Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Kesäretki läpi Suomen

Blogi·12.7.2016·Janne Ponnikas·

Minne tieni vie
Minne tieni vie

12.7.2016 12.30 Pauligin huvila (Helsinki)

Ensin täytyy kiittää vielä Rovaniemen aktiiveja sekä eritoten Anna-Leenaa. Oli mukava tavata ja nähdä teidän kukoistavat kaupunkiviljelyksenne! Muutenkin oli hauskaa pysähtyä juuri Rovaniemelle pyöräilyni päätteeksi - olenhan viettänyt paikkakunnalla vuosituhannen vaihteen tienoilla useamman vuoden opiskelujen merkeissä. 

Olen fiilistellyt tässä nyt pari päivää saapumistani takaisin lähtöpisteeseen eli Helsinkiin. Mielessäni on pyörinut paljon ajatuksia, muistoja sekä tuntemuksia ja olen käynyt lävitse niitä erilaisia tunnetiloja, joita tämän projektin aikana olen tähän mennessä kokenut. Yhteenvetona voisin todeta saaneeni huikean määrän kokemuksia laidasta laitaan, joista muodostuu lopulta massiivisen positiivinen kokonaisuus! Olen erittäin kiitollinen, että sain mahdollisuuden toteuttaa tällaisen projektin. Toki tämä ei ole vielä ohi, vaikka pyöräilyosuus alkaakin olla finaalissa. Nyt alkaa projektin kirjallinen osuus. 

Nyt on hyvä vetää myös lyhyesti yhteen ne kokemukset ja viestit, joita sain kohtaamiltani eri paikallisryhmien edustajilta. Yleisesti ottaen kaikki ihmiset, joita tapasin, olivat hyvin positiivisin mielin sekä innostuneita tästä pyöräytyksestä. Ihmiset kertoivat myös, että tämän kaltainen tekeminen antaa heille kokemuksen siitä, että emojärjestö on valmis tukemaan paikallisryhmien toimintaa hyvin konkreettisesti. Koska Suomi on välimatkoiltaan pitkä maa niin kasvokkain kohtaaminen eri ryhmien välillä ei ole mikään itsestäänselvyys. Niinpä tällainen retkeily tuo myös tunteen yhteenkuuluvuudesta, joka vaikuttaa varmasti positiivisesti motivaatioon toimia osana Maan ystävien verkostoa. Tulipa retkeni aikana puheeksi myös tulevaisuus ja se, kuinka tällaista retkeilyä voisi toteuttaa myös jatkossa. Hyviä ideoita nousikin esiin ja ehkäpä niistä saadaan jalostettua jotain uutta toimintaa Maan ystäville!

Uskoisin että koko järjestön kannalta tämä pyöräytys toi mukanaan hitusen näkyvyyttä sekä toivottavasti sopivasti yhteishengen nostatusta. Maan ystävät on järjestönä sellainen, että sen eteen kannattaa tehdä töitä. Jonkinlaisena pilottiprojektina tämä antoi varmasti myös mukana olleille toimijoille paljon kokemusta siitä, kuinka tällainen tempaus kannattaa toteuttaa. Tämä oli siis samalla suuri oppimisprosessi myös itselleni.

Ja miten voisinkaan olla kirjoittamatta mitään pyöräilystä! Tähän astihan olen sivunnut aihetta lähinnä omien tuntemuksieni kautta, mutta kyllähän tähän liikkumismuotoon liittyy paljon muitakin elementtejä. Pyöräilyhän edustaa kaikessa päästöttömyydessään hyvinkin ympäristöystävällistä liikkumismuotoa, joka tarjoaa pyöräilijälle itselleenkin paremman fyysisen kunnon sekä hyvin avoimen näköalapaikan tarkkailla ympäristöään. Koin tämän reissullani hyvin voimakkaasti kun kaikki aistini saivat jatkuvasti virikkeitä maisemien ja olosuhteiden muuttuessa. Samalla pyöräillessä ajatus tuntuu rullaavan ihan eri tahtiin kuin paikallaan ollessa. Toivoisinkin, että tämä tempaukseni herättelisi ja innostaisi ihmisiä tarttumaan pyörää sarvista ja hyppäämään satulaan - se on hyväksi niin itselle kuin myös ympäristölle!

Nyt on aika heittää hyvästit tälle päiväkirjalle. Toivottavasti näistä postauksista on ollut jotain iloa lukijoille. Vaikka pyöräytys päättyikin niin pyöräilyä en silti aio jättää! Ajattelin tänään nimittäin osallistua kriittiselle pyöräretkelle. Tulkaahan mukaan! 

Huvila
Villa Paulig.

4.7.2016 9.50 Ritaharju (Oulu)

Päivä on valjennut harmaan pilvisenä. Näytää siltä, että mikäli tällä hetkellä ei vielä sataisikaan niin kohta sataa! Mutta tätähän tämä kesä on. Olen suoraan sanottuna pääsyt erittäin helpolla säiden suhteen tähän asti. Sateiset hetket ovat olleet selvänä vähemmistönä kun olen pyörän päälle hypännyt.

Eilen pääsin tapaamaan Oulun paikallistoimijoita ja tapaaminen sujui hyvässä hengessä päivänpolttavista aiheista keskustellen sekä uutta toimijaopasta läpi käyden. Kiitokset sydämellisestä vastaanotosta sekä maittavista ja terveellisistä herkuista Maahisen tyypit! Pitäkäähän pyörät pyörimässä.

Nyt on tullut aika lähteä viimeiselle pyörällä kuljettavalle etapille retkelläni ja päämääränäni on tällöin Rovaniemi. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan niin saavun vanhalle opiskelupaikkakunnalleni 6.7 ja tapaan Roiman tyypit seuraavana päivänä pihakirppispäivän merkeissä. Minulla on siis kolme pyöräilyn täyteistä päivää jäljellä matkastani. Tuntuu hullulta, että olen jo tässä pisteessä! Nyt lähdenkin nauttimaan näistä viimeisistä tämän reissun pyöräilyhetkistäni suurella antaumuksella. Saan myös matkaseuraa tälle päivälle kun ystäväni lähtee pyöräilemään kanssani kohti pohjoista. Seurassa on aina hauska matkustaa. #pyöräytys2016 #maanystävät20v

Vesi virtaa
Vesi virtaa

1.7.2016 klo 8.30 Ponnikkaperä (Pyhänkoski)

Niin se vain juhannuksen seutu oli ja meni. Tuntuu kuin olisi ollut pidemmälläkin tauolla pyöräilystä. Tauon aikana sain totisesti ladattua akkuni täyteen uutta energiaa! Paikallani en ihan malttanut olla vaan juhannus itsessään tuli vietettyä tuolla Kolin kansallismaisemissa luona ihanien ihmisten. Viimeiset päivät olenkin viettänyt täällä Pyhänkoskella palautellen voimiani ja fiilistellen tulevia pyöräilypäiviäni. Tästä se lähtee taas!

Seuraavaksi suuntaankin kohti Oulua, missä tapaan paikallisia ihmisiä tulevana sunnuntaina. Maahisen tyypit ovat varanneet tapahtumaa varten tilat Hiidentieltä, missä alkaa tapahtua klo 15.00 alkaen. Oulun jälkeen suuntaan vielä kohti pohjoista ja Rovaniemeä, minne suunnittelin saapuvani 7.7. Sinne on vielä viikon verran aikaa, joten täytyy kuitenkin ajaa muutama päivä tässä välissä.

Nyt kasaan tavarani ja pakkaan pyöräni - seikkailu jatkukoon. Maahinen ja Roima, täältä tullaan! #pyöräytys2016 #maanystävät20v

23.6.2016 klo 7.30 Ponnikkaperä (Pyhänkoski)

Jos yllä olevasta kartasta katsotaan niin sijaitsen juuri tällä hetkellä tuolla Jyväskylä-Oulu välisen etapin mutkan tienoilla. Saavuin tänne eilen bussin tuomana - tai oikeastaan bussi jäi tuonne Ylivieskaan, mistä siirryin sitten tänne kotikonnuilleni. Matkan aikana ehdin hieman fiilistellä mennyttä kaksiviikkoista ja totesin ytimekkäästi, että onpahan ollut hieno reissu tähän asti! Ja toivottavasti tällaisena jatkuu myös heinäkuussa. Yksittäisiä mieleenpainuneita kokemuksia on kertynyt lukematon määrä ja juuri tällaisena hetkenä, kun voi ottaa rennosti, on hauska palata niiden pariin. On hyvin fyysisiä kokemuksia pyörän selästä, hauskoja sekä koskettavia hetkiä ihmisten kanssa, henkeäsalpaavia maisemia sekä kaikkea muuta mahdollista. Lyhyesti voinkin todeta, että mikäli tällainen reissaaminen yhtään kiinnostaa niin matkaan vaan! Pyörän selästä katsottuna maailma avartuu aivan ainutlaatuisella tavalla.

Matkani aikana olen saanut kunnian päästä tapaamaan henkilöitä Maan ystävien paikallisryhmissä. Kohtaamiset ovat olleet hyvin antoisia omasta näkövinkkelistäni. On ollut hienoa päästä jutustelemaan aktiivien kanssa, ketkä itse asiassa muodostavat rungon koko järjestön toiminnalle. Suuret kiitokset teille kaikille, että olen päässyt tuomaan teille viestiä emojärjestön suunnalta! Olen myös saanut sen suuntaista viestiä paikallisryhmiltä, että tällaiselle tempaukselle on ollut tilausta. Ihmiset tuntuvat arvostavan kasvokkain kohtaamista. Uudistettu paikallistoimijaopaskin on herättänyt kiinnostusta ja jatkuvasti kehittyvänä projektina se on saanut jo mukavasti palautetta, jonka pohjalta sitä voidaan lähteä kehittämään! Yleensäkin tuntuu siltä, että tällä tavoin kohdatessa erilaiset ideointiprosessit lähtevät hyvin käyntiin ja yhteydet järjestön sisällä saavat vahvistusta. Pitkistä välimatkoista huolimatta olemme kaikki osasia tässä Maan ystävien verkostossa, joka ulottuu lopulta ympäri koko maailman!

Tästä on hyvä jatkaa kohti Oulua ja lopulta Rovaniemeä. Vaikka en malttaisikaan odottaa pyöränselkään hyppäämistä, niin vietän tässä silti viikon verran hengähdystaukoa. Palaan luontoon ja tapaan rakkaita ihmisiä - siinä on reseptini antoisalle juhannukselle! Ja täytyy muistaa myös syödä jossakin välissä sekä saunoa hiukan :) Näihin kuviin, näihin tunnelmiin. #pyöräytys2016 #maanystävät20v

Pyhänkoskella
Pyhänkoskella

18.6.2016 klo 11.00 Tammela (Tampere)

Näin on reissuni edennyt toiselle "kotipaikkakunnalleni" Tampereelle. Saavuin tänne itse asiassa jo toissa päivänä kesäisen sateen saattelemana. Saman päivän aikana matkaseurueemme kutistui yhdellä henkilöllä, kun Pirjo hyppäsi junaan ja matkusti takaisin Helsinkiin. Kiitokset Pirjolle vielä mielenkiintoisista keskusteluista ja mukavasta matkaseurasta yleensä! Helsingissä tapaamme jälleen :)

Vaikka Pori-Tampere -väli olikin ajallisesti suhteellisen lyhyt niin siihen mahtui silti paljon erilaisia kokemuksia. Ääripäiden sääilmiöt ja ääripäiden reittiprofiilit. Kaksin ja yksin matkustamista. Välissä tauko huikeiden maisemien keskellä Papun luona. Voisin vetää uudelleen saman pätkän! Ehkä palaan vielä tälle tielle.

Eilen tapasimme paikallisessa ravitsemusliikkessä tamperelaisten aktiivien kanssa. Ilta sujui mukavasti paikallis- ja valtakunnallisesta toiminnasta keskustellen. Samalla kävimme läpi myös toimijaoppaan, johon tulikin kiitettävästi kommentteja. Iso kiitos teille kaikille osallistumisestanne! Emmeköhän tapaa jälleen :)

Nyt vietän Tampereella ainakin tämän päivän ja ehkä huomenna hyppään jälleen pyörän selkään. Seuravaksi suuntaankin kohti keskistä Suomea ja Jyväskylää. Matka jatkuu ja perästä kuuluu! #pyöräytys2016 #maanystävät20v

Maisema Sastamalassa
Maisema Sastamalassa

15.6.2016 klo 8.30, Isosanta (Pori)

Aamukahvi hupenee kiitettävällä tahdilla ja olo piristyy sitä mukaa. Aamut tuntuvat olevan omalla tavallaan haastavimpia hetkiä tällä reissullani. Lihakset muistuttavat eilisen rasituksista - taitavatpa ne muistaa myös aiemmat kilometrini. Kasvot ja huulet muistavat tuulen ja auringon kuten myös silmäni. Mutta aamut ovat myös hienoja! Jälleen ollaan lähdössä kohti uutta etappia, uusia maisemia ja uusia ihmisiä. Seuraavaa paikallisryhmää. Ja taustalla soi Saimaa.

Eilen saavuimme Pirjon kanssa Poriin, johon meitä tuli opastamaan Jari, yksi Porin aktiiveista. Pyöräilimme yhdessä noin 50 kilometria Kokemäen Pitkäjärveltä tänne Poriin saakka. Pysähdyimme matkalla ihastelemaan Kokemäenjoen kuohuja ja samalla Jari kertoili paikallisia tarinoita. Illalla menimmekin Utopajalle, missä esittelin toimijaopasta ja pääsimme keskustelemaan muutenkin Maan ystävistä. Paikalla olivat Jarin lisäksi Mirva sekä Tapio sekä Pirjo, joten sainkin kattavan palautteen oppaasta sekä tästä tempauksesta yleensä. Pori on hieno paikka! Iso kiitos paikallisille aktiiveille lämpimästä vastaanotosta. Tapaamme jälleen.

Nyt on herännyt olo. Aamupesu ja pakkaus, jonka jälkeen matka jatkuu! Suuntaamme seuraavaksi kohti Tamperetta ja Myttyä. Siellä järjestetään avoin tilaisuus Maan ystävistä kiinnostuneille ihmisille, tulkaahan mukaan! Matkallamme yövymme välillä Sastamalassa. Säätiedotus näyttäisi tällä hetkellä siltä, että saatamme saada ukkosta ja sadetta huomenna. Vastaamme haasteeseen! #pyöräytys2016 #maanystävät20v

Auringonlasku Kuhankuonossa
Auringonlasku Kuhankuonossa

12.6.2016 klo 13.00, Runosmäki (Turku)

Täällä sitä ollaan Suomen Turussa! Matkani on siis edennyt ensimmäisen paikallisryhmän luo tänne Turkuun - paikkaan jossa Maan ystävät sai alkunsa 20 vuotta sitten. Paluu juurille.

Pyöräilin eilen suoraan Ruissalon kasvitieteelliselle puutarhalle, missä järjestettiin ViherVillitys -tapahtuma. Siellä minua olivat vastaanottamassa Turun seudun aktiivit Sini ja Paula, jotka olivat paikalla Maan ystävien nimissä.  He olivat järjestäneet ihmisille mahdollisuuden istuttaa eri kasveja isompiin astioihin, jonka jälkeen ihmiset saivat tietysti kasvit mukaansa. Istuttaminen näyttikin olevan hyvin suosittua, sillä lopulta kaikki kasvit löysivät itselleen uuden kodin! Illalla kävimme vielä paikallisessa ravitsemusliikkeessä rupattelemassa Maan ystävistä ja uudistetusta toimijaoppaasta. Ilta sujui hyvässä hengessä ja uusia ideoitakin nousi esille. Mukana oli myös kaksi uutta kasvoa, jotka olivat kiinnostuneita Maan ystävien toiminnasta. Tästä on hyvä jatkaa.

Niin, pyöräilyni on sujunut onnellisten tähtien alla. Olen saanut kokea erilaisia olosuhteita, jotka ovat sopivasti valmentaneet minua toimimaan järjellisesti muuttuvien tilanteiden kohdatessa. Olen myös tavannut mukavia ihmisiä sekä eläimiä. Matkani on ollut kaikinpuolin hieno kokemus tähän mennessä ja toivottavasti tämä linja jatkuu!

Seuraavaksi lähdemme suuntaamaan kohti Poria, missä kohtaamme paikalliset Maan ystävät. Poriin olemme suunnitelleet saapuvamme 14.6. Minulle on saapunut matkaseuraksi Pirjo Helsingistä, joten tästä eteenpäin aina Tampereelle saakka pyöräilemme yhdessä. Tulkaahan mukaan pyöräilemään, mikäli se suinkin on mahdollista ja innostusta riittää! Hauska matkaseura on taattu :) Seuraavaksi yöksi suuntaamme Kuhankuonoon, jonka jälkeen tarkoituksena on pyöräillä Pitkäjärven vapaa-ajan keskukseen Kokemäelle. Ottakaa yhteyttä mikäli innostutte matkaseuraksi! Yhteystiedot löytyvät täältä. Ja taas mennään! #pyöräytys2016 #maanystävät20v

Kuninkaantiellä
Kuninkaantiellä

7.6.2016 klo 12.30, Pauligin huvila (Helsinki)

Noin 24 tuntia. Kakskytneljä. Pitäisikö niitä laskea? Entä miltä minusta tuntuu juuri tällä hetkellä, odotanko h-hetkeä innostuneesti vai pelonsekaisin tuntein? Onko kaikki valmiina? Pärjäänkö minä? Ajanjuoksua ei voi hidastaa eikä nopeuttaa, sekunnit kuluvat vääjäämättä. Huomenna sitä sitten lähdetään kiertämään Maan ystävien paikallisryhmiä!

Miten oikein tähän päädyinkään? Niin, se taisi alkaa palaveristani Even, harjoitteluohjaajani kanssa. Tai oikeastaan tämä on alkanut jo kauan sitten, enkä kykene määrittämään yhtä hetkeä, jolloin ajatus hiipi pääni sisään. Pyöräretki kesäisessä Suomessa. Voisi nähdä eri paikkakuntia, luonnonnähtävyyksiä, kaunista kesäistä maisemaa ja uusia mielenkiintoisia ihmisiä! Tätä minä olen halunnut mieleni sopukoissa jo kauemmin. Mutta niin, sitten se huomaamatta pullahti suustani ulos muistaakseni 1.4 - aprillipäivänä! Siinä hetkesssä pyörät lähtivät pyörimään: aktiivien tapaamiset paikallisryhmissä, uudistettu toimijaopas, mahdolliset koulutukset, opinnäytetyön koostaminen tästä koko projektista, sometempaus ja mikä tärkeintä, aktiivinen tekeminen itselle tärkeiden arvojen parissa, joita Maan ystävät järjestönä edustavat! Joka tapauksessa, aprillipäivästä riippumatta, olen nyt sitten todella lähdössä matkaan.

Nyt olen tässä. Istun vielä mukavasti huvilan kokoushuoneen pehmoisella sohvalla, vaan huomenna on toisin. Huomenna alkaa seikkailu! Seikkailu, jota olen suunnitellut ja valmistellut lukemattomien tuntien ajan. Seikkailu, joka kaikesta suunnittelusta huolimatta tulee yllättämään minut lukemattomat kerrat. Ylä- ja alamäkiä niin fyysisesti kuin myös henkisesti. Onneksi en ole ollut enkä tule olemaan yksin, vaan minulla on tukijoukkoni niin täällä Helsingissä kuin myös ympäri Suomen. Haluankin kiittää jo tässä vaiheessa ihmisiä, jotka ovat olleet mukana mahdollistamassa tätä seikkailuani. Toimiston tyypit, Lissu ja Eve, iso kiitos kaikesta työstä ja tuesta! Ryhmäjaoston Angi ja Mirva sekä viestintäjaoston Heidi, ilman teidän tukeanne en olisi tässä. Kiitos kaikille paikallisryhmien edustajille, jotka olette olleet avoimin mielin mahdollistamassa huomista lähtöäni! Kiitos Maan ystävien hallituksen tyypit. Ja tietenkin Humanistisen ammattikorkeakoulun lehtori ja opinnäytetyöohjaajani Ruut! Ja kaikki te, jotka olette tukeneet minua muutenkin. Jatketaan samaan malliin.

Huomenna lauletaan tuttua säveltä (joka saattaa jotakuta ärsyttääkin): "Kun tänään lähden, otan mukaan mitä tarvitsen. Taivaalta tähden valitsen ja siitä seurailen..." Ollaan kuulolla ja muistetaan #pyöräytys2016 #maanystävät20v