Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Hallituksen kokous 14.4. : Kevään pirteyttä sekä tulevaisuuden varjoja

Blogi·15.4.2018·Jara Kollei·

 

Aurinkoisena huhtikuun lauantaina Maan ystävien hallituksen jäsenet kipittivät kukin matalista majoistaan Pauligin huvilalle kuukausittaiseen kokoukseen. Aurinko paistoi kauniisti, ja lumet alkoivat olla jo tiessään. Hallituslaisten kasvoista näkyivät kevään vaikutukset: jotkut piristyvät ja heidän kasvoistaan hehkuu kevään paiste, jotkut olivat epäonnisempia ja kärsivät kevätväsymyksestä. Maan ystävien hallitus ei ollut siis poikkeus, sillä Ylen artikkelissa haastatellun psykiatrian erikoislääkäri Antti Liikkasen mukaan ainakin kahdeksasosa suomalaisista on alttiita kevätmasennukselle (1).

 


Ennen kokouksen aloittamista jaettiin pikaisesti kuulumiset hallituksen jäsenten kesken - tästä pikkuisesta kuulumiskierroksesta on jo tullut tapa.

Kokous käynnistyi reippaasti ja asiapitoisesti. Hallituksen asialistaan oli kuitenkin tullut lisäyksiä jonkin verran, jonka vuoksi järjestäytymisessä kesti jonkin hetken, mutta puheenjohtaja veti kokonaisuuden hienosti kasaan. Kokonaisuus soljui tavalliseen tapaansa: asioista keskusteltiin, otettiin tiedoksi ja äänestettiin. Kokouksen asialistalla erityisesti Hiilivapaat tanssit -tapahtuman (2) sponsoriehdokkaat käsiteltiin syvällisesti pohtien - tämähän onkin tarpeen jotta Maan ystävien toiminta on kaikilla osa-alueillaan perusarvojensa mukaista. Keskustelussa nostettiin esiin tarve eksplikoida yritysyhteistyön säännöt, niin että jokainen Maan ystävien toimija voisi niitä käyttää päätöksien tukena.

Toinen asialistalla reilusti aikaa vienyt kohta oli Maan ystävien hallituksen kanta JFN:n järjestön - joka on tunnettu ihmioikeusloukkauksistaan palestiinalaisia kohtaan - osallistumisesta Maailma kylässä -festivaaleille. Maan ystävillä on tapahtumaa järjestävässä Kepassa edustuspaikka, ja Maan ystävien hallitus päätti perusarvojensa mukaisesti ja johdonmukaisesti aiempaan kantaansa (3) nähden, olla hyväksymättä JFN:n osallistumista festivaaleille.

Maan ystävien asialistan kolmas erittäin paljon keskustelua herättänyt kohta oli Pauligin huvilan tilanne. Maan ystävien toiminnan tulevaisuuden varjoksi on noussut uhka Pauligin huvilan myymisestä jo jokunen tovi sitten, mutta nyt huvilan menettämiseen liittyvää tietoa on tullut runsaasti lisää. Huhut ovat varmistuneet, kaupungilla on aikomus myydä huvila piakkoin. Kokouksessa hämmästelyjä sai aikaan tuore arvelu siitä, että Helsingin Nuorisopalvelut eivät olisi aktiivisesti puolustamassa jäämistä huvilaan, eli heistä ei saisi tukea. Tämän tiedon katsottiin muuttavan Maan ystävien strategiaa jonkin verran. Ratkaisukeskeisen keskustelun avulla Maan ystäville saatiin luotua toimintastrategia huvilan suhteen: Maan ystävät jatkaa talossa toimivien järjestöjen suostuttelua tuekseen ja lausuu kaupungille kantansa, ja toisella rintamalla Maan ystävät selvittää mahdollisuutta muodostaa muiden järjestöjen kanssa konsortio, joka kykenisi ostamaan ja hallinnoimaan uusia tiloja. Näin toimimalla Maan ystävät kykenee varautumaan järkevästi tulevaisuuteen, mitä tahansa huvilan kohtalo onkaan.

Vaikka kokous jälleen venyi reilusti yliajalle ja hallituslaiset alkoivat jo uutteran työskentelyn jälkeen väsyä, pysyi tunnelma loppuun saakka letkeänä. Kokouksen päätyttyä oli hallituslaisten aika löntystää takaisin mataliin majoihinsa, elpymään seuraavan päivän vuosikokousta varten.

 

 

  1. Juha Hintsala, ”Masennuksen kahdeksan vuodenaikaa – kevät on monille vuoden pimein ajanjakso” (YLE: 13.3.2016) https://yle.fi/uutiset/3-8734514
  2. https://www.ilmastokanava.com/manumminen_hiilivapaasuomi.html
  3. ICAHD Finland, ”Avoin kirje: Kepan perusarvoja rikkovat järjestöt eivät kuulu Kepan tapahtumiin” (ICAHD.fi 22.3.2017) http://www.icahd.fi/avoin-kirje-kepan-perusarvoja-rikkovat-jarjestot-eiv...