Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Raportti: Dragon Miningin kullankaivuutoiminnassa paljon ongelmia

Blogi·9.10.2014·Angi Mauranen·
Mediatiedote

Julkaisuvapaa 9.10.2014

Raportti: Dragon Miningin kullankaivuutoiminnassa paljon ongelmia

Australialaisomisteisen Dragon Mining -yhtiön kaivostoiminnan haitoista julkaistaan kattava raportti torstaina 9. lokakuuta.

Dragon Miningin Oriveden kaivos ja Sastamalan rikastamo saivat kyseenalaista medianäkyvyyttä syksyllä 2013 vesistöpäästöjensä sekä ympäristölupiensa epäselvyyksien vuoksi. Myös yhtiön aikeesta avata kiistelty kultakaivos Kuusamoon on seurannut paljon keskustelua.

Tänään julkistettava Kullanhimoinen lohikäärme -raportti pureutuu Dragon Miningin ympäristöongelmiin ja niiden taustoihin.
"Raportin perusteella on selvää, että kullan kaivuulla on vakavia ympäristövaikutuksia jopa pienten kaivosten ympäristössä," kertoo Aura Kalli Hitaiden akatemiasta.

Dragon Miningin aiheuttamat ympäristöhaitat osoittavat, että kaivosteollisuuden ongelmallisuus ei rajoitu vain Talvivaaraan - alan käytännöt ovat kyseenalaisia laajemminkin. Ongelmien runsaus kertoo myös viranomaisvalvonnan toimimattomuudesta ja asettaa kyseenalaiseksi valtion mineraalistrategian tavoitteet kaivannaisten nopeasta hyödyntämisestä.

Raportissa tuodaan esiin myös kullan yhteiskunnallisen tarpeen vähäisyys. Kulta on ennen kaikkea sijoitusmetalli, joka hyödyttää vain harvoja kaivostoiminnan haittojen levitessä laajalle.
"Nykyisellään kaivosteollisuus on keskeinen osa lyhytnäköistä,uusiutumattomien luonnonvarojen ylikulutukseen ja talouskasvun pakkoon perustuvaa yhteiskuntajärjestelmää," toteaa Angi Mauranen Maan ystävistä.

Dragon Miningilla on kultakaivos- ja rikastamotoimintaa Suomessa ja Ruotsissa. Yhtiö on aikeissa aloittaa kaivostoiminnan Valkeakoskella ja Kuusamossa.

--

Raportin julkaisevat ympäristöjärjestö Maan ystävät ry ja Hitaiden akatemia, joka on yhteiskunnallisten kysymysten parissa toimivien vapaiden tutkijoiden verkosto.

Raportti löytyy täältä: maanystavat.fi/lohikaarme

Lisätietoja:

Aura Kalli, Hitaiden akatemia:
044 919 2360
lohikaarme [at] riseup.net