Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Helteen jälkeen syksy on luksusta - hallituksen kokous kesätauon jälkeen

Blogi·1.9.2018·Jara Kollei·

Hallituslaiset tallustivat helteisen kesän jälkeen sateisessa säässä Pauligin huvilalle. Sateesta huolimatta hallitus oli kuitenkin selkeästi imenyt kaiken auringon ja lämmön antaman energian, se näkyi olemuksessa. Toisaalta erityisesti pohjoisessa poikkeuksellisen kuiva ja kuuma kesä oli jälleen yksi ilmastonmuutoksen yleistämistä säätiloista myös Suomessa, ja tämä oli myös varmasti Maan ystävien hallituksen mielessä.

Ruotsissa metsäpalot olivat kesällä suurimpia maan modernin historian aikana, ja tämä lahden toisella puolella tapahtunut kriisi herätti Suomenkin mediaa käsittelemään ilmastonmuutosta ja laajemminkin ekologista kriisiytymistä, joka leimaa aikakauttamme (ks. Pelli, 2018). Tietysti voidaan nähdä, että tämä huomion herääminen vasta kun lähinaapurissa tapahtuu, on vahingollista ja epäinhimillistä, sillä ympäri maailmaa erilaiset ekologis-sosiaaliset kriisit ovat arkipäivää ja ilmastonmuutoksenkin tuhoavat vaikutukset alkavat iskeä kunnolla. Nämä eivät kuitenkaan ylitä kotimaisen valtamedian uutiskynnystä, sillä uutisarvoihin kuuluu nähdäkseni kotimaisten ja suomalaisiin liittyvien uutisten ensisijaisuus.Voidaan myös nähdä, että tähän liittyy ajatus, että tuolla jossain tapahtuvat kriisit ovat tavallisia ja eivät koske meitä. Ikään kuin Suomen rajojen sisäpuolinen alue ei olisi osa samaa planeettaa, mistä nuo pahat ja pelottavat uutiset tulevat. Kuitenkin nähdäkseni on varsin pätevää epäillä, että syksyn ja talven viileät säät saavat monet unohtaamaan ilmastonmuutoksen, kun sään ja ilmaston käsitteet iloisesti sekoittuvat. Mutta antaa toivon vielä elää, siitä että näihin aiheisiin herättään vakavasti ja pysyvästi myös valtamediassa.

Maan ystävien hallitus tästä huolimatta palasi huvilalle työskentelemään järjestön toimintamahdollisuuksien puolesta.

 

Hallitus päätti jatkaa My-edustajien hakujen hiomista työryhmässään. Samoin hallintorakenteen keventämistä koskevaa keskustelua aiotaan jatkaa aktiivitapaamisissa, joista ensimmäinen on 22.9 Pauligin huvilan alasalissa.Tervetuloa siis kaikki Maan ystävien aktiivit ja jäsenet pohtimaan Maan ystävien toiminnan mahdollistamisen kehittämistä!

Lisäksi on hyvä merkitä kalentereihin jo hyvissä ajoin, että tänä vuonna Maan ystävien syysväentapaaminen pidetään 16. - 18.11 Pauligin huvilalla. Kaikki reippaasti mukaan syksyn lämminhenkisimpään tapaamiseen!

Lähteet:

Pelli.P (2018, heinäkuu 28). HS Ljusdalissa: Ruotsissa palaa metsää joka puolella maata, eikä loppua näy – ”Illuusio kriisi­valmiudestamme katosi savuna ilmaan”. Helsingin Sanomat. Saatavilla https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005772090.html.