Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Hajanaisia ajatuksia syyskuun halkon jälkeen

Blogi·23.9.2019·

Mielestäni uusi vuosi alkaa oikeasti nyt, syyskuussa. Kesä on ohi ja työ, opinnot, harrastukset ja kaikenlainen kansalaisaktivismi käynnistyvät uudelleen lomien jälkeen. Kalenteri täyttyy osalla meistä nopeaa tahtia. Pitäisi olla malttia pysähtyä miettimään mihin todella haluaa aikaansa käyttää. Mikä on minulle tärkeää, mikä on mahdollista, mitä jaksan? Mitä haluan tänä syksynä oppia ja kokeilla?

Toivotaan, että mahdollisimman moni haluaa tänä syksynä tehdä jotain ympäristön hyväksi. Ilmasto on nyt otsikoissa ja huolettaa yhä useampia, ja hyvä niin. Monet ovat heränneet pohtimaan myös muita ympäristökysymyksiä kuten eliölajien massasukupuuttoa tai metsien hakkuita. Toisaalta Amazonian metäpalojen tapaisia asioita on vaikeaa edes käsittää ja se mitä käsitämme ahdistaa. Miten pystyisi toimimaan lamaantumisen sijaan? Onko niillä asioilla joihin kykenen väliä?

Kieltämättä joskus ajatukset järkevästä ajankäytöstä ja tekemistäni valinnoista tulevat mieleen myös Maan ystävien hallituksen kokouksissa. Syyskuun halko sujui itseltäni hyvin väsyneissä tunnelmissa ja konkreettinen toiminta tuntui olevan kaukana vetoomusten sanamuotojen ja tulevan vuoden budjetin miettimisestä. Tämän toimintatavan olen kuitenkin itse tullut valinneeksi ja olen ollut valintaani tyytyväinen. Kokoustaminen ja asiakirjojen laatiminen ei yksinään merkitse mitään, mutta aktiivit tarvitsevat toimiakseen rahaa, organisointiapua ja nimiä vetoomuksiin päättäjiä vakuuttamaan. Kokouksen jälkeen luin että mitä tulikaan päätettyä ja tajusin, että paljon hyvää tapahtuu. Ihmiset toimivat monilla eri tavoilla ympäristön hyväksi.

Tervetuloa mukaan tänäkin syksynä! Toimimisen ja oppimisen mahdollisuuksia on monia ja monenlaisia suoran toiminnan aktioista lukupiireihin ja Lentovero-kampanjointiin. Itse odotan tällä hetkellä eniten Maan ystävien väentapaamista marraskuussa, ehkä nähdään siellä?

Syysterveisin,

Heidi, MYn hallituksen jäsen