Muutos ei tapahdu itsestään,
se on tehtävä!

Sateen jälkeen koittaa poutasää

Blogi·27.6.2016·

Kohopenkin risupohja rakentuu usean käsiparin voimin.

Keväisessä Kupolin herkku -kansankeittiössämme ruokaosuuskunta Oma maa oli esittelemässä toimintaansa ja kertomassa kumppanuusmaatalouden merkityksestä ruoantuotannon murrosvaiheessa. Kansankeittiön hyvä ohjelma kauniine kuvineen innoitti Helsingin Maan ystäviä sopimaan talkoot Oma maan tuottajatilalle Lassilaan Tuusulaan. Niinpä juhannusta edeltävänä viikonloppuna niin maan ystävät kuin ruokaosuuskuntalaiset pakersivat yhteistuumin toisenlaisen ruoantuotannon puolesta.

Helsingin Maan ystävissä halusimme yhdistää talkoiluun pyöräytyksen hengessä pyöräretken maatilalle. Perjantai-iltapäivällä kuusihenkinen letkamme starttasi Pasilan aseman rakennustyömaakaaoksen keskeltä ottaen suunnan kohti Keskuspuiston rauhaisia metsäteitä. 37 kilometrin matkalla pidimme evästauon Vantaankoskella, josta matka jatkui lentokentän länsipuolelta Hyrylään. Saavuimme tilalle otolliseen aikaan, sillä kymmenen minuutin kuluttua tulostamme sade jo ropisteli karkottaen sekä vieraat että majoittajat grillikatoksen suojaan iltapalalle.

Kasvutunnelin keskimmäistä penkkiä vielä rakennetaan, jonka jälkeen koitti istuttaminen!
Kasvutunnelin keskimmäistä penkkiä vielä rakennetaan, jonka jälkeen koitti istuttaminen!

Lauantaiaamu valkeni sateisena, mutta tilalla hommia oli myös sateensuojassa. Kasvutunneliin rakennettiin istutuspenkit, ja niinpä tomaatit ja chilit pääsivät taimiruukuistaan multiin. Sateisuudesta huolimatta myös mansikkamaan rikkaruohot saivat kyytiä. Tilalaiset loihtivat talkoosopan lisukkeineen, itseleivottua leipää ja hernetahinia talkoolaisten kurnivia vatsoja täyttämään. Illan tullen monet suuntasivat kotiinsa romppeitaan kuivattelemaan ja tilalla yöpyjille lämpeni sauna. Grillikatoksen tulen loimussa talkoohenki jatkui papuaiheisen korttipelin merkeissä.

Myös viime vuonna rakennetusta kohopenkistä rikkaruohot saivat lähtöpassit.
Myös viime vuonna rakennetusta kohopenkistä rikkaruohot saivat lähtöpassit.

Sunnuntaipäivän poutasäässä kohopenkin rakennuspuuhat pistivät liikettä niveliin. Metsästä haettiin risuja, ja alta aikayksikön ne oli levitetty penkin uraan ilmavuutta tuomaan. Loppupäivästä mansikkamaan rikkaruohot saivat tuntea joukkovoiman paineen, kun lähes viisitoista käsiparia teki työtä käskettyä. Viikonlopun ahkeroinnin päätyttyä joukko Helsingin maan ystäviä polkaisi Korsoon, josta junailu kotia kohti oli taatusti ansaittu.

Talkooviikonloppuna saimme tehdä konkreettisesti jotain kestävämmän ruoantuotannon puolesta. Olemalla osa ruokaosuuskuntaa tai tukemalla sen toimintaa antaa äänen yhteiselle vastuunjaolle satokausista ja toisella tavoin toimivalle yhteiskunnalle.

Ihanasta viikonlopusta vielä kerran kiittäen,

Maan ystävien talkooporukka