Maan ystävät, logo Liity jäseneksi, klikkaa tästä

VesioikeudenmukaisuusVesioikeudenmukaisuus


Maan ystävien vesitoiminta on viime vuosina keskittynyt pääasiassa globaaleihin vesikysymyksiin ja niistä tiedottamiseen.

Nykyisen globaalin vesikriisin syynä on kaksi perusasiaa:

1. Kaikki tuotanto - maatalous-, teollisuus- ja palvelutuotanto - vaatii huomattavia määriä vettä tuotantoprosessissa. Tämä johtuu veden fysikaalis-kemiallisista ominaisuuksista, joita ei ole millään muulla aineella. Siksi vesi ei ole korvattavissa millään. Tuotanto syventää aiheuttamaansa vesikriisiä eri puolilla maailmaa paikallisesti vaihtelevin tavoin, mutta perussyitä on vain kolme: a. pinta- ja pohjavesien riistokäyttö, b. tuhlaus sekä c. suora tai välillinen saastutus.

2. Ilmastonmuutos aiheuttaa merkittäviä muutoksia paikallisiin vesiolosuhteisiin. Poikkeukselliset tulvat, kuivuus ja kaatosateet aiheuttavat vesiturvan rajua heikkenemistä. Maan ystävien vesiryhmä kiinnittää erityistä huomiota vuoristojen lumi- ja jääpeitteiden hupenemiseen, jotka aiheuttavat radikaalia virtaaman vähenemistä valuma-alueilla kuten Kalliovuorten ympäristössä, Andeilla ja Tiibetin ylängön ympäristössä. Pahimmassa tapauksessa tämä aiheuttaa uhkan yli 40 prosentille maapallon väestöstä (Human Development Report 2008).

Syventävää tietoa näistä aiheista ja vesihuollon yksityistämisprojektista on sivun alalaidasta pdf-muodossa ladattavassa Maan ystävien Vesikriisi-esiteessä (maaliskuu 2010). 

Vesien ylikulutukseen  ja saastuttamiseen liittyy olennaisesti maailman ylikuluttavan luokan ekologisesti kestämätön toiminta. Pitkäaikaiset MY-aktiivit Jarna Pasanen ja Marko Ulvila ovat tehneet tutkimusta aiheesta. Raportin Sustainable Futures: Replacing Growth Imperative and Hierarchies with Sustainable Ways suomenkielinen tiivistelmä löytyy sivun alalaidasta pdf-muodossa.

Kuluttamisen mielettömyyksiin kuuluu pullovesi. Vuonna 2002 ulkomainen pullovesi ja vuonna 2008 pantiton pullovesi valittiin vuoden turhakkeeksi. Sana 'turhake' saattaa antaa liian kevyen vaikutelman pullovedestä, joka on elinkaarianalyysin mukaan kymmeniä kertoja johtovettä haitallisempaa ympäristölle (TS 23.3.2010) ja kehitysmaissa sosiaalisesti täysin kestämätön vääristäessään vesiturvaa varakkaiden eduksi. Story of Stuff -hanke on julkaissut maaliskuussa 2010 animaatiodokumentin Story of Bottled Water, joka kertoo ytimekkäästi pullovesibisneksen taustoista. Toteutuksen yhteistyötahot: Corporate Accountability International, Environmental Working Group, Food & Water Watch, Pacific Institute, Polaris Institute (katso jälkimmäisten linkit alta).

JULKAISUT: tn_veden_varassa__globaali_kamppailu_oikeudesta_veteen_1312278699.jpg

Veden varassa - Globaali kamppailu oikeudesta veteen -kirja julkaistiin vuonna 2013. Kirjan suomennos on osa Maan ystävät ry:n päättynyttä, laajempaa Globaali vesikriisi -viestintähanketta. Voit tilata kirjan verkkokauppamme kautta. Lisätiedot ja yhteydenotot:

Olli-Pekka Haavisto
050 408 5670
olli-pekka.haavisto(at)maanystavat.fi

Lisätietoa:

Ammattiainekerho AKVA:n ja TKK:n vesi- ja kehitys -tutkimusryhmän vesijalanjäljen laskuri.

Waterfootprint Network -sivusto sisältää keskeisen virtuaalivettä ja vesijalanjälkeä koskevan tutkimusaineiston. Sivustolta löytyy käsitemäärittelyt, tutkimusraportteja pdf-muodossa, yksityiskohtaiset vesijalanjälkilaskurit maittain, ja paljon muuta.

Pacific Institute:n kotisivu, jolta löytyy monelaista veteen liittyvää tutkimustietoa. Oman ilmoituksensa mukaan tutkimuslaitos edistää ympäristönsuojelua, taloudellista kehitystä ja sosiaalista yhdenvertaisuutta. Tutkimusaineisto on hyödyllistä. Yhteiskunnallinen kritiikki on haettava kyllä muualta.

Pacific Institute:n kahden vuoden välein ilmestyvä globaali vesiraportti World's Waters 2008 - 2009. Sivustolta voi ladata ilmaiseksi joitakin raportin lukuja ja muuta materiaalia.

Yllämainitun raportin ensimmäinessä luvussa 'Peak Water' Pacific Instituten perustaja Peter H. Gleick ja tutkija Meena Palaniappan käsittelevät planeetan makean veden varojen ylikäyttöä uuden käsitteen 'vesi-huippu' avulla ja vertaamalla sitä käsitteeseen 'öljyhuippu'.

peakwater.org -sivuston tunnus on "When global demand for water exceeds renewable supply - Kun globaali vedentarve ylittää vesikierrossa uudistuvan veden määrän". Sivustoa ylläpitää Peter Gleick kolleegoineen ja se seuraa globaalia vesitilannetta. Sivusto sisältää kiinnostavia ajankohtaisia artikkeleita, videoklippejä ja muuta materiaalia.

Polaris Institute on kanadalainen instituutti, jonka tavoitteena on kamppailla demokraattisen yhteiskunnalisen muutoksen puolesta yritysvetoisen globaalisaation aikakaudella. Sivustolla on myös vettä koskevaa aineistoa.

International Rivers on planeetanlaajuisesti toimiva kansalaisjärjestö, joka puolustaa jokia ja kamppailee niiden vaikutusalueella elävien yhteisöjen oikeuksien puolesta. IR:n tavoittelee maailmaa, jossa jokia ja ekosysteemejä arvostetaan. Järjestö on yksi maailman tärkeimpiin kuuluvista vesijärjestöistä ja sen sivustoilla on paljon käyttökelpoista aineistoa.

Planeetan lumi- ja jäätilanteen raportti Global Outlook for Ice and Snow (2007). Raportti on ilmaiseksi ladattavissa pdf-muodossa. Sisältää paljon hyvää vuoristojäätiköitä koskevaa tietoa.

Reclaiming Public Water. Aktivistiverkoston tuottama ja jatkuvasti päivittyvä raportti maailman vesihuollon yksityistämisestä ja sen yhteiskunnallisesti kestävistä vaihtoehdoista. Raportin ovat tuottaneet Transnational Institute TNI ja Corporate Europe Observatory CEO yhdessä.

Raportin paperipainos on saatavissa suomeksi nimellä Vettä kaikille - yksityistämisen oikeudenmukaisia vaihtoehtoja (2006), Pystykorva-sarja LIKE. (kirjan tuottaminen suomeksi oli ATTAC ry:n Maan ystävät ry:n ja TNI:n sekä CEO:n yhteishanke)

Blue Planet Project on maailmanlaajuinen aloite globaalin vesioikeudenmukaisuuden saavuttamiseksi.

Food & Water Watch on voittoa tavoittelematon organisaatio, joka työskentelee yhteistyössä ruohonjuuritason järjestöjen kanssa ympäri maailmaa tavoitteenaan taloudellisesti ja ympäristön kannalta kestävä maailma. Järjestön vesisivut sisältävät monipuolisesti vettä sivuavia aiheita.

EcoPeace on Lähi-idän Maan ystävien FoEME:n kotisivu. Se kokoaa yhteen Palestiinan, Jordanian ja Israelin ympäristönsuojelijat. Sivustolla on merkittävää alueen vesitilannetta koskevaa aineistoa. FoEME on Friends of the Earth Internationalin jäsen.

Maude Barlow'n julkaisuja. Maude Barlow on pitkän linjan kanadalainen vesiaktiivi. Hän toimi vuosina 2008 ja 2009 YK:n yleiskokouksen puheenjohtajan erikoisneuvonantajana.

The 1st UN World Water Assessment Report (2003) 

The 2nd UN World Water Assesment Report (March 2006)

YK:n inhimillisen kehityksen raportit, myös HDR 2007 - 08 ja HDR 2009.

WHO (2006): Guidelines for drinking-water quality, 3rd ed.


Veteen liittyviä lehtijuttuja, joissa MY tai sen jäsenet ovat olleet tavalla tai toisella vaikuttamassa:

Kenen vettä syömme? (23.2.2015, julkaistu alun perin HYMYn Poimulehdessä #1)

Planeetalta loppuu vesi (19.6.2014)

Pakistanin tulvat ihmisten aiheuttamia (30.8.2010)

Häämöttääkö Niilin horisontissa vesisota? (9.6.2010)

Kiinan kuivuus koettelee (toukokuu 2010)

Kiinan vesiekologinen romahdus syvenee (29.03.2010)


Suomen vesi kaupan (maaliskuu 2010)

Vakuutusala: Vesikriisi on uhka liiketoiminnalle (06.01.2010)

Vesipula piinaa kohta joka kolmatta ihmistä maapallolla (30.03.2009)

Istanbulin vesifoorumi oli kupla (20.03.2009)

Kisat veivät veden (07.10.2008)

Peking imee Hebein kuiviin (01.08.2008)

Pettävä unelma (01.07.2008)

Kansa nousee kun vesi laskee (1.4.2008)

AJANKOHTAISTAartikkelit 1 - 1 / 1Aiheeseen liittyvät dokumentit: