EU käy parhaillaan neuvotteluja Yhdysvaltojen kanssa vapaakauppasopimuksen (TTIP) solmimiseksi. Neuvottelut ovat salaisia ja tieto sopimuksen sisällöstä on ollut yksittäisten vuotojen varassa. EU on myös vienyt vastaavan sopimuksen Kanadan kanssa (CETA) lähes loppuun.
TTIP tulee sisältämään tarkemmin määrittelemättömän tavoitteen sääntelyn yhdenmukaistamisesta sekä investointisuojan. Investointisuoja mahdollistaa yrityksille oikeuden haastaa valtio kansainväliseen välimiesmenettelyyn investoinneille epäedullisten lakien säätämisen johdosta. Suurin osa käsitellyistä tapauksista on ratkaistu investoijien eduksi tai soviteltu. Välimiestuomioistuin kykenee ohittamaan niin kansalliset kuin Euroopan unionin tason tuomioistuinten ratkaisut. Myös CETA sisältää investointisuojan.
Maan ystävät osallistuivat TTIP- ja CETA-sopimusten vastaiseen eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen, jonka nimienkeräys päättyi syksyllä 2015. Koko Euroopasta nimiä saatiin 3 284 289 ja Suomesta 38 217. Taloudellisen oikeudenmukaisuuden toimintaryhmä seuraa tilanteen etenemistä kun nimet luovutetaan.
Vuonna 2016 taloudellisen oikeudenmukaisuuden toiminta jatkuu kansainvälisten vapaakauppasopimusten (TTIP, CETA, TiSA) kritiikin ja vastustamisen merkeissä. Toiminta koostuu pääasiassa erilaisista tapahtumista, joita järjestetään tai joihin osallistutaan, kuten keskustelutilaisuudet, viranomaisten kuulemiset, kansainväliset toimintapäivät ja “olohuonevierailut”. Yhteistyötä TTIP-info- verkoston ja Euroopan Maan ystävien kanssa jatketaan. Taloudellisen oikeudenmukaisuuden toiminnan viestintää kehitetään helpommin lähestyttävään suuntaan.