Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Keväiset terveiset maaliskuun hallituksen kokouksesta

Blogi·1.4.2018·Saija Väyrynen·

Olin ajatellut aloittaa tämän blogitekstin jonkinlaisella huomiolla siitä, miten kauniin aurinkoisia säitä on ollut ja miten talvi alkaa hiljalleen hellittää otettaan. Miten lisääntynyt valo antaa taas uutta energiaa ja ikään kuin herättelee pitkän pimeän jakson jälkeen. Luonnollisesti tämä aamu oli pilvinen ja huomiselle luvataan lumipyryä.

Toisaalta takana on mahtavan runsasluminen ja monia kirkkaita ja kauniita pakkaspäiviä myös täällä etelässä tarjonnut talvi. Aika on kulunut uskomattoman nopeasti tammikuusta, jolloin aloitin ensimmäistä kertaa Maan ystävien hallituksessa ja oikeastaan koko järjestössä. Ajattelinkin kirjoittaa blogitekstini siitä, miltä tuntui tulla aivan uutena mukaan toimintaan ja minkälaisia asioita matkan varrelle on mahtunut.

Kesätunnelmia Oulun kauppatorilta vuodelta 2014. Jos väentapaamisen lisäksi ehtii niin kannattaa käydä kääntymässä.
Kesätunnelmia Oulun kauppatorilta vuodelta 2014. Jos väentapaamisen lisäksi ehtii niin kannattaa käydä kääntymässä.

Kesätunnelmia Oulun kauppatorilta vuonna 2014. Kannattaa käydä kääntymässä, jos väentapaamiselta ehtii.

Maan ystävät houkutteli minut mukaansa, koska sen näkökulma järjestönä on kokonaisvaltainen - ei vain yhden asian liike. Jäsenillä on mahdollisuus itse ideoida minkälaisia asioita lähtevät, sääntöjen puitteissa toki, ajamaan. Mielestäni tämä on suuri rikkaus. Olen kuluneiden kuukausien aikana hämmästellyt, miten sydämellä te aktiivit teette asioita ja miten paljon niiden eteen näette vaivaa - vapaaehtoisesti ja muun elämän velvollisuuksien ohella.

Yksi hallitusta maaliskuun kokouksessa puhuttanut asia oli se, miten voisimme paremmin kiittää ja tukea kaikkia niitä, joiden ansiosta Maan ystävät on, kuten sanotaan, "kokoaan isompi järjestö". Unohtamatta kuitenkaan sitä, että kaikkien ei tarvitse olla mukana aktiivisesti. Jäsenmaksut ja -lahjoitukset ovat ensiarvoisen tärkeitä Maan ystävien toiminnalle ja sille, että ylipäätään kykenemme ajamaan tärkeitä asioita. Tämä on mielestäni tärkeä teema, sillä suomalaiseen kulttuuriin eivät perinteisesti kuulu "korulauseet". Olemme yksitotinen ja jäyhä kansa. Kuului sitten edeltävän yleistyksen piiriin tai ei, näitä asioita on hyvä pysähtyä miettimään. Askeleiden ei aina tarvitse olla suuria, ne voivat olla pienempiä, toisten arvon ja tekojen tunnustamista arjessa. Sanan sanominen - tai sen sanomatta jättäminen. 

Alkuvuoteen on mahtunut paljon. Helmikuussa muodostettiin jaostot, joista itse lähdin mukaan talousjaostoon sekä yhdistettyyn viestintä-, varainhankinta- ja jäsenjaostoon, jonka lempinimeksi on vakiintunut sympaattinen "jättijaosto". Jaostoihin voi osallistua kuka vain ja mukaan voi tulla myös pitkin vuotta eli jos jaostorekry meni ohi ja asia kiinnostaa, voit vielä lähteä mukaan! Jo mainittujen lisäksi jaostoja on kansainvälisten asioiden jaosto ja ryhmäjaosto, joka tukee ja on yhteydessä Maan ystävien eri ryhmiin ja kampanjoihin. Et tarvitse aikaisempaa kokemusta, mielenkiinto ja halu osallistua riittävät.

Hallituksessa toimiminen on ollut mielenkiintoista ja opettavaista, mutta ajoittain myös haastavaa. Kokouslistalla on välillä asioita, joihin itsellä ei ole syvällistä perehtymistä, mutta joita kuitenkin täytyy arvioida mahdollisimman oikeudenmukaisesti. Sen vuoksi onkin etu, että tämänvuotinen hallitus on sekoitus uusia ja vanhoja maan ystäviä ja meillä on omat erilaiset taustamme ja tietämysalueemme. Voisi jopa leikkisästi sanoa, että olemme kokoamme isompi hallitus.

Maaliskuun kokouksessa käsiteltiin paljon väentapaamiseen ja vuosikokoukseen liittyviä asioita sekä esimerkiksi sitä, miten voimme valmistautua EU:n uuteen tietosuoja-asetukseen, jolla pyritään henkilötietojen entistä parempaan käsittelyyn ja turvaamiseen. Asiaa oli paljon, mutta kaikki saatiin käytyä läpi mitä oli suunniteltukin.

Tämän kuun Maan ystävien tapahtumatärpeiksi nostan esiin meidän kevätvuosikokouksen, joka on jo 15.4. sekä Suomen sosiaalifoorumin 21.-22.4. Vinkkinä jaostoasioista kiinnostuneille: jättijaoston toinen kokous on tulossa tiistaina 3.4. Mukaan voi tulla myös vain kuuntelemaan, jos ei ole vielä varma haluaako osallistua. Tarkemmat tiedot saa sähköpostilla osoitteesta viestanta(at)maanystavat.fi

Hyvää kevään jatkoa siis kaikille! (kyllä se sieltä vielä tulee)