Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Hyvästi, turhat nurmikot!

Blogi·27.4.2025·Suvi Laukkanen·

Maahumala kukassa kasvamaan jätetyllä pihanurmikolla.

Loppuvuodesta 2024 Suomen Luonto -lehti valitsi vuoden turhakkeeksi nurmikon. Onnittelemme raatia hyvästä ja osuvasta valinnasta sekä palkittua itseään ansaitusta voitosta!

Lajiköyhä nurmikko on trendi, joka on saanut alkunsa Englannin aatelisten pihoilta. Se oli tapa osoittaa olevansa niin rikas, että on varaa käyttää valtavat määrät arvokasta pinta-alaa sekä palkattujen työntekijöiden työaikaa johonkin täysin hyödyttömään tarkoitukseen. Sittemmin se tuntuu levinneen jonkinlaiseksi oletusasetukseksi kaupunkien ja pihojen viheralueiden rakentamisessa. Nyt on olisi kuitenkin korkea aika pysähtyä pohtimaan, tarvitseeko kaikkialla olla juuri nurmikkoa, ja jos, niin miksi.

Jos vaikkapa piha-alueella tai kaupungin puiston nurmikkoalueella on paljon sellaista käyttöä mihin nimenomaan tarvitaan hoidettu nurmikko, kuten vaikka piknikit tai pallopelit, niin silloinhan nurmikossa kannattaa pitäytyä. Paljon on kuitenkin täysin turhia nurmikoita, joita juuri kukaan ei käytä, ja jotka suotta köyhdyttävät lajikirjoa, tylsistyttävät maisemaa verrattuna vaikka kukkaniittyyn tai metsikköön, ja kaiken päälle hoitotoimien myötä aiheuttavat vielä melkoiset hiilipäästöt ilmakehään joka vuosi – täysin turhaan.

Kuten muukin kolonialismin aika, myös nurmikko jonkinlaisena oletusasetuksena joutaisi jo jäädä historian romukoppaan, nyt kun tiedämme jo paremmin. Turhat nurmikot kannattaisi korvata jollain kauniimmalla, hyödyllisemmällä ja mielenkiintoisemmalla, kuten vaikka niityllä. Tiesitkö, että yllättävän monilla alueilla niitytyksen alkuun pääsee ihan vaan leikkuuväliä harventamalla? Yksi leikkuu loppukesällä riittää hyvin, ja monilla vanhoilla nurmikoilla kasvaa jo valmiiksi paljon kukkivia lajeja. Allekirjoittaneen omalla pihalla kukki heti ensimmäisestä kesästä alkaen mahtava päivänkakkaroiden pelto, kun kielsin huoltoytiötä leikkaamasta nurmikkoa. Vuosi vuodelta kukkien lajikirjo tuntuu vain lisääntyvän, ja perhosten ja kimalaisten pörräämistä on ihanaa seurata keväisin ja kesäisin.

Kannattaa myös muistaa, että vaikka alueella olisi käyttöä nimenomaan nurmikkona, niin usein on kuitenkin mahdollista kokeilla antaa niityn kasvaa vaikka jollakin pienellä alueella sen laitamilla. Erityisen hyödyllisiä alueita niitytettäväksi ovat vaikkapa hankalasti leikattavat alueet kuten rinteet ja puiden alusta, jolloin myöskin puiden vaurioitumisen riski nurmikon leikkuussa vähenee. Tai karut ja paahteiset alueet, missä nurmikkoa on vaikeaa saada menestymään hyvin.

Toivoisimme että monimuotoinen ja pölyttäjiä auttava pihasuunnittelu voisi nousta vuoden trendiksi korvaamaan turhia nurmikoita!

 

Lisää Helsingin seudun Maan ystävien ja Dodon yhteisestä Iisi niitty -toiminnasta osoitteessa iisiniitty.fi.