Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Tule mukaan tekemään Maan ystävien vuotta 2016!

Blogi·20.1.2016·Katja Hintikainen·

Vuoden 2016 hallitus sekä muutamat muut vapaaehtoiset valmistelivat vuoden toimintaa tammikuussa.

Maan ystävien hallituksen vuosi starttasi viikonlopun mittaisella tapaamisella, jossa uudet hallituslaiset perehdytettiin tehtäviinsä ja pidettiin vuoden ensimmäinen hallituksen kokous. Vuosi käynnistyi innokkaissa tunnelmissa, mistä todisti se, että kaikki kaksitoista hallituslaista olivat sunnuntain kokouksessa paikalla ja vieläpä hyvissä ajoin! Tällä reippaudella ja energialla on tarkoitus jatkaa koko vuosi yhdistyksen asioiden hoitamista.

Uusi käytäntö, jonka mukaan toiminta- ja paikallisryhmät voivat hakea toimintaansa pientä rahallista tukea yhdistyksen vuosibudjetista, otettiin heti käyttöön. Helsingin paikallisryhmälle myönnettiin 25 euroa painoseuloihin erilaisten kangasmateriaalien somistamiseen Maan ystävien logolla. Nämä toimintarahat eivät korvaa paikallisryhmien saamaa osuutta vuostuisista jäsenmaksutuloista, vaan ne ovat tarkoitettu kaikenlaisille toimintaryhmille, uusien ideoiden, tempausten ja toiminnan totettamiseen. Ohjeet toiminta rahojen hakemiseksi julkaistaan pian ja niistä voi kysellä keneltä tahansa hallituksen jäseneltä lisää.

Kansainvälisiä tapaamisia keväälle on myös tiedossa ja hallitus kävi keskustelua siitä, miten matkalle lähtijät valitaan ja miten heidän odotetaan kertovan kokemastaan ja oppimastaan palattuaan. Tarkoitus on, että Maan ystävien aktiiveista kuka tahansa kiinnostunut ja toimintaan sitoutunut voi osallistua kansainvälisiin kokoontumisiin. Erilaisista kansainvälisistä kokoontumisita tullankin tiedottamaan mahdollisimman avoimesti. Matkalaisilta vaaditaan myös lyhyt matkakertomus ja blogi Maan ystävien verkkosivuille, jotta opit ja kokemukset saadaan jaettua laajemmalle joukolle.

Tänä keväänä on tiedossa Euroopan Maan ystävien (Friends of the Earth Europe) yleiskokous Irlannissa 9.-12 toukokuuta. Kokoukseen etsitään edustajaa hallituksesta sekä kansainvälisen jaoston jäsenistä. Järjestön "nuorisosiipi", Young Frieds of the Earth puolestaan kokoontuu maaliskuussa Maltalla. Kiireisen ilmoittautumisaikataulun vuoksi hallitus päätti lähettää matkaan hallituksen jäsenen Julia Räisäsen.

Lisäksi vuoden ensimmäisessä kokouksessa käsiteltiin budjettia sekä uutta joastojakoa tälle vuodelle. Jaostojen tehtävä on suunnitella ja toteuttaa erilaisia käytännön tehtäviä liittyen muun muassa viestintään, varainhankintaan sekä kansainvälisiin suhteisiin. Kunkin jaoston kokoonpanossa on kaksi hallituslaista, mutta ennenkaikkea jaostot sopivat kelle tahansa Maan ystävien jäsenelle. Jaostojen virallishenkistä nimeä ei kannata säikähtää. Luvassa on konkreettista ja kiinnostava tekemistä, jossa saa vapaasti ideoida ja hyödyntää luovuuttaan. Lista kaikista jaostoista löytyy Maan ystävien verkkosivuilta.

Lisäksi juhlavuoden kunniaksi on perustettu juhlajaosto, sillä tänä vuonna juhlitaan Maan ystävien 20-vuotista taivalta! Jotta bileet saadaan pystyyn, tarvitaan tätäkin varten oma porukkansa. Jos tapahtumajärjestäminen on sinun juttusi, kannattaa ehdottomasti tarttua tähän ainutkertaiseen tilaisuuteen.

Tuore hallitus odottaa vuotta 2016 suurella innolla. Hallituksen tehtävä on kuitenkin vain luoda puitteet kaikelle sille, mitä Maan ystävien jäsenet haluavat, keksivät ja osaavatkaan tehdä! Vuoden 2016 toiminnan luotte lopulta te, Maan ystävien jäsenet ja aktiivit.