Reilu vuosi sitten lähdin MY:n toimintaan mukaan hakemalla vuoden 2017 hallitukseen. En silloin välttämättä tiennyt mitä vuosi saattaisi tuoda tullessaan, mutta odotuksia oli monenlaisia. Voin onnellisena myöntää, että kaikki mahdolliset mielikuvat Maan ystävien aktiiveista ja järjestötoiminnasta ovat vain ylittyneet iloisesti.
Jo heti ensimmäisistä kohtaamisista lähtien, minut on otettu suurella sydämellä vastaan. Minulta ei ole oletettu minkäänlaista erityisosaamista, mutta näkemyksiäni on kuunneltu ja arvostettu vastaavanlaisella kunnioituksella kuin pitkän linjan aktiivienkin. Ikinä ei ole tarvinnut pelätä tietämättömyyttä tai kysymyksien kysymistä, uusien ihmisten tapaamista tai tuntemattomaan tapahtumaan osallistumista. Minut on otettu vastaan hymyllä ja haleilla, sekä yksityiselämän myllerryksienkin läpi minut on tsempattu.
Melkein heti vuoden alussa, maaliskuussa 2017, sain upean mahdollisuuden osallistua Euroopan Nuorten Maan Ystävien (Young Friends of the Earth Europe, YFoEE) kevätvuosikokoukseen Itävallassa. Henkilökohtaisesti minulla ei ollut paljoa ennakkotietoa YFoEEn toiminnasta, joten nuo muutamat päivät pienessä mutta ihastuttavassa Kritzendorfin kylässä olivat tiedontäyteiset, ja mikä tärkeintä, äärimmäisen inspiroivat. Eniten mieleeni jäi kevätvuosikokouksessa yhdeksi YFoEE:n työkaluksi ja ohjenuoraksi hyväksytty ja pitkään työstetty Equality and interculturalism-toimintaryhmän tasa-arvomanifesto. Manifesto sisältää paljon käsitteitä ja konsepteja, joista osa oli minulle ennestään tuttuja sekä osa hieman tuntemattomampia. Siihen tutustuminen oli siis hyvin opettavaista, sekä oli mielenkiintoista kuunnella keskustelua manifeston kirjoittamisen taustoista. Alustavaa puhetta manifeston kääntämisestä suomeksi on ollut, mutta vielä ei ole ryhdytty tuumasta toimeen. Mikäli tällainen kiinnostaa, voitte ottaa yhteyttä allekirjoittaneeseen! Viikonlopun aikana ehti myös muodostua pitkäaikaisia ystävyyssuhteita yli 22 kansallisuutta edustavan 44 osallistujan kesken. Henkilökohtaisesti toivon hartaasti, että pääsen pian taas kartuttamaan kokemusta YFoEEn toimintaryhmistä ja tapaamaan rakkaita eurooppalaisia aktiivitovereita!
Kunnallisvaalien aikana aktivoidun Vegelupaus-kampanjassa, joka päätyikin olemaan huikea menestys! Esimerkiksi Helsingissä neljäsosa kaupunginvaltuutetuista sitoutui ilmastokestävän kasvisruoan saatavuuden edistämiseen. Itselleni kasvisruoka sekä ruoantuotannon ilmastovaikutukset olivat se ensimmäinen asia mihin halusin lähteä Maan ystävien riveissä vaikuttamaan. Olikin jännittävää rantautua muiden aktiivien kanssa kaduille ja toreille puhumaan kunnallisvaaliehdokkaiden kanssa. Haaste oli vaikea, mutta äärimmäisen antoisa, ja olen onnellinen että päätin lähteä mukaan kampanjaan!
Sen lisäksi olen seilannut tutustumassa eri toimintaryhmien, Hiilivapaa Suomi-kampanjan sekä Helsingin seudun paikallisryhmän toimintaan. Eniten vuotta on värittänyt kuitenkin paikkani hallituksessa. Se on opettanut vastuuta, aikatauluista kiinni pitämistä, muiden jaksamisesta huolehtimista, sekä vapaaehtoisjärjestön toiminnan mahdollistamisen edellytykset. Suosittelen lämpimästi vuotta hallituksessa kelle tahansa MY:n toiminnasta kiinnostuneelle!
Lisäksi vuosi on avartanut silmiäni monessa mielessä. Tietynlainen maailmantuska joka sai minut alun perin liittymään Maan ystäviin on muuttunut varovaiseksi optimismiksi, ja siitä saan kiittää muita upeita aktiiveja tässä järjestössä. He kaikki tekevät enemmän kuin oman osansa perustavanlaisen muutoksen mahdollistamiseksi. Vuoteni inspiroi minua jopa niin paljon, että tuleva koulupaikka valikoitui MY:n teemoihin sopivalta alalta.
Kiitos Maan ystäville ihanista muistoista sekä mahdollisuudesta kehittää itseäni ja vaikuttaa juuri omalla tavallani, lupaan että tulen pyörimään kuvioissa mukana vielä monen monta vuotta!