Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Helmikuun MY:n hallituksen kokous: Roskisnallen pullat, vegejuustomarjatorttu ja muuta

Blogi·27.2.2018·Olli-Pekka Haavisto·

Maan ystävien hallituksen helmikuun kokouksessa vieraili Roskisnalle® kertomassa omasta, jo toistakymmentä vuotta jatkuneesta toiminnastaan roskien vähentämiseksi ja kierrätyksen kehittämiseksi erityisesti lasten keskuudessa. ”Roskisnalle on roskiin heitetty ja sieltä pelastautunut lasten leluhahmo. Nallepa ei moiseen kohtaloon suostunut, vaan kömpi ulos roskiksesta Roskisnallena.”

Roskisnalle toi aivan mainioita nallepullia rusinasilmineen ja töpökorvineen hallitukselle herkuteltavaksi, mutta vähän niitä meni, kun useimmat meistä pysyttäytyvät vegaanina.

Siksipä tuli mieleen käyttää blogia parin reseptin jakamiseen, että kaikki saisivat herkutella.

GLUTEENITON VEGEJUUSTOMARJATORTTU

Marjatorttuja olen leiponut vuosikymmeniä, mutta vuosi sitten jouduin opettelemaan gluteenittoman herkkuleipomisen, kun yhteisössämme asuu yksi gluteenittomalla dieetillä elävä. Ja se on ollut ihana joutuminen! Ihmiset, joilla on jokin toinen asento kuin itsellä maailmassa olemiseen, avaavat nautinnollisesti uusia tihrustamisvinkkeleitä ja maa-äiti ottaa syliin entistä ihanammin. (Tosin mistä me tiedetään, miten Maa on sukupuolittunut – luultavasti hän on monta sukupuolta samalla kertaa – mutta vanha sanonat, juu nou, ja itse asia on tietysti rikkaampi ote todellisuuteen.)

Gluteenittoman leivonnan ongelma on jauhot. Valmis tuote ei useinkaan maistu juuri miltään, tai maku on tyhjä, tai sitten tattarin liiallinen käyttö tekee siitä kokemuksen, kuin kuorrutettua puuroa söisi. Runsaan hionnan jälkeen olen päätynyt alla olevaan.

Kun gluteeniton alkoi sujua niin vaivatta, aloin kehitellä eri keinoja pohjan ja täytteen kiinteyttämiseksi. Tavallisestihan kananmuna hoitaa sen tehtävän. Jos munaa ei ole, pohja on helposti murenevaa, kuivakkaa tai muuten ikävän tuntuista suussa. Ja täyte pysyy juoksevana vellinä. Ulkomaisia valmisteita en oikein halunnut käyttää, mutta kyllästyin sitten perunajauhoihin, kun niistä tulee kumimainen suutuntuma.

Tällaiseksi tämä sitten kehittyi. Ja tämäniltainenkin palaute yhteisömme jäseniltä (5v. - 42v.) rohkaisi julkistamaan reseptin. Ainesten suhteissa on syytä olla tarkka.

Pohja

100 g margariinia
¾ dl vaaleahkoa ruokosokeria
1,5 dl riisijauhoa

1 dl maissijauhoa

0,5 dl tattarijauhoa

1 kukkurainen rkl mantelijauhoa tai kookoshiutaleita

2 tl ruokahiivahiutaleita (käytän Marigold Engevita Yeast Flakes -tuotetta)

1 tl leivinjauhetta

¼ tl cayenne-pippuriajauhetta

2/5 maustamattomasta 500 gramman soijajugurttipurkista

Täyte

4 dl pakastettuja marjoja (mieluiten itse poimittuja). Happamat, kuten puolukka, karpalo ja punaherukka käyvät tähän.
¾ dl vaaleahkoa ruokosokeria

1 tl vaniljajauhoa tai vaniljasokeria

3/5 maustamattomasta 500 gramman soijajugurttipurkista

2 tl ruokahiivahiutaleita (käytän Marigold Engevita Yeast Flakes -tuotetta)

 

Tee näin:

1. Laita pakastemarjat kapeapohjaiseen astiaan, esim mittakannuun. Sekoita sokeri ja vaniljajauhe tai vaniljasokeri keskenään, kaada marjojen päälle ja varovasti ravistele astiaa, että sokeriseos valuu alimpienkin marjojen päälle. Jos tämä ei tahdo onnistua, auta lusikalla, sillä tämä on tortun taikatemppu, jolla taitetaan liika happamuus.

2. Pilko margariini taikinakulhoon pehmenemään ja lisää pohjan sokeri astiaan.

3. Sekoita jauhot, leivinjauhe, cayenne ja hiivahiutaleet huolellisesti eri astiassa.

4. Vaahdota margariini ja sokeri puuhaarukalla kunnolla. Lisää neljäsosa kuiva-aineseoksesta ja sekoita tasaiseksi.

5. Lisää pohjataikinaseokseen 2/5 soijajugurttipurkista. Sekoita tasaiseksi. Lisää loput jauhot ja sekoita huolellisesti. Sekoittamisessa ei kannatta käyttää kovin vauhdikasta kättä, sillä silloin valmiista torttupohjasta tulee sitkas. Kun olet valmis, tiivistä seos yhdeksi kiinteäksi kokonaisuudeksi taikinalastalla.

6. Laita uuni lämpiämään 200ºC:een.

7. Voitele torttuvuoka huolella. Kaada pohjataikina vuokaan. Levitä taikina vuokaan tattarijauhon avulla. (Huom. soijajugurtin takia taikina on aika tarttuvaista.) Muotoile reunat.

8. Sekoita 3/5 soijajugurttipurkista ja 2 tl hiivahiutaleita hyvin siinä asitiassa, jossa aikaisemmin sekoitit kuivat aineet. Lisää seokseen sokeroidut marjat. Huolehdi, että kaikki sokeri tulee mukaan.

9. Kaada täyteseos pohjataikinan päälle ja tasoittele taikinalastalla. Laita leivonnainen uunin keskitasolle 30 minuutiksi.

10. Kun otat vegejustomarjatortun uunista, annan jonkin aikaa jähtyä, että täyte kiinteytyy.

Ai miten niin VEGEJUUSTOmarjatorttu??? Tiedät, kun maistat.

- - -

Koska emme elä pelkästään herkuista (emmekö???!!!!!) tässä vielä suolainen nopea leivonnainen.

RUISTEELEIPÄ

Tämän reseptin taustalla on tapaaminen hyvän ystävän kanssa Billnäsissä, jossa tuolloin asuin. Tomera tiipiimies kävi luonani 2007. Minulla sattui olemaan tällaista ruisteeleipää, jota nautimme teen kanssa. Tiipiimies ihastui niin, että vaatimalla vaati saada reseptin, vaikka sanoin, ettei siinä mitään erityistä reseptiä ollut – olin vain keräillyt jämiä kaapista hyötykäyttöön. Noh, painostuksen alla sitten kyhäsin tämän ohjeen lähettääkseni sen hänelle. Tämä on varmaan jonkinlainen keskiarvo niistä kaappien pohjien raavinnoista, jotta noiden erinomaisten Mustion jauhojen pussinpohjat sain käyttöön, ja ennen kaikkea saadakseni jugurttipurkeista kuivahtaneet loput hyötykäyttöön. Tiipiimiehen sitkeyden ansiosta ohje säilyi ja siitä tuli oikea resepti.

Nykyään käytän usein myös monenlaisia siemeniä siten, että jauhojen ja siementen kokonaismäärä pysyy 8 dl:ssa. Hyvä suhde on 5 dl jauhoja, 3 dl siemeniä.

5dl Mustion myllyn ruisrouhetta
3dl Mustion myllyn ruisjauhoa
2tl ruususuolaa
4tl leivinjauhetta
1/2dl luomuoliiviöljyä (muukin luomuöljy käy, mutta ei hirveän makuinen maissiöljy)
maustamattoman jugurtin, piimän tms. purkin pohjia - tietysti luomua. Vettä siten, että nesteitä tulee öljy mukaan lukien yhteensä 5dl. Nämä tietysti ovat nykyään pelkästään vegaanisina aineksia kaikki. Nykyään korvaan jugurtin usein manteli-, kaura- tai kookosmaidolla, kun jugurttipurkin pohjia ei entiseen tapaan enää keräänny.

Kuivat aineet sekoitetaan. Jos ruususuola on karkeaa, se hienonnetaan ensin morttelissa. Purkkien pohjista irroitetaan kuivahtanut jogurtin tai piimän loppu kuumalla vesitilkalla. Nesteisiin saa tulla sekaisin eri purkkien pohjia. Nesteet sekoitetaan keskenään ja sitten puuhaarukalla jauhoihin siten, että muodostuu tasalaatuinen taikina. Sekoitetaan rauhallisesti, ettei valmiista leivästä tule sitkasta.

Laitetaan jääkaappiin yön yli, jotta taikina tasottuisi ja karkea ruisrouhe pehmenisi. Leivinjauhe nostattaa taikinan vasta lämmetessään, joten tämä yön yli seisottaminen ei ole ongelma. Hiivapohjaisella taikinalla ei näin voi tehdä.

Seuraavana päivänä tasoitetaan pellille noin 1 cm:n paksuiseksi levyksi. Huolehditaan, että levyn reunat ovat ehjät. Leikataan taikinapyörällä sopiviksi annospaloiksi ennen uuniin laittamista.

Paistetaan 225 asteessa noin 15 min. Kokeile sormella kopauttamalla leivän kypsyyttä. Jos leipä kuullostaa ontolta, se on kypsä. Tarvittaessa paistamista voi vielä jatkaa 5 minuuttia.

Nautitaan maailmaa rakastavien ajatusten kera ;-)