Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Jätteettömän Jyväskylän puolesta

Blogi·3.5.2016·

Jyväskylän kaupunki ja Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry järjestivät perinteisen siivouspäivän tiistaina 3.5. Tuolloin kaupunkilaiset siivoavat kaupunkia joukolla, esimerkiksi kouluissa, työpaikoilla tai järjestöporukalla. Kaupunki tarjoaa talkooväelle hanskat ja jätesäkit. Myös Maan ystävät ry Jkl kantoi kortensa kekoon siistimmän kaupungin puolesta.

Alunperin tarkoituksena oli siivota Lounaispuistoa, mutta paikka osoittautuikin turhan siistiksi ja jätesäkkimme jäivät turhan keveiksi. Niinpä lähdimme etsimään törkyisempiä siivouskohteita. Ensiksi menimme Jyväskylän vanhimmalle rakennukselle Taavettilan riihelle. Tämäkin paikka oli kuitenkin lähestulkoon roskaton (mikä on tietenkin sangen toivottavaa). Lähdimme siis sieltäkin. Lopulta liityimme ylioppilaskunnan ympäristövaliokunnan joukkoon siivoamaan Ylistönrinnettä.

Sään suhteen olimme onnekkaita; oli lämmintä ja aurinkokin näyttäytyi aika ajoin. Saaliiksemme tarttui mm. karkkipapereita, muovikääreitä, lasinsirpaleita, serpentiiniä sekä lukemattomia määriä tupakantumppeja. Siivoukseen jälkeen saimme ympäristövaliokunnan sihteeriltä kahvilipukkeet, jonka auktoriteettiin nojaten saimme päivän päätteeksi kahvia ja porkkanakakkua.

Olimme väsyneitä mutta tunsimme todella, että olimme tehneet jotain konkreettista luonnon hyväksi. Merkitykseltään siivouspäivä on ehkä lähinnä symbolinen, ja kokonaisuudessaan ympäristönhoitoa ei tulisi jättää vain vapaaehtoisten vastuulle, eikä ainakaan vain kerran vuodessa tapahtuvaksi spektaakkeliksi. Mutta mikäli voin estää yhdenkin tapauksen, jossa lintu nokkii tupakantumppia tai lasta astumasta lasinsirpaleeseen, tunnen tehneeni jotain.

Reetta Hanhikoski
Maan ystävät ry Jyväskylä