenkäytöstä.
- FoEE:n ECT-sopimusta vastustavan julkilausuman: Energy Charter Treaty, (ECT) on 1990-luvulta peräisin oleva kauppasopimus, joka antaa oikeuksia ja takuita energiasektorin sijoittajille. Käytännössä se edistää fossiilisten polttoaineiden käyttöä.
- Useiden järjestöjen (mm. Fingo, SAK ja STTK) kehysriihikannanoton verovälttelyn kitkemiseksi kansallisesti ja kansainvälisesti.
Asiat vaihtelevat siis petrokemiallisen tehtaan ja vapaakauppasopimuksen vastustamisesta verovälttelyn ja tuhoisten viljelytapojen kitkemiseen. Tämä juuri on Maan ystävien viehätys: yhdistys ymmärtää ekologisen ja eettisen toiminnan hyvin laajasti, ja voi käyttää hyvin erilaisia työkaluja toimintansa edistämiseen.
Monia allekirjoitettuja avoimia kirjeitä, vetoomuksia, kannanottoja ja aloitteita yhdistää ponnistaminen yhteistyöstä. Harvoja asioita kannattaa tehdä yksin, ja siksi onkin tärkeää, että Maan ystävät muistaa, millaisten tahojen kanssa se voi tehdä yhteistyötä. Myös yhdistysjäsenyys on yksi tapa tehdä yhteistyötä. Kevään aikana Maan ystävät osallistui Fingon, Voiman, Inton ja Finnwatchin vuosikokouksiin. Olipa yhteistyössä kyse ajankohtaisesta kampanjoinnista tai pitkän linjan strategioiden hiomisesta kahden tai useamman järjestön yhteistyö on enemmän kuin osiensa summa.
Maan ystävien hallituslaisista koottu työryhmä suomensi MY:n kevätvuosikokouksessa 2020 hyväksytyn FoEI:n väkivaltaa ja seksuaalista häirintää koskevan toimintasuunnitelman. Asiakirjassa määritellään tarkkaan, millaisiin toimenpiteisiin Maan ystävissä on ryhdyttävä, jos yhdistyksessä tapahtuu väkivaltaa tai seksuaalista häirintää. On tärkeää, ettei tämä jää pelkäksi dokumentiksi arkistossa, vaan kaikki jäsenet ottavat sen tosissaan ja toimivat periaatteiden mukaisesti.
Maailma kylässä -festivaali järjestettiin tänä vuonna virtuaalisesti. Maan ystävät on mukana näytteilleasettajana. Toivottavasti uusi formaatti ei karkoita festivaaleilla kävijöitä kauheasti. Maailma kylässä on ollut olennainen osa kansainvälisyystoimintaa Suomessa, ja onneksi perinnettä jatkettiin myös korona-aikana.
Maan ystävien viestinnästä on puuttunut selkeä ohjeistus, mikä on johtanut kirjaviin toimintamalleihin eri toiminta- ja paikallisryhmissä sekä eri tilanteissa. Hallitus perusti työryhmän työstämään asiaa. Työryhmään ovat lämpimästi tervetulleita myös hallituksen ulkopuoliset jäsenet!
Vuoden toinen uutiskirje julkaistiin kesäkuun alussa. Uutiskirje koostuu pääasiassa toiminnan saavutuksista sekä monipuolisista mahdollisuuksista löytää kesälukemista. Voit lukea uutiskirjeen täältä!
Aurinkoisina kesäpäivinä hallitustyössa suunnataan katseet jo tulevaan. Syyskokoukseen on yllättävän lyhyt aika. Jos olet valmis toimimaan ensi vuonna Maan ystävien hallituksessa, niin ota yhteyttä toimistoon ja/tai Maan ystävien hallitukseen.
Maan ystävien hallituksen puolesta,
Mixu Lauronen