Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Kuulumisia Euroopan Maan ystävien vuosikokouksesta

Blogi·7.6.2017·

Saimme kuulla kampanjaonnistumisista eri puolilta Eurooppaa.

Hei! Olen Kristina, Maan ystävien tämänhetkisen hallituksen varapuheenjohtaja. Osallistuin Euroopan Maan ystävien (FoEE) vuosikokoukseen (AGM), joka järjestettiin 30.5-2.6.2017 Ison-Britannian Derbyshiressä. Kaiken kaikkiaan matkalla oli 55 osallistujaa; 25 osallistujaa eri jäsenryhmistä ja 35 FoEE:n toimiston työntekijää.

Nelipäiväinen kokous koostui strategiasuunnittelusta, solidaarisuusmielenosoituksesta ja virallisista äänestyksistä. Kokouksessa pääsimme suunnittelemaan FoEE:n tulevaa viisivuotisstrategiaa pohtimalla sitä, mikä nykyisessä strategiassa on ollut onnistunutta ja mihin toisaalta katseet pitäisi suunnata tulevaisuudessa. Erityishuomio kiinnitettiin Euroopan tämänhetkisiin haasteisiin, kuten äärioikeiston nousuun, pakolaiskriisiin ja Brexitiin. Euroopan epävakaus oli konkreettisestikin läsnä; olihan viikkoa ennen kokoustamme viidenkymmenen kilometrin päässä Manchesterissa tapahtunut terrori-isku. Huoli vaikeista ajoista ehkä kuitenkin toimi jopa meitä yhdistävänä tekijänä vahvistaen näkemyksiä siitä, että maailma todella tarvitsee meitä.

Solidaarisuusmielenosoituksen järjestimme vesisärötysalueelle Lancashireen, jossa paikallinen kyläyhteisö on jo pitkään vastustanut vesisärötyssuunnitelmia. Tunnelmat paikan päällä olivat epävakaat eikä tietoa kaivosyhtiön tarkoista kaivuusuunnitelmista ollut. Pystyimme ehkä kuitenkin isona ryhmänä edes aavistuksen valamaan paikallisiin toivoa osoittamalla tukeamme ja kertomalla myös eri puolilla Eurooppaa järjestetyistä tuhoavaa energia- ja ilmastopolitiikkaa vastustaneista kampanjoista. Lisätietoa Lancashiren tilanteesta löytyy täältä: https://www.foe.co.uk/fracking-lancashire.

Äänestyksissä pääsimme valitsemaan muun muassa Euroopan Maan ystävien uuden johtoryhmän kokoonpanosta. Saimmekin johtoryhmään suomalaisvahvistuksen, sillä ehdolle asettunut aktiivimme Leena Kontinen tuli valituksi johtoryhmän varsinaiseksi jäseneksi.

Olen ollut Maan ystävien toiminnassa mukana vasta puolisen vuotta aloitettuani hallituspestini tammikuussa. Kokousmatka olikin mitä parhain mahdollisuus tutustua Euroopan Maan ystävien toimintaan ja tavata uusia, samanhenkisiä ihmisiä eri puolilta Eurooppaa! Oli kiinnostavaa kuulla eri maissa tapahtuvasta toiminnasta ja kampanjoista. Itselleni tämä matka oli mahdollisuus oppia uutta ja kerätä itseluottamusta, ja toki myös tarjota suomalaisia näkökulmia FoEE:n uuteen strategiaan.

Ensi vuosien vuosikokouksia ajatellen kannustaisin rohkeasti myös vähemmän aikaa mukana olleita ihmisiä hakemaan kokousmatkoille! Ilmapiiri kokouksessa oli kaiken kaikkiaan lämmin ja ihmiset ottivat minut kokemattomuudestani huolimatta erittäin hyvin vastaan. Toki jonkinlainen käsitys on hyvä olla Maan ystävien toiminnasta ja tekemästämme työstä. Pärjäsin hyvin hiukan noviisimpanakin, vaikka aluksi jännittikin. Kaiken kaikkiaan matka oli hyvin mielenkiintoinen ja olen kiitollinen, että sain osallistua vuosikokoukseen Maan ystävien Suomen-edustajana!

Kesäisin terveisin,
Kristina Salmi