Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Hallitustyöskentelyn muuttuminen koronapandemian aikana - Mitä hyviä puolia siinä on tullut esiin?

Blogi·1.7.2021·Marica Savolainen·

Tämä aihe on pyydetty nostamaan esille koska Maan ystävien jäsenet ovat ehkä kiinnostuneita pandemia ajan hallitustyöskentelystä. Miten hallitustyö on sujunut ja mitä hyviä ja huonoja puolia erikoisjärjestelyissä on ollut? Tämä saattaa kiinnostaa myös sellaisia yhdistyksen jäseniä, jotka voisivat haluta toimia MY:n hallituksessa seuraavalla kaudella tai myöhemmin.

 

Tähän mennessä kukaan hallituksen jäsen ei ole ehdottomasti ollut etäviestintämenetelmien käyttöä vastaan hallitustyöskentelyssä koronapandemian aikana. Tähän on syynä se, että koronan aikana etäviestimien käyttö on ollut käytännössä ainoa mahdollinen keino pandemian kriittisessä tilanteessa viestiä toisille hallituksen jäsenille. Tämä johtuu siitä, että lähitapaamisia ja -kokouksia ei ole ko. pandemian aikana koettu vastuulliseksi järjestää. Kokouksiin on osallistunut jopa enemmän hallituslaisia kuin ennen koronaa, koska ei tarvitse matkustaa jos asuu vaikka toisella paikkakunnalla tai aikataulu on tiukka, julkiset kulkuvälineet lakossa tms. Matkustamiseen pääkaupunkiseudun sisälläkin kuluu helposti tunti jos vaikka vaihtaa paria julkista kulkuvälinettä vaikka Espoosta tai Vantaalta. Varmasti voi olla monia syitä.

 

Vaikka hallituksen kokouksissa ei ole voinut keskustella kasvotusten toisten hallituslaisten kanssa, kokouksien aluksi on vaihdettu kuulumisia rauhassa ja toisia kuunnellen. Huolimatta siitä, että kokouksissa on ollut paljon asiaa, myös kokouksien aikana on ollut tilaa jakaa henkilökohtaisiakin asioita. Muiden hallituslaisten tuki on koronapandemian aikana ollut arvokasta ja antanut intoa hallitustyöskentelyyn. 

 

Hallituksen kuukausikokoukset on pidetty lauantaisin tai sunnuntaisin. Niiden aikana käydään läpi päätettävät ja tiedoksi otettavat asiat. Kuukausikokousten aikana on pidetty ruokailutauko ja on vapaaehtoista haluaako käyttää etäkokouksessa kuinka paljon kameraa. Hallituslaiset ovat käyttäneet kameraa erityisesti kokousten alussa toisten tervehtimiseen ja kokouksen lopussa sanoakseen toisille. Kuukausikokousten lisäksi on pidetty lyhyemmät hallituksen kuukausikokouksen valmistelukokoukset ja mm. hallituksen meta-päivä hallitustyön suunnitteluun ja kokemusten hallitustyöstä vaihtamiseen. Kevätvuosikokous pidettiin etänä, mukana oli mahdollisuus osallistua siihen toimistolla

 

Osa hallituslaisista kuitenkin haluaisi tavata ihmisiä kasvotusten siinä vaiheessa, kun se on mahdollista lähitapaamisissa koska kaipaa luontevampaa sosiaalista yhdessäoloa ilman tietokoneen näyttöä tai vaihtelua kotona olemiseen. Kaikilla ei myöskään aina ole omaa työtilaa kotona vaan saattaa olla muita perheenjäseniä ja lemmikkejä tai vaikka remontti naapuristossa. Lisäksi esimerkiksi ruokatarjoiluja ei ole mahdollista järjestää etätapaamisiin, mutta vaikkapa hallituksen kokouksissa, jotka on järjestetty lähitapaamisina ilman etäyhteyden priorisointia, on ollut tarjolla vegaanista purtavaa.

 

Maan ystävien hallitus ja järjestösihteeri ovat lomalla heinäkuun, mutta osa varapuheenjohtajista on tavoitettavissa heinäkuun aikanakin. Kiireellisissä asioissa ole yhteydessä puheenjohtajistoon sähköpostilla: puheenjohtajisto (at) maanystavat.fi .

 

Haluamme toivottaa oikein mainiota ja ihanaa alkanutta kesää!

 

Maan ystävien hallituksen puolesta terveisin Marica