Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Lumiukkojen kapina Porissa 11.3.

Blogi·15.3.2016·Jari Hakala·

Porin torille tuotiin puhdasta lunta veistoksia varten.

Porin seudun Maan ystävät järjesti perjantaina 11.3. perinteisen Lumiukkojen kapinan. Lumiukkoja uhkaa katoaminen tai vähintäänkin ilmastopakolaisuus lämpenevän ilmaston myötä. Tätä lumiukot itse eivätkä lumesta pitävät aikuiset ja lapset tietenkään toivo, joten Porin torille kutsuttiin porilaiset päiväkotiryhmät ja koululaiset rakentamaan lumesta mieltä osoittavia lumiveistoksia. Aamupäivän aikana torilla kävi n. 350 lasta ja aikuista nauttimassa lumileikeistä ja tarjolla olevista pullista ja kaakaosta.

 

Tapahtumassa mukana olleet T.E.H.D.A.S. Ry:n taiteilijat Antti Pedrozo ja Iida Nikitin veistivät päivän aikana vaikuttavan kokoisen sammakon lumesta. Toisen valmiiksi tehdyn lumikuution veistoon ryhtyi Maan ystävien pitkäaikainen aktiivi Tapio Solala. Lasten veistoksista ja muovailuista syntyi lumiukkojen ja -akkojen lisäksi monenlaisia eläimiä sekä lumilinna ja tietysti liukumäki.

 

Voisi ajatella, että ilmastonmuutoksen vakavuudesta olisi jo riittämiin tietoa. Tilaisuus olikin enemmän näkyvä muistutus aiheesta ja moni ohikulkeva aikuinen kiinnostuikin keskustelemaan tilanteesta. Puhdas lumi veistoksia varten saatiin kaupungin toimesta tekojääradalta. Viime vuonna tapahtuma jouduttiin perumaan, koska tekojääradan luntakaan ei ollut saatavilla. Edellisenä vuonna järjestettiin lumiukkojen hautajaiset niin ikään lumen puutteen takia. Talvissa ja lumitilanteessa on tietenkin vaihtelua vuosien välillä, mutta selvää on, että lämpimämpään ja lumettomampaan suuntaan ollaan menossa.