Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Vesitoiminta

Toiminta

Vesiryhmä tiedottaa maailman vesikriisistä piilovesi- ja vesijalanjälkinäkökulmasta muun muassa pitämällä yleisötilaisuuksia, tuottamalla verkko- tai painettua materiaalia, järjestämällä ja osallistumalla mielenosoituksiin sekä harjoittamalla tarvittaessa kansalaistottelemattomuutta.

Vesiryhmä on päivittänyt Vesikriisiesitteen uusimmalla tutkimustiedolla. Se tuli valmiiksi elokuussa 2019. Voit lukea esitteen pdf-versiona klikkaamalla nimeä: VESIKRIISIESITE 2019. Tämä versio on bittikooltaan suuri painoversio, oikealla sivupalkissa on kevyempi versio.

Vesikriisiesitteen aiemman, vuonna 2011 ilmestyneen version voit lukea tästä: Vesikriisiesite 2011. Tässä versiossa olevat tiedot ovat edelleen päteviä, mutta myöhempi tarkentava tutkimus pakottaa tarkastelemaan vesijalanjälkien suuruuksia suuntaa-antavina, muttei virheellisinä. Maailmankappaan liittyvät puuvillan piilovesireitit ja suuruudet ovat ehtineet jonkin verran verran muuttua maailmankaupan tilanteen muuttuessa. Kaikkia tietoja tulee tarkastella kirjoitusajankohdan tutkimustietoon perustuvina. Perustavanlaatuisina muutoksia 2011 jälkeen ei ole tapahtunut, mutta maailma on tietenkin jonkin verran muuttunut melkein kymmenessä vuodessa.

Esimerkiksi tässä on tammikuussa 2019 julkaistu tutkimus energiantuottoon käytetyn puun vesijalanjäljestä Euroopan unionissa. Tässä taas on niinikään 2019 julkaistu tutkimus maa-, vesi- ja hiilijalanjäljistä bioenergian tuotantojärjestelmästä, joka käyttää kiertotaloutta hyväkseen. Tutkimus osoittaa, että siirtyminen 100% bioenergian tuotantoon ei ole mahdollista maa- ja vesijalanjäljen näkökulmasta. Jos käytettäisiin vain tehokkaimpia raaka-aineita (sokerijuurikasta ja sokeriruokoa), tuotanto vaatisi silti 11 - 14% globaalista viljelymaasta ja makean veden tarve nostaisi ihmiskunnan vesijalanjälkeä 18 - 25% nykyisestä vesijalanjäljestä.